Hozzátáplálásnál mekkora mennyiség számít 1 adagnak?
Kislányunk anyatejes baba, fejem a tejet és úgy kapja a kezdetektől. Betöltött 5 hónaposan orvosi és védőnői tanácsra elkezdtük a kóstolgatást. Ennek 3 hete. Alma, őszibarack, sütőtök s ezek változatai - ezeket kapja. Délelőtt és délután, 1-1 étkezés között. Ezek mellett napi 5x eszik anyatejet, kb 700 ml mennyiségben.
Azt kérdezném hogy mennyi mennyiség számít 1 adagnak? Azaz mekkora megevett sütőtök mennyiség vált ki 1 anyatejes étkezést?
Védőnő szerint a gyümölcsökből max 50 grammot adjak egyszerre. Sütőtökből mehet a 100 is. De ezekkel nem lakik jól, tehát a napi 5x-i anyatejes étkezése ugyanúgy megvan.
A baba amúgy átlagos. 3100-al született, most majdnem 7 kilós. Sem teát sem vizet nem kap.
Szerintem ilyen pici (úgy értem, fiatal) és ráadásul anyatejes babánál a HOZZÁtápláláson van a hangsúly, nem pedig az étkezések kiváltásán. Ezt a két fogalmat gyakran összekeverik az anyukák. A hozzátáplálás azt jelenti, hogy a baba minden étkezésre anyatejet kap, ez a fő tápláléka, étkezések közt pedig kóstolgat. Ezt javasolta az orvos és a védőnő is. Vagyis ismerkedjen az új ízekkel. Ezért mondta, hogy max. 50 ml-t kapjon a gyümölcsből is. Nem is kell, hogy ezzel lakjon jól, főleg, ha van napi 700 ml anyatej. Még egy hónapig bőven jó lesz így, délelőtt 50 ml gyümölcs, csak az íze kedvéért. Ez a legegészségesebb a babának. Ők nem arra bíztattak, hogy gyorsan váltsd ki az étkezéseket.
Egyébként kb. 150-190 ml gyümölcs, főzelék, tejpép felel meg egy adagnak, vagyis egy bébiételes üvegnyi. De ez babánkén is változhat. A fiam pl. néha 120 ml gyümölcs után még benyom 150 ml tápszert, máskor meg 70 ml főzelék után nem kell neki más.
Szerintem csináld úgy, hogy a kóstolgatás után ugyanúgy adod neki az anyatej adagját, és ha majd sok lesz neki (amit még egy jó darabig kétlenék), akkor azt majd meghagyja.
Egyébként ha már elmúlik majd fél éves, akkor adhatsz neki annyit, amennyit kér a főzelékből. Én sosem méricskéltem, hogy hány grammot eszik, annyit evett, amennyit kért, vagy ha elfogyott, akkor annyit. :o)
Köszönöm a válaszokat, hasznosak voltak. Ezek szerint én kevertem a két fogalmat, igazatok van. Tényleg csak kóstoltatni kellene még. Na látszik hogy első babás anyuka vagyok :)
3 óránként igényli az anyatejet. Etetés után kb 1,5 órával szoktam adni az új ízeket. Igazatok van, egyelőre csak kóstoltatni fogom.
És köszönöm mégegyszer mindenkinek!
Szia!
Dettó, mintha magamat olvastam volna....(én is csak fejtem neki, és 5 hónapos múlt, amikor már egy litert megevett volna, tehát elkezdtünk kóstoltatni)
A lányom most kilenc hónapos. És egy hónapja már sajnos tápszert kap, de nálunk így alakult:
kb. hat és fél hónapos koráig én az ebédre adott tejci előtt kóstoltattam. Akkor már láttam, hogy szívesen megeszik belőle 150-180g-ot is. Ekkor hagytuk el a déli tejet. Majd elkezdtem neki adni délelőtt is. Szinte magától állt át arra, hogy a tízórai is teljes étkezés legyen. Ez kb. két hét alatt lett. Aztán nyolc hónaposan elkezdtük a tápszert adni, és annyit evett volna, hogy kénytelen voltam kiváltani az uzsonnát is, de tetszik neki :D
Most így néz ki a dolog:
reggel tápszer
délelőtt tejpép
ebédre zöldség hússal
uzsonna gyümölcs
vacsi tápszer.....és mióta fogzik előfordul, hogy ismét eszik éjjel egyszer :(
Nálunk a mennyiség így alakult: egy adag főzelék 150-180g
egy adag gyümölcs 100g.
A lányom 3340g-al született és csak nyolc hónaposan érte el a hét kilót.
Ja, és gratulálok a kitartásod miatt!! Tudom, hogy nagyon nehéz, és rengeteg megpróbáltatással, hatalmas szervezéssel jár az hogy csak fejni tudod neki a tejet!!!
Kitartást és jó egészséget!!!!
Kedves utolsó hozzászóló, köszönöm a kimerítő választ! :) Nagyon örültem neki, hogy ilyen részletesen leírtad, köszi! Igen, a fejés macerás de nem baj mert mégis anyatejet kap a baba. Meglátjuk meddig tart ki a tej. Még nem kapott tápszert, de már kissé nekem is csökken a tej mennyisége. De nekem össze-vissza bekavart a hormonháztartásom is :( Egyelőre elég neki a kb 700-750 ml tej, és az a 2x-i kóstoltatás. Van a fagyasztóban is pár zacskóval, végszükség esetén azt is elhasználom.
Nekem a védőnő azt mondta hogy gyümölcs előtt és után is várjak 1 órát, mert a baba gyomra nem bírja ha keverik a tejet és a gyümölcsöt. Ezért adom köztes időben.
Mégegyszer köszönöm, így már van rálátásom a mennyiségre is :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!