Milyen korai jelei voltak az autizmusnak? 1 év környékén.

Hát szerintem olyan piciként még elég nehéz észrevenni.
És ha lenne is az se biztos,hogy az mert a gyerekeknek lehetnek ilyen piciként autisztikus tünetei.
Amit lehetne mondani:
-kèsik a beszéd
-nem néz a szemedbe
-nem lehet megnyugtni
-alvás problémàk
-nem reagál...
De ezek se jelentenek sokat ilyen piciként

Amit az 1es ir az nem jelent semmit sem.
3 gyerekembol 2 siman hozta ezeket 1 evesen de egyik sem autista.
Autizmust majd 2-3 eves kortol lehet szurni.

Autizmust 3 éves kor alatt nem diagnosztizálnak, pont azért, mert kismillió oka lehet annak, hogy a gyerek a szociális ingerekre nem a megszokott módon, vagy egyáltalán nem reagál.
merthogy elsősorban szociális interakciókon lehet látni.
Nem veszi fel a szmekontaktust, nem reagál, ha szólítják, nem interaktálgat mással (pl odanyújtani dolgokat), ilyesmi.
Persze párosodhat egy cosmó ingerrel kapcsolatos eltéréssel, pl bizonyos textúrájú ételeket nem hajlandó megenni, vagy csak azt hajlandó enni, bizonyos hang vagy fényhatásokra furán reagál, bizonyos érintési formákra furán reagál.
Ismerősi körben van egy 5 éves gyerek és a gyógypedagógus anyjának úgy kellett lejárnia a lábát mire valahol hajlandóak voltak beismerni, hogy valami nem stimmel a gyerekkel. Együtt szilvesztereztünk, a gyerek néha egy helyben pörgött, meg egyébként a térköz-szabályzásban nemigazán érzi mennyire kéne közelmenni másokhoz, de amúgy így külsősként igazából ennyit mondanék, ami gyanús, egyébként tök átlagosan viselkedett. FŐleg iskolás korra jönnek ki az igazán szembetűnő különbségek.
Az meg, hogy az 1 éves gyerek nem úgy reagál szociális interakciókra mint elvárható lenne, annak akármi lehet az oka. Szakszolgálatnál konkrétan volt oylan esetre is példa, hogy már megvolt az autista diagnózis, mikor kiderült, hogy a gyerek konkrétan bizonyos frekvenciákat nem hall, és emiatt nem reagált jól az interakciókra. Mentálisan semmi baja, csak épp nem hallja, ha szólítják:D Banális, de akár iylesmi is lehet.
Vag ypl nálunk a gyerek oskáig nem reagált a nevére. Aztán rájöttünk, hogy 90%-ban babának, babcinak vagy babesznek szólítjuk, tehát ő úgy van vele, hogy őt így hívják:D Ez is banális, és simán okozhat ilyen félrediagnosztizálásokat.
Szóval no para!

2es te nagyon èrtetlen vagy.
Csak az első 3 sorra koncentrálj!!
Világosan leírtam,hogy a pici gyerekek produkálhatnak autisztikus tüneteket.🤦

En meg azt h 1 evesen semmi ertelme ezen porogni. De a 3as szepen kifejtette h miert.
Az autizmus/asperger manapsag ugyan olyan "divat" lett mint 10 eve h hiper a gyerek...

Szia! En is úgy tudom, hogy csak 3 év körül duagnosztizálják. De az első gyereknél valamiert én rendesen ráparáztam erre, és forumokon olvasgattam autizmussal élő gyerekek szüleinek véleményét a témában. Szerintem azért van 1-2 dolog, ami intő jel lehet már ekkor is. Sokaktól olvastam pl, hogy nem mutogatott a gyerek, hanem a szülő kezét huzta oda. Nem hallgatott a nevére, nem értette az utasításokat, nem hajtotta azokat végre. Nem használták a hangjukat, nem vagy csak nagyon keveset beszéltek babanyelven. Ezen kívül még írták az ilyen szemzorosságot hangokra, állagokra, érintkezésre.
Ezek jutottak hirtelen eszembe. Szerintem az első dolgok viszont fontosabbak, mert egy egy évesnek már értenie kell dolgokat, kifejeznie magát, stb stb. Ez persze nem biztos hogy már mindent is megmutat, de arra tisztán emlékszem hogy ezeket többen említették.
Remélem tudtam segíteni.

Ez a húzza a szülő kezét...
Olyan gyerek nem is húzhatja az anyja kezét aki nem autista?

Jaj🤦🏻♀️
De. Az enyém is csinálja, hogy menjek Vele ide vagy oda. De ha kell
Neki valami akkor rámutat. Itt arra gondoltam hogy azt olvastam hogy nem rámutat hanem odahuzza a szülő kezét. Pl a mutogatás egy kezdeti kommunikációs forma, ami az utánzáson is alapul. És már benne van hogy megtanulta nézd az ott van. Erre ő megmutatja hogy nézd azt szeretném. Ezt nagyon sok aztista NEM csinálja kisebb korban. Valahogy nem áll nekik össze. Ezért csak odahuzza anya/apa valaki kezét. Pedig ez pl egy éves korban státusz kérdés is, gondolom nem véletlen. Azt akarják felmérni vele, hogy megérett-e a gyermek idegrendszere erre a fajta kommunikációra. És nyilván itt. Egy kis késésről van szó-hanem hogy sokaknál teljesen kimarad. De nem vagyok szakember, csak nagyon sok ilyesmit olvastam és nem szakirodalomban hanem konkrét tapasztalatokban. De amúgy nem kell nekem hinni, mindenki utána olvashat ha akar. Csak segíteni szerettem volna. De ott kezdtem hogy igen ilyen pici korban nem lehet még ezt felmérni. Viszont ezek intő jelek lehetnek, ahogy én mint laikus leszűrtem.
Köszönöm szépen a válaszokat.
Igazából a tiktokon terjedt videók miatt kérdeztem rá.... Szerintem sok az olyan "téves" jel, ami normális egy gyereknél. (Pl.a kislányom is korábban mikor örült "repkedett" a kezével....)
Szerencsére az én kislányomon nem látszik semmi, ami erre utalna.
Megérti, amit mondok neki, figyel a nevére is stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!