Be akar perelni anyósom láthatásért. Fenyegetőzik, hogy jön emberekkel, és elviszi a 4 hónapos babám. Hol tudok a nagyszülői jogszabályról olvasni?
Keress rá a családvédelmi törvényre Csvt. Itt biztosan megtalálod.
Nyomós indokkal vehetik el tőled a babát, az hogy kinek ki a szimpatikus az itt nem érdekes.
Szerintem a legközelebbi gyámhatóságra menjél be, és kérdezd meg. Nem veszítesz semmit! (ha kisebb településen laksz ne a védőnőt, sem a gyermekvédelmi szolgálatot keresd, hanem a városi gyámhivatalt! ).
Elvenni nem vehetik el tőled a picit, de az apai szülőknek is joguk van látni a picit, igy jobb ha mész bíróságra, vagy ha perel, fogadj mindenképpen ügyvédet. Kéthetenti láthatást itél meg a bíróság az anya mindenkori lakásán a gyermek 3 éves koráig. Aztán az apa elviheti a gyereket minden második hétvégén.
Aztán bizakodj, hogy a gyerek nem akarjon vele menni.
Érdekes az apósokkal nincs soha gond.
Szóval a szülői felügyeleti jogot a szülő gyakorolja.
A nagyszülőnek nincsenek automatikusan jogai.
Persze a magyar jog a nagyszülőt is védi és lehetősége van a gyámhatóságnál eljárást indítani a gyerek láthatása ügyében.
Ez vagy sikerül vagy nem. Általában szokott egy napot kapni/hó. Ezt is csak azért, mert van még lehetőség perre is. A gyámhatósági eljárásban és a bíróság előtt is lehet bizonyítani, akár tanúkkal, hogy a nagyszülő pszichésen alkalmatlan a gyerekkel való kapcsolattartásra vagy veszélyt jelent rá. Ezek a perek hosszúak lehetnek, addigra már a gyerek is nagy lesz, mire vége, és nem fog kötődni a nagymamához pl.
Szóval igazából nem értem az anyósokat, miért akarnak a gyereknevelébe belefolyni. Ha háttérben maradnának, akkor több eredményt érnének el vagy semmit. De a legtöbb esetben a perről, a cirkuszokról a gyerek tudomást fog szerezni, és nem fogja szeretni a nagyszülőt.
Ugyanis jogot meg lehet ítélni és ki lehet kényszeríteni, de szeretetet sem megítélni sem kikényszeríteni nem lehet!!! Végső soron az élet dönti el, hogy az anyósnak igaza volt-e vagy sem. Én spec. utáltam anyu anyósát, jártunk hozzá ebédre, de örültem, amikor meghalt. Szóval ha perelte volna anyut a láthatásért sem érte volna el, hogy szeressem. És a szeretet a legfontosabb. Ha a nagyszülő tényleg annyira szereti az unokát és a kisfiát és a menyét, akkor háttérben marad. Egy 60-70 közötti nyugdíjas mit tudna tenni vagy mit tudna tanítani mit tud segíteni egy gyereknek??? Zömében semmit. Az élettapasztalatot nem lehet megenni vagy abból számlát fizetni, meg aztán a legtöbb 60-70 közötti élettapasztalata a modernebb világban használhatatlan.
Az anyósoknak hobbyt kellene találni és nem a meny b-sz-gtatásában kiélni magukat.
A lányos anyósokkal nincs gond, mi a fene üthet a fiús anyósokba. Biztos a menopauza teszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!