Baba születése utáni teendők:hol kezdjük? (születési anyakönyvi kivonat, GYES, családi pótlék igénylés, anyasági támogatás, stb)
először is, írj meghatalmazást a férjednek, hogy a nevedben eljárhat a támogatások igénylésében.
bemásolom, amit a férjemnek kigyűjtöttem. én munkából mentem szülni, és ez a júliusi állapot. nem tudom, változott-e valami.
TÁMOGATÁSOK-BABA
kórházban megkaptuk:
1. lakcímkártya
Intézendők:
-Védőnőt fölhívni tel.: ...
-gyerekorvos tel.: ....
Önkormányzatnál (11.kerület-ez változik kerületenként)
2. születési és életkezdési támogatás(1x 85.500.-) 1 éven belül igényelhető
Ügyintézéshez szükséges dokumentumok
Születési és életkezdési támogatás iránti kérelem, személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya, gyermek születési anyakönyvi kivonata valamint a kérelmező nyilatkozata arról, hogy a gyermeket saját háztartásában neveli.
munkáltatónál intézni, Egészségbiztosítóhoz tartozik:
3.Terhességi GYermekÁgyi Segély
(168 napra jár, a munkabér 70%-a) anyuka munkáltatójánál kell igényelni, 6 hónapra visszamenőleg is megadják
Csatolni kell:
-kiskönyv
-orvosi igazolást a terhesállományba vételről
-szülést igazoló kórházi ig.
-szül-i anyakönyvi kiv.
OEP
4.TAJ kártya:
Kiküldik, a lakcímkártya után 2 héttel. Vagy lakcímkártya után lehet igényelni személyesen OEP-ben
Magyar Államkincstár Regionális Igazgatósága folyósítja: (Váci út 71. Telefon: 1/349-9384,
Hétfő, kedd: 08:00 - 15:30 ,
Szerda: 08:00 - 17:30
Csütörtök, péntek: 08:00 - 12:00)
5. családi pótlék (havi 12.200.-)
6. anyasági támogatás (1x 64.125.-)
Be kell nyújtani:
-anya személyinek, lakcímk.-nak másolata
-Kérelem
-Orvos igazolásának másolata arról, hogy a terhes kiskönyvben rögzítettek szerint részt vettem megfelelő alakalommal a terhes gondozásban.
-Babakötvény (42.500.-)=életkezdési támogatás
A Kincstár értesül kb.1,5 hónap alatt a születésről, számlát nyit, és értesít minket. A szülő start-számlát nyithat valamely banknál. Ha nem, akkor marad a Kincstárnál a pénz, ott is kamatozik.
-Kismama bérlet:
Igazolást kell kérni, vagy az eredeti határozatot kell vinni
Levélben:
Magyar Államkincstár Közép-magyarországi Regionális Igazgatóság
családtámogatási iroda ügyfélszolgálati osztály
1430 Budapest Pf. 3.
Faxon: 1/350-2522
Telefonon: 1/349-9384
E-mailen: cstam.uszi@allamkincstar.gov.hu
Személyesen:
Magyar Államkincstár Közép-magyarországi Regionális Igazgatóság
családtámogatási iroda ügyfélszolgálati osztály
1139 Budapest, Váci út 71.
(3-as metró Árpád hídi megállója)
Ügyfélfogadási idő:
H- K: 8-15.30, Sz: 8-17.30, Cs-P: 8-12.00
Kérjük, hogy azok az ellátásban részesülők, akik levélben, faxon vagy e-mailen kérik a GYES, GYET folyósításról az igazolást, a kérelemben tüntessék fel személyi adataikat, TAJ-számukat, azt a címet, ahová az igazolást kérik, valamint azt, hogy az igazolást a kisgyerekes bérlet kiváltásához kérik.
-gy.után járó pótszabadság, apa is igénybe veheti (akkor is, ha anya itthon van Gyed-en)
1 gyereknél→ évi 2 nap
2 →4
3tól→ 7
-születéskor 5 munkanap kedvezmény jár apának (távolléti díj jár addig)
a szül.-i életk.-i tám. nálunk ad az önkormányzat. ez 1x-i tám.
van olyan önkorm., aki ad, van aki nem. utána kell érdeklődni a lakhelyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!