Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Lábas kérdés. Mutassam meg a...

Lábas kérdés. Mutassam meg a gyerekorvosnak, vagy majd kinövi?

Figyelt kérdés

11 hónapos kislányomnak amikor áll, akkor a bal lába boka tájékon olyan, mintha befelé fordulna. Úgy tűnik, mintha inkább a belső talpélen állna, nem teli talpon.

Igaz, ilyenkor terpeszben áll, de olyankor is láttam már így tartani a lábát, amikor rendesen állt, nem terpeszben.

A lakásban mindig mezítláb van, csak egy zoknit szoktam ráadni. Ez gond? Vagy majd kinövi, helyre áll, ha megerősödik a lába?

2011. jan. 8. 22:00
 1/10 anonim ***** válasza:

nem növi ki, ortopéd szakorvos kell, illetve szupinált gyógycipő

[link]

erre gondolok, a lányom lábát gyönyörűen helyre hozta

2011. jan. 8. 22:24
 2/10 A kérdező kommentje:

Köszi a gyors választ.

Elsőre akkor a gyerekorvoshoz kell menni és ő ad beutalót, vagy egyből mehetünk az ortopéd szakorvoshoz?

2011. jan. 8. 22:32
 3/10 anonim ***** válasza:
Olyan mintha befelé dőlne a bokája, vagy kicsit x lába lenne? A mi 2 évesünket ezért vittem el ort.hoz, de azt mondtáák majd kinövi kontrol egy év múlva. Lehet hogy ez nem elég nekünk sem?
2011. jan. 8. 22:40
 4/10 anonim ***** válasza:

nyugi, először is tényleg orvos. az ortopédiára pedig kell beutaló.

a supináló cipők pedig nem fejlesztik a lábát jó irányba. sőt, elkényelmesítik a kis izmokat, szalagokat, hiszen külső tartás mellett ezeknek nem kell dolgozniuk.

ha nem ajánlották, akkor inkább egy kis lábtorna, hogy a kis izmok erősödjenek, a jobb tartás érdekében.

2011. jan. 8. 22:45
 5/10 anonim ***** válasza:

amúgy még annyit, hogy a tényleges lábboltozat 4 éves korig alakul, addig állhat befelé a láb, de idővel szépen erősödik és alakul. a lakásban nem kell cipő, elég a zokni,

és sokat járjon egyenetlen talajon.

2011. jan. 8. 22:47
 6/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Járni még nem jár, csak bútorokba kapaszkodva lépeget.

Akkor a következő tanácsadáson megmutatom mindenképpen a dokinak. Majd meglátjuk mit mond rá.

Hogyan lehet tornáztatni? Vannak speciális fogások, speciális torna erre?

2011. jan. 8. 22:51
 7/10 anonim ***** válasza:

na, leírtam, de kitörlődött, írhatom újra.

még csak 11 hós, konkrét tornát nem igazán tudtok csinálni.

csak nemrég tanult meg felállni, már lépeget a bútoroknál, de a lábát most tanulja funkcionálisan használni.

ehhez alkalmazkodnia és erősödni kell még a lábának.

később tudtok játszani olyanokat pl., hogy kis üveggolyókat vagy más golyókat, tárgyakat, szedjen fel a lábával és tegyen ide-oda, vigye máshova. vagy papírzsepit széttépkedni a lábujjaival és szintén a lábujjaival összeszedni és pl egy dobozkába beletenni.

lehet majd gyakorolni a lábujjak terpesztését, a bekarmolást és rengeteg dolgot, a lényeg, hogy majd tényleg játék legyen ez neki inkább.

a lábujjhegyen járás is nagyon jól erősíti a láb kis izmait is!!! nem véletlenül járnak sokat lábujjhegyen a kicsik.

3-4 éves korig fejlődik a láb statikája szalagok,izmok erősödése), addig nem szokott ténylegesen gond lenni.

a jó statika kialakulásában segít, ha a lakásban mezítláb van, de nyáron, a van rá lehetőség, pl. udvar, akkor ott is nyugodtan járkáljon mezítláb. amikor már biztonságosan megtanult járni, akkor a lakásban is csinálhatsz neki pályát, leterítesz egy paplant, alátehetsz mindenféle tárgyakat, hogy azokon közlekedjen, de ne legyen balesetveszélyes és fájdalmas a számára.

ezek távlati dolgok! nem mostanra vonatkoznak.

a köv. tanácsadáson kérd ki az orvosotok véleményét, de nem hinném, hogy gond lenne, ilyenkor még tudnak elég furcsa pózokat és beállásokat produkálni, amiktől az ember néha hanyatt dobja magát.

supinált vagy egyéb gyógycipő csak akkor kell, ha valóban van ortopédiai elváltozás. ha nincs, akkor csak mindig arra figyelj, hogy rendes, jó minőségű és megfelelő méretű cipője legyen.

a játékos tornagyakorlatokat bárki csinálhatja, problémától függetlenül, mert ártani nem árt, sőt, sokat segít a kis lábuk alakulásában.

a jó cipő:

-természetes anyagból van, pl. bőr.

-rugalmas a talpa

-a sarok csúszkálását rögzíti ( ez nem egyenlő a boka rögzítésével, mert azt valójában nem kell külsőleg tartani!)

-bőr, jó nedvszívó, nem túl merev talpbetéte legyen

-a talpbetét egyenes felületű legyen, nekik még nem kell külső korrigálás és támasz, mert éppen akkor nem tud jól fejlődni a lábuk

- a hosszánál fontos, hogy a belső hossz hosszabb legyen, mint a lábuk tényleges hossza, kb. 7-10mm-rel.

- a méretet nem úgy állapítjuk meg, hogy nyomkodjuk az orrát a cipőnek, mert ők még autómatikusan behúzzák a lábukat. hanem körberajzoljuk a lábukat egy papíron, és azt mérjük a cipőhöz.

- a meglévő cipő hosszát ellenőrizni úgy kell, hogy egy szívószálat a kis lábának hosszára vágjuk és bedugjuk a cipőbe az orrig, ha marad még mögötte és a sarok között hely, akkor még jó a méret, de 3 havonta is kinőhetnek egy cipőméretet, érdemes odafigyelni.

ők még nem tudják jelezni, hogy kinőtték a cipőt, nem is érzékelik rendesen, mert nem érzi a puha párnás lábuk úgy a fájdalmat, mint a miénk.

- amikor cipőt próbáltok, mindig állítsd rá, mert akkor terül szét a láb, ahogy saját súlya ránehezedik és akkor ad pontos méretet. ez a körberajzolásos dolognál is igaz.

ha van kérdésed, nyugodtan kérdezz. de ha privát levelet írsz, nem biztos, hogy megkapom, mert mostanság vmiért sz*rakodik a postaládám.

remélem, tudtam segíteni.

2011. jan. 8. 23:49
 8/10 anonim ***** válasza:

Bocsi, hogy belekotnyeleskedek, de épp azon gondolkodtam, hogy az utolsónak írok privát, de írja, hogy inkább ne....

én csak azt kérdezném, hogy mi a teendő, ha a lábacskája befelé fordul?? Hat hetesen kapott babex cipőt, két hónapig hordta, és most kellett visszamennünk kontrollra, mert felállt. A lábát még mindig befelé tartja, és az orvos azt mondta, hogy kacsalábasan adjam rá a cipőt, és kinövi.....

Még cipője sincs....Milyet vegyek? Eddig azt olvastam mindenhol, hogy jobb, ha mezítláb, ill. zokniban van. Akkor a mi esetünkben ez nem igaz?

Még egyszer bocsi, hogy ide írta!!!

2011. jan. 9. 07:23
 9/10 anonim ***** válasza:

szia, megpróbálhattok írni privát mailt, most töröltem egy csomó levelet, talán már nem lesz gond. karácsony tájékán állítólag sok ismerősöm írt üzenetet, amit nem kaptam meg.

de őszintén remélem, nem lesz már gond.

2011. jan. 9. 09:37
 10/10 A kérdező kommentje:

Voltunk tanácsadáson, mondtam a dokinéninek, hogy mi a helyzet. Azt mondta, hogy várjunk még, mert lehet, hogy kinövi. Még járni sem jár, csak áll és a bútorok mellett oldalaz.

Hát nem tudom. Remélem, igaza van.

2011. jan. 25. 14:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!