Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért modhatta a doktornő,...

Miért modhatta a doktornő, hogy egy "tortúra" a tejallergia kivizsgálás?

Figyelt kérdés
2011. ápr. 7. 06:24
 1/8 anonim ***** válasza:

A háziorvos mondta?

Mennyi idős a babád?

Állítólag átlagban 4 hónap telik el a tünetek jelentkezésétől a diagnózis kimondásáig, és eddig egy tucatszor viszik orvoshoz a babákat!!!

1 éves kor alatt a gyermekorvos is diagnosztizálhat és kezelhet saját hatáskörben tejallergiát, de nem tudnak róla és nem vállalják be.

Nagyon sokat kell általában várni a gasztróra, de vértesztet, kilégzési tesztet csak nagyobbaknál csinálnak, kicsiknél "ránézésre" döntik el a diagnózist, náluk nem akkora tortúra.

De az már az, amikor nem válik be a felírt tápszer, a hozzátápláláskor is problémák vannak, ha az anyuka szoptat és tartja a diétát, mégsem szűnnek a tünetek a babánál....

Nem mindig egyszerű, de a gyermekek többsége azért nem ebbe a kategóriába tartozik...

Fél-egy év múlva elkezdik a visszaterhelést tejtermékekkel, ez is veszélyes lehet, mert akár fulladásos reakciót is kiválthat, szóval nagyjából ezért mondhatta.

Miért gyanakszik a dokitok tejallergiára?

Mik a tünetek?

Az én kisfiam 5 hónapos, 3 hónaposan derült ki (nekem kellett diagnosztizálnom és gasztróra vinnem, mert akkor egy csomó időt veszítettünk volna, a háziorvos nem foglalkozott velünk, pedig vittem egy csomószor, hogy valami nem stimmel, tudom, hogy gond van, amikor vércsíkos lett a széklete, akkor már nem a gyerekorvoshoz vittem, hanem a szakorvoshoz, mert akkor már egyértelmű volt!), ő nagyon súlyos tejallergiás.

Már a második tápszert eszi, mert az előzőtől is megmaradtak a tünetei. Nem tudjuk a hozzátáplálást elkezdeni, mert mindentől súlyos ekcémája lesz és fullad....van ilyen is sajnos.

Itt egy link:

[link]

2011. ápr. 7. 07:06
 2/8 anonim ***** válasza:

én kisfiam is tejallergiás második tápszer vállt be........

milupa pepti-t eszünk ez jó......

háziorvos is felírhatja gyógykészítményként felülvizsgálat 1 éves kor körül szükséges....

addig egyszer az alap ételek után szoktak tenni egy próbát, hogy jelen ven-e még az ellergiás tünet mert ugye könnyen kinőhetik, ha a bélbolyhok kellőképpen megerősödnek....

2011. ápr. 7. 08:39
 3/8 anonim ***** válasza:

Nálunk pár hónaposan merült fel a tejallergia gyanú, mert csúnyán ekcémás volt a bőre. Szerencsére szoptattam, így csak én voltam eltiltva a tejtermékektől. Fél éves korában volt egy allergiás rohama az első adag tejpéptől, beutaltak a gasztro-ra, ahol azt mondták, 1 éves kora előtt nincs kivizsgálás, addig se adjak neki tejterméket. A gyerekorvosunk nagyon rendes volt, mert a gyanúra is felírt kedvezményesen Sinlacot és tápszert. 1 évesen vittük vizsgálatra, ami egyáltalán nem volt tortúra. Tejterhelést csináltak, ami úgy zajlik, hogy bizonyos időközönként kis mennyiségű, de egyre nagyobb adag tejet adnak a babának és figyelik a reakcióját. Nem tudom, hogy a te babádnak milyen tünetei vannak, nekünk csalánkiütése lett rögtön a tejtermékek elfogyasztása után, úgyhogy nem tartott sokáig a vizsgálat. 25 ml tejet ivott meg összesen és már a feje teteje is kiütéses volt, úgyhogy 8-kor mentünk, délután 2-re már itthon voltunk.

Elméletileg 2 napos a vizsgálat, ott kell aludni a babának. De lehet, hogy hazaengednek. Hivatalosan mi is bent aludtunk, csak másnap adták ki a záróját. Lehet, hogy ezt értette tortúra alatt a dokid. 1 éves kor alatt valahol vérvételt csinálnak, de állítólag az nem ad pontos eredményt, de az sem tortúra.

A kisfiam már 2 éves, most is voltunk vizsgálaton, most már 5 ml tejnél abbahagyták a vizsgálatot, mert jöttek a kiütések. Most újabb 1 év diéta jön.

2011. ápr. 7. 09:24
 4/8 anonim ***** válasza:
Az én kislányom 6 hónapos, és csak feltételezik, hogy tejérzékeny.Amíg csak szopott, nem volt semmi gond, gyönyörűen hízott, már 3 és fél hónaposan duplázott.Aztán olyan szinten leállt a gyarapodás, hogy heti 40-50 g-ot szedett fel, de volt olyan is, hogy csak 10-et.Gondolhatod, hogy ki voltam készülve!A gyerekorvosunk azon kívül, hogy írta fel a különböző tápszereket, és engem eltiltott a tejtermékektől, mást nem csinált. 2 hónap alig hízás után már nem hagytam magam lerázni, és végre elküldött minket gastroenterológushoz.Vittem székletmintát, azzal nem volt gond.Elküldött vérvételre, amin látszott, hogy az eosinofil sejtje emelkedett, ami a doki szerint allergiára utal, de annyira pici, hogy nem végeznek nála allergia tesztet.Őt is és engem is tejmentes diétára fogtak, adom neki a Sinlacot, és a husis főzelékeket, és szoptatom.Egyből hízott 180 g-ot! Remélem kinövi, mert teljesen kiborultam a gondolattól, hogy az én gyerekem nem ihat kakaót, nem ehet sajtot, nem fogja tudni, milyen a túró rudi..Majdnem sírtam, de mondta az orvosunk, hogy remélhetőleg, kinövi 2 éves korára.A vicces az, hogy a nem hízáson kívül nem volt egyéb tünet.Se hasfájás, se hasmenés, se kiütés, se légúti tünet, se puffadás, semmi! A tejpép volt a kedvence, és gond nélkül ette!Még a hasa sem fájdult meg tőle soha!Sajnálom is szegénykémet, mert annyira imádta a vaníliás, gyümölcsös stb. tejpépeket.Remélem, hogy visszakaphatja egyszer, mert ha nem , abba beleőrülök!Fontosnak tartom a tejtermékeket .
2011. ápr. 7. 09:39
 5/8 anonim ***** válasza:

Szia

Az én lányom 3 éves. Már 2 éve járunk gasztrora székrekedés miatt. Ha kap tejet, akkor nem tud kakilni, sem hashajtóval, sem semmivel. Általában beöntés a vége, aranyérrel és bélrepedéssel fűszerezve :-(

A tejcukor érzékenységet kizárták. A tejfehérjét nem is vizsgálták. A gasztros szerint nem tejérzékeny, csak az a furcsa, hogyha tejet/tejterméket kivesszük az ételéből, akkor minden működik.

A gyerekorvos szerint diétáztassam, a gasztros szerint ne. A másik gasztros szerint, a kórházban kéne megterhelni, de az legalább 3 hét szerintük bentfekvéssel, mert teljes étrendi naplózást akarnak.

Tehát szerintem, ha tejcukros, azt 1 hét alatt megvan, ha esetleg más baja van, akkor meg csak hordod orvoshoz, és nem kapsz választ. Legalábbis nálunk ez van. Mi 2 éve görcsölünk ezen. Apa szerint már az összes gasztros elmehet a fenébe. Szeptemberben megy oviba a lányom, jelenleg bölcsis. Itt nem kap tejet, de az ovi csak szakorvosi javaslatra veszi ki az étrendjéből.

Nem tudom mi lesz, most megyünk vissza megint.

Én csak a tortúrás változatot ismerem :-(

2011. ápr. 7. 10:36
 6/8 anonim ***** válasza:

Én sem tudom, mi ebben a tortúra, de valaki mondhatna valamit. 4 hónapot vártunk a gasztrora, egy pici ekcéma (ami aztán el is múlt, valószínűleg a tusfürdőtől jött elő) és napokon át tartó ebéd közbeni hígabb trotyi miatt. Egyébként a napi 3-4 széklete kezdetektől fogva van a fiamnak. 9 hónaposan vezettük be a tejtermékeket, és nem is kapott minden nap... egy évesen adott a gyerekorvos beutalót a gastrora, addig mondta, hogy tejmentes diéta, de HA-s tápszert adott. Elmúltak a tünetek közben, mi meg visszatértünk a normál tápszerre, mert a HA is ugyanúgy tejalapú. Ekcéma nuku, a híg széklet is néha néha jött vissza, de a napi 3-4 kaka máig megvan. A gastron ezeket mondtam el, a doki csak hümmögött, felírta az ajánlást a Milupa pepti plusra, és 3 hónap múlva menjünk vissza. Tartsuk a diétát és kész. Nem gondolom, hogy ha nem tejallergiás a fiam, akkor jót tenne neki ez a specko tápszer. Kérdeztem, hogy a tünetek hogy jelentkeznek. Mondta, hogy lehet, hogy azonnal, lehet, hogy 1-2 nap, de lehet 1-2 hét is. Szóval meg vagyunk lőve, mert ha kipróbálnánk mondjuk egy joghurttal, és 1 hét múlva lenne híg széklete, akkor már ki gondol arra, hogy az 1 hete evett tejterméktől van? Szóval eléggé unom, ja és azt is mondta, hogy még pici hozzá, hogy vizsgálatot csináljanak... nem értem miért, mert a háziorvos meg azt mondta, hogy most cserélték le a "bandát" és az előzők meg csináltak ilyen pici gyerekeknél is.....

Szóval bocs, hogy nem a kérdésedre válaszoltam, de nekünk ilyen tapasztalatunk van.

2011. ápr. 7. 13:09
 7/8 anonim ***** válasza:

Nekünk nem volt akkora tortúra.

10 hónapos volt a kisfiam, amikor elmentünk a gasztroenterológiára, kb. 20 perc volt a vizsgálat, majd vért vettek és vizeletet kellett leadni.

Igaz, előtte be akarták fektetni a kisfiamat 1 hétre, de nem hagytam magam, mivel a súlymegállásán kívül semmi baja sem volt. Persze nekem volt igazam :)

Akkor hagyta abba a szopizást, így tápszert kezdett inni (Milupa Pepti-t) és persze 100% tejmentes diétán van azóta is, és az első hónapban egyből fél kilót hízott!

Úgyhogy neki az általam fogyasztott tejterméktől volt baja, de ez "csak" bőrszárazságban és súlymegállásként jelentkezett, más baja nem volt.

Azóta már 3x voltunk a gasztron, legutóbb 2 hete, amikor ismét vettek vért és azt mondták, hogy annak az eredményétől függ, hogy nyáron csinálnak-e tejterhelést. Akkor be kell majd feküdnünk 2 napra.

2011. ápr. 7. 14:30
 8/8 A kérdező kommentje:
Hú csajok köszi a válaszokat. Nektek sem egyszerű az élet!!! Nálunk most 7 hónapos a Picur, de már 2 hónaposan sugárban hányta ki a tej alapú tápszereket. Szopizik a mai napig, bár rendesen megszenvedünk érte. :( 6 hónaposan próbáltuk a tejpépet, attól meg piros foltok lettek kb. 5 perc után az arcán. Most a háziorvos tanácsára kipróbáltuk a sajtot, mielőtt tortúra alá vetné, mondta. Hát persze attól is kijöttek a piros foltok. A hozzátáplálás segített sokat nekünk a súlygyarapodásban, de hát hiányzik a tej alapú táplálék, amit csak éjjeli óránkénti keléssel hajlandó megszopizni. A sinlacot próbáltuk, de nem aratott nagy tetszést, meg nem is igazán fehérje párti. A hússal és a tojással próbálok még fehérjét adni a picurnak, de tápszert eddig nem ajánlott senki...Most kaptunk egy telefonszámot egy gasztroenerologushoz, ha van időpontom kapunk beutalót is. Hát itt tartunk, csak nagyon aggódom mi lesz a kivizsgálás során...
2011. ápr. 7. 16:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!