1,5 éves fiamat hogyan tudnám egyedül elalvásra tanítani?
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__kisgye..
Ezt a kérdést én tettem fel, mert én már szinte nem is bízom, hogy le tudom őket szoktatni, "az idő mindent megold"-ot várom....
Amúgy csodállak, hogy még képes vagy ringatni, én 8 hónapos korukig bírtam, aztán leszoktattam. Akkor még elég simán ment.Akkor kellett volna még az éjszakai alvást megoldani, arról is leszoktatni őket. De azt hiszem írtam azon az oldalonis, hogy próbáltam, kis sikerrel járt (csak 4 körül keltek) de aztán jött a fogzás, betegség és lőttek az egésznek.
Most kaptam a barátnőmtől borostyánláncot, és amúgy is szoktatom le őket az evés-ivásról. Úgy tűnik, valamit segít, persze felriadnak és felsírnak még mindig, de mintha mégis nyugodtabbak lennének az éjszakáink. Kb. 1 hete van rajtuk a nyaklánc, várom a csodát, hátha.
Sok sikert és boldog új évet kívánok, de legfőképp nyugodt éjszakákat!!!!
Szia!
Csak ideértem, elszállt a netünk... 2. válaszoló vagyok.
Szóval, ahogy én csinálom:
Rituálé van este. Minden szinte ugyanúgy zajlik, mint minden este, apró eltérések lehetnek. Apa fürdet 6 körül, utána öltözés, majd tej a pihenőszékben, ez lezajlik 7-ig. 7-től játék anyával, könyv nézegetés, labdázás, bármi... fél 8 körül néha még vacsizunk, attól függ mennyit evett egész nap, ha vacsi nincs, akkor játék van. Én 8 körül szoktam elkezdeni a tényleges altatást, addigra ő már álmos, meg ezt szokta meg.
Az altatás kakaóval kezdődik, pihenőszékben megissza, addig én elrendezek mindent, éjjeli fény bedug, éjjeli lámpa bekapcsol, cumisüveg elmos stb stb... megitta a kakaót, megyünk fogat mosni, fogmosás után puszi Apának, majd a szobájában pelus csere, bekenem a fogát dentinox-szal /már előre kéri "bekenem"/, aztán puszi Anyának és mehet az ágyába.
Ott eljátszik még a plüssökkel, beszélgetünk /meséhez még kicsi szerintem/ hogy mi történt aznap, vagy mi fog másnap. Kb 20 perc beszélgetés-játék van megengedve, de nem jöhet ki az ágyból, ott ülök mellette a földön, majd lekapcsolom a lámpát, adok takarót és mondom neki tente. Felül, lefektetem, feláll, akkor is, nem durván, de érezze, hogy most már tényleg alvás van. Még keresi Apát, dédit, mamát... macit, kutyust... mindenre az a válasz "már tentézik"... Aztán egy idő után nem válaszolok, kezemet a hátára teszem, hogy érezze ott vagyok és megvárom, míg álomba dumálja magát.
5 napja csinálom így, 2 nehezebben ment, de 3 napja 12 órát alszik éjjel, hallom, hogy meg-meg szólal éjjel, de vissza is alszik.
Nekem sem volt egyszerű... 15 hónapos koráig pihenőszékben ringatva aludt el és úgy csempésztük az ágyba, éjjel rengetegszer kelt, mert mikor megébredt már nem ringatta senki, majd 5 nappal ezelőttig ugyanúgy altattam, ahogy leírtam, csak közben simogattam a hátát, aztán ez is terhes lett, most csak a kezem teszem be neki, finoman leszoktattam a simogatásról. Az enyém is ordított az ágyban, de tudnia kell, hogy te vagy a "főnök", ha feláll fektesd vissza, próbáld meg türelmesen csitítani, nem idegesen, ne érezze, hogy neked ez teher, mert annál jobban fog hisztizni. Nyugodt hangon magyarázd el neki, hogy ő már nagy fiú, és a nagyok egyedül alszanak, reggel majd találkoztok és ha felébred az öledben ihatja meg a tejet/kakaót..
Szóval szerintem: alvás előtt pici játék, beszélgetés az ágyban, lámpaoltás, akár egy kis simogatás, de ez elmaradhat, egy ideig még csitíthatod, utána nem szólni hozzá. Készülj fel, szánj rá 3-4 napot, biztos hiszti lesz az elején, de nem szabad ringatni már, meg fogja érteni, ahogy rászokott, úgy le is tud szokni róla...
Kitartás!
Ha eszembe jut valami, még írok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!