Vigyem el orvoshoz? 20 hónapos kislányom még nem beszél! Nem mondd semmit csak halandzsázik a saját nyelvén egész nap!
A barátnőm kisfia 1,5 éves és ő már szavakat mondd! A barátnőm mondta hogy vigyem el orvoshoz a kislányomat mert ennyi idősen már beszélni kellene neki! Amugy mindent megért, elmutatja a testrészeit, ha bármilyen utasitást mondok neki megcsinálja!
De kicsit megijedtem!
Ne aggódj, az én fiam 2 évesen kezdett el beszélni. Rohamosan fejlődött a szókincse, 3 hónap alatt már mondatokat mondott. 6 hónap alatt már be sem állt a szája, és folyamatosan kérdezett. Most 3 éves, folyamatosan beszél, mesél. A ragokat helyesen használja, kijavítja saját magát ha nem mondja helyesen.
Az én barátnőm lánya, 3 és fél éves. Másfél évesen már mindent mondott, de soha nem kérdezett, vagy csak felszínesen. A ragokat, személyneveket még mindig nem használja helyesen.
Tehát egyáltalán ne aggódj, 6 éves koráig kell megtanulnia helyesen beszélni. Halandzsából hamarosan beszéd lesz!
szerintem nem kell még aggódnod, minden gyerek más, még nem vagytok elkésve
esetleg taníts neki állathangokat, olvastam a neten, hogy ezeket könnyebben megtanulják, minta ha mondjuk nekik, hogy pl "mondd hogy anya"
és nálunk bejött, másfél éves a kisfiam, ő csak 1 szót tud, a mamát, és ezen kívül egy csomó állat hangját tudja utánozni, és nagyon élvezi, pl: mit mond a tehén? múúúúú, liba: gágágágá (és ezt kiabálja nagyon aranyos) és már egy nap alatt megtanul egy új állatot :)
20 hónaposan még nem KELL beszélnie, ne aggódj! Ha amúgy láthatóan mindent megért (a maga 20 hónapos szintjén persze) és még halandzsázik is, nem lehet semmi baj. A gyerekek nem egyformán fejlődnek. Kicsikkel fogalkozom, köztük is van olyan 19 hónapos, aki egész mondatokban beszél már és van olyan 20,5 hónapos, aki még csak öt-hat szó első szótagját mondja (ennyi az összes szókincse), egyébként egy kis "néma Levente" :=), ettől függetlenül látszik a viselkedésén, reakcióin, érdeklődésén, hogy minden a legnagyobb rendben van vele. Majd megszólal, ha neki "úgy tetszik" :=). Ne félj és ne siettesd a gyermekedet, beszélj hozzá sokat, mindig mondd el, hogy most éppen mit csináltok, miért, hová indultok, mit fogtok ebédelni, stb. Mondókázz, énekelj sokat, a dallam, a ritmus hamar "szóra bírja" a kicsiket.
És ne törődj senki "jó tanácsaival". Nyilván büszke rá, hogy a saját gyermeke már ilyen ügyes, de hiba minden gyereket ugyanabba a skatulyába préselni, a legtöbbje mindig ki fog lógni itt-ott...
Köszönöm a megnyugtató válaszokat! Aranyosak vagytok!
Minden héten találkozik az unokatesóival akik igaz kicsit idősebbek de azt vettem észre hogy nagyon figyeli a szájukat mikor beszélnek!!
Sajnos itt nagyon nemtudom gyerekek közé vinni mert semmi ilyen nincs :(! Pedig jó lenne és én is kicsit kikapcsolódnék!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!