Hogyan számolják a tgyás-t 2011-ben?
Rosszul tudod.
A biztosítotti idő szempontjából számít a szülést megelőző két év, nem az ellátás összege szempontjából.
Vagyis a 365 biztosított napnak a szülés előtti két évben kell meglennie, de az összege a szülést megelőző év átlagkeresete alapján kerül kiszámításra.
A táppénzszámítás szabályai nem változtak, nem is értem, honnan veszitek ezt.
és mi van ha gyedről szül valaki?
Köszi
(Elöző vagyok)
akkor egy bizonyos összeg felett gyakorlatilag teljesen mindegy hogy TGYÁSra vagy GYEDre megy valaki mert az összeg tök ugyanannyi, viszont GYEDet úgy sem kaphat tovább mint a gyerek két éves kora. TGYÁSra csak úgy érdemes menni hogy ha az első gyerek és szülés előtt 168nappa veszi ki valaki.
(jól foglaltam össze? csak hogy tisztán lássak.)
Ennek tudatában 3 gyerekkel(36,20,újszülött) igen csak kínszenvedés lesz a következő 3hónapunk úgy hogy apuka itthon van fizetetlen szabin hogy segítsen a gyermekágy alatt... legalább nincs fűtési szezon...
Nem, nem jól:)
A tgyás összege mindig magasabb lesz mint a gyedé, mert a gyedből több a levonás.
Valóban gyedet legfeljebb a kicsi két éves koráig kaphatsz, viszont a gyed nem kívánságműsor, mert csak a tgyás idejének letelte után lehet igényelni, legkorábban a kicsi 140 napos korában, előbb nem jár gyed. A tgyást nem lehet a szülés előtt kivenni 168 nappal, a tgyás 168 napig kaphatod, de szülés előtt legfeljebb 28 nappal igényelhető.
SZóval: a baba születése előtt (mindegy melyik baba, első, második, sokadik) legfeljebb 28 nappal lehet megkezdeni a szülési szabadságot, ami 168 napig tart. Erre az időszakra igényelhető a tgyás, ami az igénylés előtti évben elért bruttó jövedelem 70%-a, és csak szja-t vonnak belőle. (az alapja változhat, attól függően, hogy a jövedelem hogyan alakult az igénylés előtti évben).
A szülési szabadság lejárta után igényelhető a gyed, aminek az alapja ugyanaz, mint a tgyásnak (igénylést megelőző évben elért bruttó jövedelem), a mértéke is 70%, de levonás belőle az szja-n kívül még nyugdíjjárulék is.
nagyon köszönöm! Csak egy valami nem tiszta nekem....
"ami az igénylés előtti évben elért bruttó jövedelem 70%-a"
Mi van ha GYEDen vagyok 3éve???? A GYED 70%a lesz a tgyás, majd a GYED? Vagy az utoljára bejelentett jövedelmem után számolják?Nem mindegy mert ha az előző akkor kevesebb lesz a gyedem a három gyerekkel mint a kettővel, ha az utóbbi akkor meg megint a plafont kapom. Nekem azt mondták nem rég hogy a TGYÁSt mindig az előző fizuból számolják ha gyeden vagyok- ha ez igaz akkor az a segítőkész HRes nem is volt annyira segítőkész mikor azt mondta hogy gyedről gyedre menjek a másodikkal, mert akkor még nem volt plafon a tgyásra csak a gyedre...... :( Ezen így majd két év után már nem sokat tehetek ha jól sejtem.... :( Pedig most nagyon kellene valami kis segítség, csak 2-3hónapra amíg az apuka itthon van és segít az elején....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!