Mikortól kell hypotóniára gondolni? Vélemények, tapasztalatok?
Az orvos nem ért annyira hozzá, mint egy gyógytornász.
A mi történetünk: az orvosunk szerint minden rendben volt a fiunkkal, csak éppen 5 hósan sem nyúlt még a tárgyak után. Elvittük állapotfelmérésre egy dévényes gyógytornászhoz, ahol kiderült, hogy a fiunk hipotóniás, azért nem mozgatja az izmait. Ezt a neurológus szakorvos is megeőrsítette. Ehhez egy szimpla gyermekorvos kevés.
Vidd szakemberhez, akinek szakirányú képzettsége és tapasztalata van. Nem veszthetsz vele semmit, legfeljebb kiderül, hoigy tényleg feleslegesen aggódtál.
én 4 hónaposan vittem el egy dévényeshez a lányomat, mivel koraszülött volt és azoknak szinte midnig hypotónia van. a lányomnak a vállánál, nyakánál, lapockájánál van gond. most jövőhéten már fél éves, de szintén nem nyúl dolgokért, ha kezébe adok valamit zat fogja, szájához emeli. nem fordult még át sem, a buksit is most kezdi emelgetni,. sokat javult mert a keze buksi emelés közben is ökölben van, illetve nemrégiben még ráadásul ki is csavarintotta az ökláét kifelé.
mindenképpen neurológushoz kellene elvinned, de úgy gondolom ha mg nem nyúl doglgokért és nem emeli a fejét, nem feltétlen jelent bajt. mondanám hogy várj még vele, de ha mégis gond van akkor jobb előbb elkezdeni kezelni.
eddig maszek alapon vittük a lányomat gy.tornára, de hétfőn az utógondozóba kiírták SZTK alapra, ami nagy anyagi könnyebbség.
A kislányom 9-10 hetes volt, mikor nekem gyanússá vált, hogy valami nincsen rendben.
Mindig egyik oldalra fordította a fejét, a kezei szorosan ökölben voltak, ölben c-alakban feszítette magát, hason utált lenni, nem is tudta tartani a fejét. Ülésbehúzáskor lógott a feje, nem tudta tartani. Ha hason volt, szintén c alakban feszült a teste. A lábán, hátán a ráncok nem voltak szimmetrikusak.
Védőnő megerősített, hogy nincs valami rendjén, elmentünk a gyerekorvoshoz, aki írta is a beutalót a fejlődésneurológiára. Ő már mondott diagnózist, így a fejl.neur. előtt már felkerestem a Dévény Anna Alapítványt.
A diagnózis a fejl.neurológián is ez volt: generalizált hypotónia.
Most 21 hónapos, semmilyen lemaradása nem volt a mozgásban, mindent korának megfelelően csinált, de csakis a dévényesnek köszönhetően.
Ha gyanakodsz, nem vagy nyugodt, keresd fel a fejlődés neurológát. Még nagyon időben vagytok, ha kezelésre lenne szükség.
Szerintem nem különösebben gond ennyi idősen, de az igen, hogy Téged zavar, szóval én utánajárnék. Én is ilyen vagyok, teljesen fölöslegesen, de elvittem több ortopédushoz és dévényeshez is. Én is csak ajánlani tudom a dévényeseket. Nekünk azt mondta, hogy semmi gond, de mutatott egy jó tornát, amivel még gyorsabban fejlődött a mozgása (és szereti is csinálni a baba.)
A központot fölhívod (honlapon a szám, amúgy a Moszkva térnél van, de szinte minden városban találni egy-egy dévényest, aki szépen áttapogatja a babát. A vizsgálat ingyenes a központban, máshol általában 1000 Forint körül van, az utána lévő kezelések 3000 forintba kerülnek. Persze a tarifák változóak, ezek nem pontos összegek, de segít nagyjából belőni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!