Akinek a tesó érkezése szinte egybeesett az óvoda kezdéssel okozott problémát?
szia, én Óvónéni vagyok, ebből a szemszögből tudok neked válaszolni.
Sajnos ez a legrosszabb időzítés ami csak lehetséget. Nem akarlak elkeseríteni.
A legtöbb gyerek amúgy is nehezen veszi az óvódakezdést, nem érti miért kell neki mindennap ottmaradnia, miért nem mehet haza anyával, apával. Persze egy idő után megszokja, megérti. De ha pont akkor jön a kistesó, akkor gondolj csak bele, ő úgy érzi, hogy lepasszolták idegen helyre idegenek közé, miközben anya otthon van az új jövevénnyel. Úgy érezheti, hogy ő már nem olyan fontos, őt már nem szeretik annyira. Ha teheted ne kezdjétek egyszerre, vagy ha mégis, akkor eleinte ne altasd ott, ha meg tudod oldani, hanem ebéd után vidd haza, amig be nem szokik. Meg néha tarthattok "szabadnapot" mikor neki se kell mennie.
Sok sikert!
Szia
2 hetes volt a kicsi, mikor a "nagy" 3 éves kezdte az ovit. Semmi gond nem volt, imádja a tesóját, és szeret oviba járni. Ebéd után megyek érte. Én is nagyon féltem, hogy mi lesz, de szerencsére minden simán ment.
Az iskolában, ahol tanítok, van egy ilyen testvérpár. A nagy kimondottan utálja a kicsit, rossz nézni, ahogy viselkedik vele. Amikor rákérdeztünk, elmondta, hogy anyáék a tesó miatt nem szeretik, mert elküldték, amikor jött, és őt szerették onnantól.
Ahogy az első válaszoló írta, pontosan úgy.
Lehet szerencsétek, mint a másodiknak, de ha nem, akkor egy életre tönkremegy a testvérek közötti kapcsolat.
A testvérek, akikről írtam ugyanis már 8 és 11 évesek, és a nagy még mindig sérelemként éli meg a 8 évvel ezelőtti történteket.
Én a saját szemszögemből tudok írni, a tesóm augusztusban született, és én szeptemberben elkezdtem az ovit. Érdekes, kicsinek nem volt igazán gond, leszámítva hogy a hugom piszok árulkodós volt, és mindig az ő pártját fogták. Viszont amikor iskolába ment, elszabadult a pokol (részemről). Utáltam őt, amiért anyu tanul vele, segít neki bepakolni, stb. iszonyú féltékeny voltam. Igazából csak kamaszkorunkra (én 16-17 éves voltam) rendeződött a viszonyunk, addig nem tudtunk egymással mit kezdeni. Mindig figyeltem, ki kap nagyobb csomagot Karácsonyra, kinek ad anyu puszit utoljára lefekvéskor, és így tovább.
Most 34 éves vagyok, de még mindig emlékszem ezekre a dolgokra. Egyébként a hugommal együtt szültünk, ez jót tett a kapcsolatunknak nagyon.
Nem tudod előbb beszoktatni az oviba, a szülés előtt? Nekem 1 hónap volt a kettő közt, azaz előbb betöltötte a 3-at, rögtön vittem és igy nem azt érezte, hogy a teső miatt kell otthonról elmennie.
Ha forditva lett volna, nem tudom, mit csinálok, mert hiába vársz akár fél évet, akkor is azt fogja látni, hogy otthonmár nem foglalkozol vele (mert szoptatsz, pelenkázol, alszol..) és aztán meg még el is zavarod otthonról az oviba. Szóval ezen fél év nem segit sajnos...
Szia!
Nálunk a sulikezdés esett egybe a kistesó születéssel.Ha odafigyelsz,meg lehet oldani,ne legyen belőle dráma.Kicsit azt hittem,szétszakadok,de megérte.Imádja a kicsit a nagylányom.Nem volt semmiféle törés,és hiszti,és utálat.Még a terhesség alatt bevontam mindenbe,és utána is.suli után megvan a napi rituálé,időbeosztás.A rendszeresség,következetesség,szeretet sok mindent megold.Pedig a lányom 7 évig teljesen egyedül volt,nem oszlott meg a figyelmem.Most nem érez féltékenységet egyátalán.Mondjuk egyszer sem ejtettem ki a féltékeny szót,és nem is akartam,tudja,mi az.segít fürdetni(övé a lába),pelenkát adogat,türit adogat,kiágyaz,és a kistesó játékait elpakolja magától(a sajátjait viszont nem).Tetszik ez így,és jó ez a korkülönbség.És szerencsés vagyok,hogy ezt így kitugtam alakítani,és a lányom ebben partner volt.Szoktam csinálni csajos napokat,mikor kettesben elmegyünk valahova,és a tesó az apukával otthon marad,mi meg tekergünk,és beszélgetünk.Ezt nagyon szereti.Kívánok mindenkinek ilyet.akinek így sikerül
Csak az a gond, hogy ég és föld a különbség egy 7 éves és egy 3 éves gyerek között. A 7 éves sokkal inkébb használja az eszét, míg egy 3 éves csak érzelmek alapján gondolkodik, hiába magyarázod el, hogy nem szereted kevésbé, a kis agyában összekapcsolja az el kellett mennem otthonról szituációt a kistesó érkezésével.
Kérdező, szerintem is kezdd el hamarabb beszoktatni, akár bölcsibe is, hogy megszokja, nincs otthon állandóan, és ennek nem a kistesó az oka. Egy hónap bőven elég erre.
végigolvastam a válaszokat, mert pont ebben a cipőben fogok járni én is...most várom a kisöcsit, a nagy pont betölti a 3at mikor megszületik. Szeptembertől megint sulim lesz és emiatt szeretném félnaposnak beíratni a kisfiam, vagyis vinném haza már délben, ebéd után, hogy ne kelljen minden nap főznöm, és picibaba mellett könnyebb csinálni a házimunkát, mint egy nagy egy pici mellett. Szerintem nem lesz baj nálunk, mert ugye eltelik az egész nyár együtt, meg a nap nagy részét továbbra is együtt töltjük ha az ovi elkezdődik.
Lenne egy off-kérdésem: szerintetek egyáltalán felveszik a friss gyeses anyuka nagyobbik gyerekét oviba??? Én emiatt aggódom, ráadásul áprilisban vannak a beíratások és én pont akkor szülök! :) Főiskolán tanulok..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!