Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Autista lehet? Hasonló cipőben...

Autista lehet? Hasonló cipőben járó szülők mint gondoltok?

Figyelt kérdés

Kisfiam nem rég töltötte be a 11.hónapot. A feleségem 2 hónapja kezdett el gyanakodni. Van egy nagyobb fiunk, aki 2,5 éves múlt. Ő mozgásban és kognitív képességekben is nagyon szépen fejlődött. Tapsolt, pápázott, kukucs játékot játszott ebben a korban már rég… most meg már teljesen szobatiszta, folyékonyan beszél és rengeteg szót használ. Na de nem róla szeretnék most írni, csak azért tettem, hogy lássàtok miért van félelmünk. A mi 11 hónaposunk mozgását tekintve minden rendben van. Kúszott, nagyon szépen mászik és bútorok mellett kapaszkodva megy. Sőt 1 hete már elindult egyedül és van hogy 4-5 métert meg tud tenni esés nélkül. Viszont nem látjuk rajta, hogy a játékok érdekelnék és örömet is okoznának neki. Persze ha mutatjuk, hogy dobja bele a formát a formabedobósba akkor érti, de ha sikerül neki, akkor semmi örömöt nem látni rajta. Van hogy lapozgat könyvet de még nem mutogat. Tapsolni eddig kb 3x láttuk magától. Most, hogy elkezdett járni és mondjuk neki hogy tapsoljon akkor van hogy 1-2x össze üti a kezét. Amúgy sokkal jobban érdeklik a fiókok, hogy azokat nyitogassa és pakoljon ki. Sőt inkább kidobálja amit ott talál és a játékokat is sokszor dobálja. Amikor csinál valamit, akkor sokszor néz minket. Ha mondjuk a nevét akkor azért többnyire odafigyel. Szeret a fotel körül körbe körbe menni, fogócskázni, szereti ha kergetjük. Viszont azt érezzük, hogy alig ért meg valamit. Mondjuk pont tegnap mondtuk neki, hogy mutassa meg a vau vaut, azt megértette. De pl hogy tapsoljon, intsen, dobjon puszit vagy mutassa meg az okos fejèt azt nem igazán. Az alvása az egész jónak mondható. Továbbá szerintem szemkontaktust is többnyire tart. Amiket mond: baba, mama, papa, pápá, vau, ne vagy nene és ha mondom akkor azt vissza ismétli általában. Az etetése se egy leányálom. Le kell valamivel foglalni. A darabosat és a pépeset megeszi, de egy darabos pépet azt nem… vagy ilyen vagy olyan… szereti a tojásrántottát, sonkàt, kenyeret, sajtot, bundáskenyeret…

Viszont ami nagyon fura, hogy nem lehet megszeretgetni mert eltol magától. Persze van, hogy kézben elvan, de a szeretgetni nem lehet…

Kicsit hosszú lett de próbáltam mindent leírni. Azt is tudom, hogy 11hónapos babát nem diagnosztizálunk. Egyszerűen csak aggódunk. A konduktor furcsállta, hogy a mozgás milyen okés de a kognitív dolgok nem úgy alakulnak nála.

Köszönöm a válaszokat.

Egy aggódó apuka

#autizmus #Nem lehet szeretgetni
ma 00:12
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%
Én autista vagyok, mégis érdekeltek gyerekkoromban a játékok, mondókáztam is, teljesen átlagos módon játszottam. Minden gyerek más, ennyi idős korban még nem igazán lehet egyértelműsíteni az autizmust.
ma 10:20
 12/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat. Pont ma voltunk vele orvosnál, mert dolgunk volt. És ezt neki is elmondtuk, aki azt mondta első ránézésre, hogy tuti nem az mert figyel és majd idővel csinál mindent. Igen a figyelmével nincs semmi gond, csak nem sok mindent ért meg és nem lehet szeretgetni mert eltol… meg ami van még az evésében, hogy a kanalat azonnal eltolja pedig nem is tudja mi az. Aztán ha eltereljük a figyelmét vagy van valami a kezébe akkor megeszi…

Hát bízom benne, hogy tényleg minden rendben lesz vele!!!

ma 11:56
 13/15 anonim ***** válasza:

"hogy tuti nem az mert figyel"

Nem kritérium az autizmusnál, hogy ne figyeljen.

A kognitív elmaradás sem.

Komolyan nem értem, hogy miért mindig az autizmusra gondoltok először?

Értelmi fogyaték sokkal gyakoribb.

Gyerekem autista. 10 hónaposan tapsolt, integetett, imádta ha szeretgettük. Mindent megfigyelt, tartotta a szemkontaktust.

ma 19:20
 14/15 A kérdező kommentje:

Kedves 13-mas,

A leírtak ellenére, hogy derült ki nálatok az autizmus? Mikor derült ki és mik voltak a tünetek?

ma 20:23
 15/15 anonim ***** válasza:

Nem a leírtak "ellenére". Amit te autista tünetnek hiszel és parázol rajta, az nem tipikus.

1 évesen semmilyen olyan tünete nem volt, amiből bárki autizmusra gondolt volna. Megkésett mozgásfejlődésű volt, amit az izomtónuszavarával magyaráztak. A világ legbékésebb csecsemője volt, aki a legfájdalmasabb beavatkozást is rezzenéstelenül tűrte (vénapreparaciót pl), ha ott voltunk vele... De ha valaki más átvette tőlünk, akkor a világ túlfelén is hallották. Mászni se tudott még, amikor sorra hozta az őlembe a könyveket hogy olvassam. Ugyanígy kúszva labdázott velünk. A hintából (adamo) ki se lehetett robbantani.

ma 20:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!