Miért használják sokan az ételre, hogy eszi, italra, hogy iszi?
Szia
Ebben a formaban meg nem hallottam soha :D
Csak ugy ahogy az egyik valaszolo irta, hogy E/3 szemelyben.
En is szoktam az eves szot babasan hasznalni egybkent, igy nem itelkezem ha valaki gagyog a gyerekenek.
Mindig mondom a lanyomnak, hogy nyisd ki a pici szad...hamm kapd be gyorsan.
Ha ehes ugy keri az etelt, hogy hamm-hamm
Én a hamit használtam, mert mikor kisebb volt és azt akartam, hogy bekapja az ételt azt mondtam "hamm". Szerintem az eszi és iszi sem baj, mert később ebből át lehet térni a normális megnevezésre. Pl én mondtam neki, hogy " gyere hamizzuk meg az ebédet", aztán fokozatosan a hami is elmaradt és ha azt mondtam "gyere ebédeljünk", akkor tudta miről beszélek.
Gondolom egyik gyermek sem fogja pár év múlva eszinek és iszinek mondani az ételt és italt.
De még egy példa:
Ráadásul ha kicsit nagyobbak lesznek először E/3-ban kezdenek majd el beszélni (Zsófi eszik, Zsófi iszik stb.) Ettől függetlenül megtanulja majd mi az az étel és ital. Csupán nehezebb kimondani.
Én sem hallottam még ezt így, de én visszakérdeznék, ha ezt hallanám. Egyetértek az utolsóval. Azért tegyünk különbséget a létező becéző szavak és a kitaláltak között.
Én pl. használom a tejcsit az anyatejre és a tápszerre is mostmár (nem azt mondom neki, hogy kész a tápi, azt a malacoknak mondta régen nagymamám... :o)) a rendes tejre a tejet használom. De mikor a párom le tejcizi az anyatejet, na attól hülyét kaptam főleg egy férfi szájából.
Hamit is néha használom, de nálunk nem volt divat a hamm, mert valahogy a fiam mindig jóevő volt, nem kellett bevetni ilyen trükköket. Ezekkel nincs semmi gond.
Az állatoknál sem azt mondom neki, hogy "látod a vauvaut?" hiába ő így hívja a kutyát, de mondom neki többféleképpen, legalábbis igyekszem több mondatban többféleképpen megnevezni: kutyus, kutya, bari bárány, birka stb... mindre meg tudja mutatni, akárhogy kérdezem tőle.
Nem kell a gügyögésig lealacsonyodni, azért mert kisgyerekkel beszélünk. Egészséges határokon belül kell maradni ahogy azt minden gyerekes témánál.
előző vagyok: még annyi, hogy nem tudom miért nem lehet az ételre legalább azt használni, hogy kész az ebéd, akár vacsi, uzsi, tízórai, vagy megnevezni az ételt. Nem kell azt mondani, hogy ennivaló, de számos egyéb más módon is lehet, mint hogy eszi...
Az italra ugyanez, én mindig azt mondom a fiamnak, hogy kérsz teát?, vizet, narancslét, stb-t... itt sem kell az innivalót használni, és rövidítésképpen az iszi-t....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!