Hogy térjünk át az esti "tejital" utáni fogmosásra, illetve az esti mesemondásra?
Bocsi a két kérdésért, de lehet, hogy összefügg. 16 hónapos fiamnál most úgy van, hogy fél8-kor fürdés (közben fogmosás), 8-kor megyünk a szobájába, az ölemben megissza a "tejitalt" és mutatja, hogy megy az ágyába aludni. Sólámpánál félhomály van. Nálatok mikor van fogmosás. Ha még az ital megivása után kirángatom fogat mosni, elveszti a hatását, vagyis hogy kellően elbágyad amíg megissza. De így meg annyira nem jó a fogainak hosszú távon.
És mesét hogy olvastok neki (tudom, a legjobb a kitalált elmesélt mese, már próbálkoztam, de még nem vagyok rá kreativitásban felkészülve)? Mert egyrészt akkor kéne valami világossabb lámpa, de ha könyvből olvasok, akkor egyből kell neki, nézegetni akarja ő is. Ő a kiságyban, én meg valahol kívül? Vagy mindketten a kanapén? Tejital előtt vagy után? Vagy közben? Nálatok hogy van?
Mert ha már nem rácsos ágya lesz, akkor ok, hogy melléülök/fekszem, ott meg is tudja inni az italát, de akkor meg a fogmosás rész megint kérdéses....
nálunk is fürdés után van fogmosás aztán a kiságyban kap tejitalt. nem lesz semmi baja a fogának, nem cukros az ;) teát ne adj neki éjszakára!
aranyos, hogy már akarsz mesélni neki :) enyém is 16 hónapos, én még szerintem jó ideig nem fogok neki lefekvéskor mesét mondani, egyrészt egyedül alszik el, másrészt még nem is érdekli, nem köti le és nem is érti.
persze tudom rengeteg mindent megért de egy mese nekik még túl összetett. pont ezért bármit is mesélhetsz neki ami éppen eszedbe jut, olvasni ráérsz majd 3-4 éves kora körül :)
Nálunk is fürdés közben volt eleinte a fogmosás, aztán egyszer gondoltam egyet és az esti tej után mostam meg a fogát. Nem ment könnyen, mert még most is ellenkezik (2éves elmúlt).
A tej és a fogmosás után megyünk aludni, amihez cumi kell és eleinte énekeltem, aztán egyszer kérte, hogy a Török és a teheneket mondjam el, az ment pár napig, aztán hozzátanultam még pár verses mesét, utána fejből meséltem, tkp. azt mondtam el, mit csináltunk aznap és kommentáltam, pl. milyen ügyes volt ekkor meg akkor, és pont ma olvastam először könyvből az éjjeli lámpánál! Már egyszer próbáltam tejivás (az a másik szobában van, világoosban) közben olvasni, de utána is kérte a mesét.
Szerintem próbálgass ezt is, azt is, majd kialakul. Talán először azt, hogy ne az öledben igya a tejet, hanem mondjuk melletted vagy egy szopipárnán. Tanulj meg pár rövid mesét vagy verset, amit fejből el tudsz mondani.
Szerintem a nézegetős meséket hagyd nappalra, ilyenkor már feküdjön az ágyába és csukja be a szemét. Ja, és nálunk még mindig rácsos ágy van (igaz kivettünk 3 rácsot már).
nálunk cicizett ennyi idősen, úh azután nem mostunk foga,t és el is aludt utána. kb. 19-20 hónapos lehetett, amikor esti "mese" volt, de először nem szöveg, hanem egy nagy képeskönyvből (Őszi böngésző), abból mondtam neki a képeken mi történik, azt nagyon szerette. Kb. 23 hós kora óta van mese, de inkább mondókáskönyv, meg nagyon rövid mesék, Boribon, Kippkopp, ilyesmik. Illetve kb. másfél hónapja midnen este már villanyoltás után felidézzük, mi történt vele aznap. ezt nagyon szereti, ő maga kéri mindig.
2 éves 3 hónapos a kislányom
Köszönöm a válaszokat! Igen, tudom, hogy nincs benne cukor, csak a szokás, meg egyáltalán, hogy fogmosás után már nem eszünk... de akkor majd ezt is később.
A meseboltból már tudok 3 verses mesét, próbáltam már azt is mondani neki, de nem láttam rajta érdeklődést.
Az ölben tejivásról szerintem könnyen át tudunk térni bármire (reggel már rég egyedül issza a nagyágyon), mert könnyen mentek az ilyen dolgok, ez szerintem inkább csak az én igényem, hogy még legalább ilyenkor legyen közel.
Akkor a könyves mesét hagyom későbbre, nekünk is vannak olyan könyveink, amiben rövid tanulságos állatmesék vannak (pl. 365 állatmese, meg ilyesmi)
Majd akkor lehet később majd jobban igényli.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!