Hogy értessem meg a 8 hónapos babámmal, hogy ha valamivel fájdalmat okoz, és azt nem szabad?
A sikításon is nevet...
Akkor hagyjuk a különbséget... Hogy értessem meg vele, hogy nem szabad?
"De van egy csomó dolog, amit "nem szabad". Ezt a kifejezést mikor tanulja meg?"
Első vagyok. Amióta kúszik a kisfiam (6 hónaposan), azóta tanítom neki azt a kifejezést, hogy nem szabad. Nem szabad apa számítógépéhez nyúlni, nem szabad a macskát ütögetni, nem szabad ezt, nem szabad azt. Mondom, és közben elhúzom a kezét, vagy felkapom az egész gyereket és arrébb teszem. Kb két hónapja látom, hogy érti, mit jelent a nem szabad. Ilyenkor megáll a mozdulatban, aztán vagy rám vigorodik és csinálja tovább, vagy abbahagyja és engedelmeskedik, elfordul attól, amihez nem szabad nyúlnia.
Sose ütöttem a kezére. Bízom benne, hogy enélkül is megérti, és amikor eljön az ideje, amikor megérik rá, akkor képes lesz engedelmeskedni. A gyermeklélektan-tanulmányaim (pedagógus vagyok) nem biztatnak korai sikerrel. Lehet, hogy 2-3 éves koráig is várni kell, mire egy külső tiltás a gyereknél belsővé válik, és képes lesz engedelmeskedni.
A másik, amit kérdeztél, hogy megérti-e a gyerek, ha féjdalmat okozott valaki másnak. Nem, hiszen ehhez empátia kell, beleérző-képesség. Ehhez is kicsi még 8 hónaposan, nagyon-nagyon kicsi. Még azt is csak most tanulgatja, hogy saját magának képes fájdalmat okozni. Sőt, még azt is csak nemrég fedezte fel, hogy ő egy különálló lény az anyjától... Ne várj tőle túl sokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!