Kialakulhat reflux 1 hónapos korban?
Nem jól írja az első válaszoló. Először is a reflux nem gyomorsavtúltengés, hanem amikor a gyomor és a nyelőcső csatlakozása nem záródik rendesen. Így könnyen visszaáramlik a gyomorból az étel, és ez okozza a gyomorégést, ahogy a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ezt is jelenti szó szerint: vissza (re) folyás (flux).
Az én kislányom is refluxgyanús volt. 3 hetes koráig semmit se bukott, és akkor hirtelen rengeteg tej visszajött, akár egy órával az evés után is. 4-5 hetes volt, amikor elvittem ezzel orvoshoz. Az orvos is mondta, hogy az első hetekben nem záródik még jól a nyelőcső, de azt is mondta, hogy a reflux jellemzően a 3-4. héten jelentkezik először. Írt fel Nutritont (ételsűrítő), valamint egy másik gyógyszert a nyelőcső kezelésére, mert már felmaródott belül a sok bukástól, és emiatt rengeteget sírt, fájt neki. Valamint elküldött ultrahangra, mert nálunk az apuka és a nagymama (ő elég súlyosan) refluxos. Szerencsére negatív lett, de egészen amíg fel nem ült, sokat bukott a kislányom. Még most, 10 hónaposan is jelent ez néha problémát.
Én azt mondom, hogyha állandósul a probléma, beszélj az orvossal, és mindenképpen ragaszkodj a kivizsgáláshoz. Manapság minden sokat bukó babára rámondják, hogy refluxos, amolyan "divatbetegség" lett, ahogy bekerült a köztudatba, ezért sok gyerekorvos elbagatellizálja a dolgot.
Igen, holnap megyünk a doktornőhöz mert a sok nyál és a feszengés(nem a hasfájós, ismerem azt is:) szopi közben. Súlyt is mér, gondolom ha nagy a baj akkor nem hÍzik.
Addig még olvasok valamit erről, hogy a gyanúmat alá tudjam támasztani.
Remélem nincs baj.
Bármikor kialakulhat folyamatos reflux, pl. ha helicobacter fertőzése van. Ezt mindenképp meg kell vizsgálni reflux esetén, mert életveszélyes állapothoz is vezethet. Gyomorfekélyt, rákot okozhat hosszú távon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!