Tejallergiás gyerekek anyukái! Mennyire sikerül betartani a szigorú diétát?
Nálunk az ekcémát másra vezették vissza. Ha valban igazán odafigyelsz, akkor lehet ti se a tejtől vagytok ekcémásak.
Hogy hogyan tartjuk be? Nehezen. Próbáld, megmagyarázni egy gyereknek, hogy ő nem eheti azt amit a társai. (puding, joghurt, rudi stb) Néha bűnözünk. Kis mennyiségnél, csak hasmenés jelentkezik. Azt meg kibírjuk, 2-3 havonta egyszer.
Nahát az én fiamnak sem javult a tejmentes diétától jelentősen, sőt eleinte megint 7-8 kakis pelus volt, mint apróka korában!
De a gasztroenterológus szerint legalább 2 éves koráig tartanunk kell a tej- és tojásmentes diétát. Én sem adok neki semmi olyat, még olyat sem, amire rá van írva, hogy nyomokban tartalmazhat, és mint írtam, hol jobb, hol rosszabb.
Akkor fognak allergia vizsgálatot csinálni.
Ja, és nálunk még poénként jelentkezik, hogy mivel semmilyen törvényszerűséget nem tudtunk megfigyelni (ételre), mikor rosszabbodik az állapota, a doktornő szerint nem is kaja miatt ekcémás, de biztos, ami biztos tej- és tojásmentes étkezés.
Most még nincs gond, mert magunknak is igyekszem úgy főzni, meg a nagyiknál sincs gond, de szeptembertől bölcsis lesz, nem tudom, ott hogyan lehet elkerülni, hogy tuti ne harapjanak egymás kajájából, meg ugye nekem külön kell főzni neki azokon a napokon, mikor olyan kaja van a bölcsiben.
Nekünk sajnos nem csak a tej van, de nagyon próbálkozunk betartani a diétát, persze mi is bűnözünk, pl. kakaóscsigával, ami nem tudom mennyi tejet tartalmazhat, de a bőrtünetek nem nagyon múlnak.
A nagylányom aki négy éves, neki szerencsére, csak mindkét kezén egy-egy ujján vannak ekcémás területek. A fiamnak pedig szintén, de neki minden ujja olyan. Sajnos mivel sok mindenre kellene figyelni, nomeg a lányom ovis is.. nem tudom, hogy egyáltalán elmúlik-e egyszer komolyan mondom.
Köszi a válaszokat.
Utolsónak: szójatejporról még nem is hallottam, de köszi az ötletet, kipróbálom. Bolti szójatejből már csináltam neki tejberízst. Egyébként tejfehérje allergiás, az már kiderült.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!