Sokat árt a tv 4 hónapos baba szemének?
Már ne is haragudj, de minek kell mennie a TV-nek? Van egy babád, aki gondolom fontosabb neked, mint a TV. Nem jó, ha folyton jön a hang a háta mögül, nyilván azért fordul, mert kíváncsi ki beszél mögüle. Gyermekpszichológus vagyok, jó pár évet tanultam erről, és tapasztalatom is van, mert anya vagyok. Nem hiszem, hogy az egyetemen és a posztgraduális képzésen hülyeséget tanítanának. Már egy pár TV-s kérdésben leírtam, miért árt a gyereknek. Bemásolok egy válaszomat:
Szia!
Én csak azt tudom írni, amit tanultam az egyetemen és tapasztalatam a munkám során, ill. ismerősöknél.
Ilyen pici korban tényleg nem tesz jót az agy fejlődésének, mert túlingerli. Szerintem (és a könyvek szerint) egy 9 hónapos baba még kicsi ehhez.
Gyerekekkel foglalkoztam mint gyermekpszichológus, óvodákban és iskolákban, és azt tapasztaltam, hogy a legtöbb nehezen kezelhető és a tanulási zavaros gyerek TV-függő.
A barátnőm 2 éves kislánya sajnos nagyon rászokott a tévézésre, mert megszületett a kistesó és anya kevesebbet tud vele foglalkozni, leteszi a TV elé. Persze a dackorszak is közrejátszik, de a kislány nagyon akaratos lett, minden azonnal kell neki, és csak akkor képes nyugton maradni pár percre ha az épp áhított mesét teszik be neki a dvd-be.
Szerintem jobb megelőzni ezt úgy, hogy kiviszed magaddal a babát a konyhába, leteszel neki habtapit vagy járókát, és te énekelsz, mondókázol neki. Az én kisfiam 11 hónapos, sose tettem le még a TV elé. Egész nap ketten vagyunk itthon, nincs segítségem, mégis megcsinálok(unk) mindent. Amíg főzök, vagy a konyhában van a járókában, vagy a szobájában pakolászik, mászik. Sok zenét hallgatunk viszont, illetve mesélek neki könyvből.
Tudom, minden baba más, lehet, én szerencsés vagyok, mert elég nyugis a fiam. Szóval nem okoskodni akarok és tudom, hogy sokszor nehéz, főleg egyedül. Én is megszenvedtem ezt a hetet, jön a foga és nyűgös. Most egyszerűbb kajákat főzök, és csak este mosogatok, vasalok, ha már alszik. Inkább vele vagyok.
Azt tudom tanácsolni, hogy próbáld lecsökkenteni a TV előtt töltött időt, és ha nyöszörög a meséért, inkább "legyél Te a TV", bábozz neki, énekelj, stb...
Én is le lettem valamelyik nap pontozva, mikor leírtam hogy a tévézés az arra hajlamos gyerekeknél igenis okozhat epilepsziás rohamot is.
Számítógépes játékokra is rá van írva, még felnőtteknek is hogy epilepsziaveszély!
Gondolom ők is viccelnek vele...
Akkor itt minden anyuka idegrendszeri betegségekkel küzd???????????????????
Azt elfelejtik, hogy ők is a tv előtt nőttek fel...
12:13-as: Ezt komolyan gondolod? "Akkor itt minden anyuka idegrendszeri betegségekkel küzd??????
Azt elfelejtik, hogy ők is a tv előtt nőttek fel..."
A normális szülök ezelött 20-30 évves sem a TV elött tartották a gyereket, az ismeretségi közömben nincs olyan anyuka/apuka, aki TV elött nött volna fel - óvodás korban max. napi 1 óra mesenézés volt megengedve, egyébként vagy kikapocsolva a TV, vagy a gyerekek a másik szobában,ha a felnöttek néztek valamit.
Nem mindenki 18 évesen szült,így a 30-as generáció hidd el,nem tévé előtt nőtt fel.Mert egy csatorna volt sokáig,azon sem ment minden nap adás,gyerek műsorok meg pláne.És látjátok,az önigazolás...
Csak tudnám ki pontoztt le mindenkit,aki szerint a tévé igenis káros.De csatlakozom ahhoz,aki azt írta,hogy tegyétek a tévé elé a gyermeketeket,ha azt hiszitek,ezzel boldoggá teszitek.Mert magatokat biztos.
Én 20 éves vagyok, talán a legfiatalabb aki most ide ír, de én sem a TV előtt nőttem fel. Sőt, ha jól tudom azokban az időkben nem is volt egész nap adás, inkább rádiót hallgattak az emberek.
Az első tv műsor amire emlékszem a tv maci volt. Az egyetlen műsor amit néztem és az sem ment ugye egész nap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!