Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Nyitott nyílvarrattal születet...

Nyitott nyílvarrattal született baba?

Figyelt kérdés
Kisfiam 3500g-mal 40. hétre született, a zárójelentésén ez áll: sutura sagittalis nyitott. Az orvos szerint várjunk, hogy összeforr januárban kell habilitációra mennünk... Más babájánál is volt hasonló? Kérem segítsenek válaszukkal egy aggódó anyának. Köszönöm
2010. dec. 1. 18:48
 1/6 anonim ***** válasza:

Ez nagyon érdekes. Az én fiamnak ezek a varratok (nyíl, lambda) benőtt idő előtt és be is csontosodott 4 hónapos korára, ezért kellett koponyaműtéten átesnie.

Baj, hogy nyitott?????

Írd be a keresőbe, hogy nyílvarrat.

De így egy példa:

A suturák korai, idő előtti záródása, elcsontosodása (craniosynostosis) a koponya deformálódását okozza, de a koponyaűri nyomás fokozódása és az agy fejlődésének zavara is bekövetkezhet. Egyetlen varrat elzáródásakor a koponya további növekedése csak az elzáródott varratra merőleges irányba lehetséges. A nyílvarrat elcsontosodása után a koponya tágulni csak a korona- és a lambdavarrat révén tud, minek következtében csónakfejűség (scaphocephalia vagy dolichocephalia) alakul ki. Az ilyen koponya hosszú, viszonylag keskeny, a nyakszirti része kidomborodik, míg a homlok aránytalanul széles. Ez a rendellenesség a fiúk körében gyakoribb. Minthogy az ilyen torzult koponya könnyen elakadhat a csontos szülőcsatornában, a magzatot többnyire császármetszéssel hozzák a világra.

A ferdefejűség (plagiokephalia) lehet elülső vagy hátulsó típusú, amikor az egyik oldali falcsont és a homlokcsont közötti koronavarrat egy része, illetve az egyoldali lambdavarrat csontosodik el. Ilyenkor az egyik oldalon a homlok, a másikon a nyakszirti rész dudorodik ki. A ferdefejűséget mint különleges diagnosztikai problémát még tárgyalni fogjuk.

A háromszögfejűséget (trigonocephalia) a homlokvarrat, a rövidfejűséget (brachiocephalia) a koronavarrat, a csúcsosfejűséget (oxycephalia) a korona- és a nyílvarrat, míg a toronyfejűséget (turricephalia) a koronavarrat, a homlokcsont és az ékcsont, valamint a homlokcsont és a rostacsont közötti varrat idő előtti elcsontosodása okozza.

Több mint száz olyan fejlődési rendellenességet ismerünk, amelynek része a koponyacsontok idő előtti csontosodása. Az említettek mind elsődleges varratcsontosodási hibák.

2010. dec. 1. 19:04
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, sajnálom ami a babáddal történt remélem már jól vagytok a műtét után... Azt tudom, hogy a korai csontosodás problémát okoz, de úgy tudom hogy a nyílvarrat csontosodásának már a születésig be kell fejeződnie. Ezért kérdeztem, hogy a későbbiekben ez a nyitottság okozhat-e valamilyen problémát. Ha valakinek van tapasztalata kérem írjon!
2010. dec. 2. 21:54
 3/6 anonim ***** válasza:
Szerintem nem baj, ha normális a nyomás az agyban. Összenő nemsokára.
2010. dec. 3. 12:00
 4/6 anonim válasza:
Sziasztok az én babám 1 éves lesz egy hét múlva és holnap megyünk az Amerikai úti klinikára hogy kell e műteni vagy sem. A fiamnak benőtt a kutacsak kb 3 hónaposan de hagyták hadd maradjon így majd kis szarvacskái nőttek és elvittem az Amerikai úti klinikára. Holnap nézi meg a Bognár dr. Az lenne a kérdésem hogy az előző válaszadónak műtötték a kisfiát. Ki műtötte és hol? Mit tapasztalt a gyerek megváltozott? Azért kérdezem mert nagyon aggódom az én gyerekem nagyon nyugodt és éjjel is alszik és úgy tudom hogy oda a kórterembe nem mehetek majd be, csak napi kétszer két órát. Tehát ez megváltoztatta a gyerekedet? A műtét miatt változott valamit hogy pl többzsör kel fel mert rémálma van vagy ilyesmi? Kellett fizetni a dokinak? Mennyit illik fizetni? Az én fiamnak Brachicephal koponyaalkata van de a craniosynostosist vagy mit azt kizárták. Légyszi válaszolj. Köszönöm. Üdv, akohler
2011. jan. 6. 12:19
 5/6 anonim ***** válasza:
Nagyon régi a kérdés, de kérdem, hogy a kérdező fiával és a 2. kommentelő gyermekével mi újság?
2015. ápr. 16. 19:55
 6/6 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező, remélem még néha olvasod a gyakorit. Mi lett a kisfiaddal?
2015. aug. 5. 16:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!