8 hónapos a fiam, már 6 foga van. Nem merek neki adni se kekszet, se babapiskótát, narancsdarabot stb, mert attól félek, hogy lenyel egy nagy darabot és fuldoklik. Ti hogy kezdtétek?

Az én fiam 14 hónapos és még mindig nagyon félek adni neki ilyen darabost.Pedig 8 foga van és mégsem rágja meg. Ha a pépes ételében hagyok darabot, egyből kitolja a nyelvével és öklendezik, meg fuldoklik.
Ha babapiskótát,kekszet vagy ilyesmit adok a kezébe akkor meg annyit csinál,hogy hatalmas darabokat harap le belőle, majd kiköpi, kiköhögi és szétkeni 1. a földön, 2. saját magán 3. az etetőszéken.
Pedig jó 3-4 hónapja minden áldott nap megpróbálkozunk vele.
Pedig amúgy egészséges gyerek,nem sérült vagy ilyesmi.
A lényeg,hogy most azt mondta a védőnő, hogy ha lesz már örlő foga akkor fogja tudni megrágni, mert a metszőkkel csak leharapni tudja, elaprítani nem és úgy látszik ő érzékeny erre,hogy darabosat nem nyel le.
Na szóval csak azért írom,hogy ilyen is van.

Szerintem minden baba kortól és fogak számától függetlenül az ismerkedést darabosabb ételell, fuldoklással, öklendezéssel kezdi. A mi kisfiunk már sokszor a pépestől is képes volt öklendezni, de megszokta. És már nem is hajlandó megenni a pépesített kaját. Úgy szereti ha villával töröm össze neki és még az sem az igazi. A legjobban azt élvezi ha odanyújtunk neki almaszikot és ő harapdálhatja. 8 és fél hónapos és van már 7 foga, de én nem látom, hogy evésnél a fogacskáit használná. Ha valami nagyobb darab kerül evésnél a kajába, azt inkább forgatja a kis szájában míg ügyesen lenyeli. Érdekes, hogy a pépes kajától sokkal többször öklendezett, mióta darabosabbra váltottunk olyan ügyesen megoldja, hogy szerencsére mindig lemegy neki amit leharap. Persze vigyázunk, hogy lehetőleg kis darabkákat harapjon. Nekünk Nestle-s babapiskótánk van, abból még ha akarna sem tudna túl nagy darabot leharapni, mert olmlós, de kemény, tehát nem törik és inkább a fogacskájával kapirgálja/reszeli, attól meg nem tud megfulladni. Ha meg másfajta kekszet kap, akkor is leharap egy kis darabot és sikerül neki lenyelni. Mindig várjuk, hogy na...na... most fog köhécselni aztán semmi. Elő van készítve víz, hogy ha szükség tudjunk adni neki, habár nem tudom minden esetben ez lenne-e a megoldás, de szerencsére még nem kellett közbelépnünk.
Jó rágcsálást nektek! :-)

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!