A gyerekek táplálásával kapcsolatban merült fel bennem valami. Konkrétan az, hogy tényleg összefügg az immunrendszer a szoptatással? A cumizavar mint fogalom régebben is létezett?
Csak véleményt tudok mondani, de szerintem nemigen lehet köze az anyatejnek ahhoz, hogy beteges lesz-e valaki, vagy nem. Én pl. soha nem voltam beteg, kizárólag náthás voltam, de nem minden évben, és kifejezett influenza szerintem nem is volt. Nem vagyok/voltam allergiás sem, pedig nem voltam anyatejes. És "hiába" szoptatnak az anyák, ha közösségbe kerül a gyerek (bölcsi, akár játszóház, mittudomén) és ott van beteg gyerek, akkor is elkaphatja, ha tíz liter anyatejet iszik egy héten. Lehet, hogy kicsit nehezebben kapja el, de ez nem azokra a hónapokra vonatkozik inkább, amikor szopik? Akkor meg alig van még közösségben. Mihelyt oviba kerül, lekerül róla ez a létező/nem létező védettség. Elég szétnézni téli hónapokban egy gyerekorvosnál, mennyien vannak.
A másik gondolatom, kérdésem azzal kapcsolatos, hogy miből eszik a gyerek. Merthogy ne nagyon adjanak neki a szülők cumiból semmit, ha még szopik, mert cumizavar alakulhat ki. Ezt régebben is mondták? Régebben (20-30-40 éve) is létezett (nálunk) ez a fogalom? Csak mert amikor még én is kicsi voltam, emlékszem, hogy mindenhol, mindenki használta a cumisüveget, cumit dugtak a gyerek szájába...ezek a gyerekek akkor hogy szoptak? Nem lett cumizavar? Nekem ez olyan ködös...És azt sem hiszem, hogy kialakult, de emiatt nem szoptattak (sokáig), hiszen mindennapos volt a pár napos gyerek szájában a cumi...
Vagy régebben alapból nem szoptattak sokáig?
Lehet, hogy a szociban más volt a helyzet, de ne legyen ez indok, az én tapasztalatom (vagyis inkább észrevételeim) nem a szociból származnak. Meg eleve falusi környezet, ahol aztán nem rohantak vissza melózni.
Hát nézd, ha koraszülött és inkubátorba kerül, az egyet jelent, van orvos, kórház, áram és nem is akármilyen módon felszerelt- gondolom tápszer is akad.
De ha nincs akkor az történik, mint egy afriakaival, ő is meghal.
Szoptatni betegen is lehet, nagyon kevés olyan betegség van, ami kizárja a szoptatást. A legtöbb antibiotikum se ok a szoptatás felfüggesztésére, abbahagyására
Én azt hittem, azért antibiotikummal nem lehet szoptatni. Tényleg lehet a legtöbb gyógyszer mellett is? Annyi olyan kérdést olvasok itt, ahol az anyák kérdezik, hogy bevehet-e ezt vagy azt...Ők ennyire nem tudják? Szenvednek a fájdalom miatt, mert azt hiszik, nem lehet bevenni gyógyszert, közben meg lehet?
"Az átlag GYK anyuka itt kérdezi meg, hogy szedheti-e terhesség vagy szoptatás alatt azt a gyógyszert, amit az orvos a terhessége és a szoptatás tudatában felírt neki,"
A kedves háziorvosom öthónapos terhes koromban olyan vastablettát írt fel nekem, aminek rajta volt a betegtájékoztatójaán, hogy tilos terhesen szedni, mert magzatelhalást okoz... :((((
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!