Apuka miért nem igényelheti a gyerek után járó szabadságot ha anyuka gyeden van?
1,5 éves a kislányom, eddig férjem igénylete a gyerek utáni szabit, mert az én cégem felszámolás alatt van és ha én igényleném elveszne, viszont az új munkahelyén erősen javasolták, hogy ne igényelje, vagy ha igen indokolja meg, mert ha anyuka gyedet kap akkor már nyilatkozott arról, hogy ő vállalja a nagyobb szerepet a gyermek nevelésében, és ha úgyis otthon van apuka ne igényelje a szabit, mert nem ő látja el a gyereket. Merthogy a törvény szerint a gyerek után járó szabit az igényelheti aki több részt vállal a gyermek gondozásában, és az nem apuka aki dolgozik, hanem anyuka aki úgyis otthon van.
Tehát vagy igényeljem és vesszen el, vagy igényelje apuka, menjen szembe a munkáltatóval mellyel nagy esélyt szerez a felmondásra
Hát ez felháborító!
Nállunk a férjem 2 hete kezdet az új melóhelyen,első nap a munkaügyesek kérdezték tőle,hogy ki veszi igénybe a szabit!Mondta,hogy ő!Már adták is neki a nyilatkozatot!
Szerintem egy apának is ugyanúgy joga van minél többet otthon lenni a gyermekével,családjával!
De sajna kedves kérdező a mai világba tényleg be kell fogni a szánkat és meghunyászkodni,főleg úgy hogy most már felelőséggel tartozunk a gyerekeinknek!Tahát ha nagyon szarakszanak hagyjátok azt a 2 napot!Bár én azért még finoman forszíroznám a dolgot!
Ez csak már tényleg szőrszál hasogatás és kicseszés.
Amúgy igazuk van, a törvény valóban ez, de most úgy őszintén, szerintem nem egy meg nem kettő család van, akinél anyuka gyeden, apa meg igényli és megkapja a szabit a gyerek után. Akkor most az összes ilyen kivizsgálnák és büntetnének? Ugyan már...
Amúgy meg egyik ismerősömnek is ugyan ezt mondta az előző munkáltatója, mire a srác meg közölte velük, hogy mivel ő keresi a több pénzt, így ő vállalja a nagyobb rész a gyerek gondozásában. Persze erre se köpni, se nyelni nem tudtak. És ha azt vesszük, ez is igaz.
Amúgy totál megértelek, jogos a felháborodás, de sajnos tényleg nem tudsz mit tenni... Azt még nem tudom, hogy az ilyenkor igényelt szabi, az nem vihető-e tovább mindaddig, amíg visszamész illetve mennél dolgozni. Mert még ha meg is szűnik a munkahelyed, ugye attól még szabi jár a gyed idejére is, amit gondolom ki is fizetnek neked a gyed v gyes lejárta után. Ennek még utánakérdeznéd a helyedben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!