Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Szombati vezetéknévhez melyike...

Szombati vezetéknévhez melyiket adnátok?

Figyelt kérdés
Erzsébet, Piroska, Mária, Magdolna, Terézia, Elvira, Gertrúd, Gizella, Zsuzsanna, Emma, Karina.

szept. 10. 19:50
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
45%
Hát ilyen Mária, Magdolna, meg társait én sem adnék a 21. Században a kislányomnak. Nem is Zoe, meg Lara lenne, de nem csak a két véglet van.
szept. 11. 08:19
 12/23 anonim ***** válasza:
38%

Semmi baj ezekkel a nevekkel és nem feltétlenül kell a becézésüknek ódivatúnak lenni, az Erzsébet például simán lehet Betti, a Mária Ria, ami modern, fiatalos, senki sehol nem nézi ki vele, és a kislány sem fogja utálni - miért is tennék, a gyerekek nem fogják azzal csúfolni egymást, hogy öregasszonyos neved van, ez már csak a felnőttek vesszőparipája, akik abban nőttek fel, hogy a nagyszülő korabeli embereket hívták ezeken a neveken. Milyen nagy divat manapság például a Róza, pedig az is régen volt felkapott név.

Pusztán hangzásra nekem a Szombati Mária és a Szombati Gertrúd tetszik a legjobban, inkább a Gertrúdot adnám személy szerint. Amit biztosan nem adnék ezekből, az a Karina, az nekem túl újhullámos, mint a Kíra és társai. (Ilyesmit inkább nagyon gyakori, nagyon egyszerű vezetéknévhez adnék.)

Nem szerepel a listán, de Mariann/a esetleg? Nem egy sűrűn adott név, de nem tekintik öregasszonyosnak sem, és Szombati Marianna vagy Mariann szerintem szintén jól hangzik.

szept. 11. 11:25
 13/23 anonim ***** válasza:
41%

Utolsó ötlete is tetszik. :)

Egyébként még annyi, hogy közel 10 évet éltem külföldön, és én azt tapasztaltam, hogy a felsorolt nevek csak hazánkban számítanak régiesnek. Rengeteg fiatal lengyel, litván, görög, olasz stb. él ilyen nevekkel hogy María, Kristina, Magdalena, Teresa stb. Úgyhogy ha nemzetközi, széles körben ismert nevet szeretnél adni, akkor is bátran válassz ebből a listából.

szept. 11. 13:50
 14/23 anonim ***** válasza:
Gizella
szept. 11. 19:46
 15/23 anonim ***** válasza:
69%

10es én egy életre megutálnám a szüleimet ha Bíborkának, Ajnának vagy Saroltnak hívnának :-D

A többi se tetszik, de azoktól legalább nem vágnék eret.

Barátnőm iker lányai Ilona és Rozália, imádják a nevüket, és mindenki dicséri milyen különleges.

szept. 12. 06:09
 16/23 anonim ***** válasza:
49%

Távol álljon tőlem, hogy beleszóljanak bárki névadásába, de nem hiszem, hogy az idős nénis Terézia, Magdolna nevek szerencsések egy most születő kislánynak.

Tudom, bármilyen nevet lehet csúfolni, még a mezei Bencéket, Annákat is.

De nehéz egy olyan névvel felnőni, amiben már semmi frissesség nincs, csak 60+-os nyugdíjasokat lát maga körül, akiket így hívnak, miközben ő egy gyerek, egy kislány.

Értem a hagyományokat, a régi korok előtt való tisztelgést és az egyházi vonatkozást is, de pont ezért nem adnék ennyire közösség-specifikus nevet.

Mert kikerül a nagyvilágba, felszínre tör a valódi személyisége. És igen, nem biztos, hogy egy konzervatív lányka lesz, aki imád néptáncolni és a templomi kórusban énekelni.

Személyes tapasztalatból mondom, mert én is hasonló névvel születtem. Elkezdtem a gimit, bemutatkoztam, hozzátettem, hogy nem a fővárosban élek - mindenki arra asszociált, hogy egy kis eldugott tanyán élek 50 tyúkkal.

Igaz, ha így lenne, akkor se lenne joguk degradálni miatta, de közelében sem volt az igazságnak.

szept. 12. 10:26
 17/23 anonim ***** válasza:
47%
#16 vagyok, még hozzátenném: 25 vagyok, nagyon nem most kezdtem a gimit, mielőtt valami buzgó mócsing szemétkedne. 😅
szept. 12. 10:35
 18/23 anonim ***** válasza:

12os, mi a 2. kerületben élünk, és az oviban van Károly, Zsigmond, Annamária, Zsuzsanna, Magdolna, Rozália, Dénes, Csanás, Árpád és Kázmér is.

Szerintem sokkal szebbek ezek a nevek mint a most divatosak. Ha a babánk fiú lesz az Imre Miklós, ha lány a Cecília Éva

szept. 12. 12:02
 19/23 anonim ***** válasza:
31%

#15 Ilonka es Rozi.

Paraszt nevek, de majd idovel rajonnek.

szept. 12. 12:41
 20/23 anonim ***** válasza:
76%

19es, tévedsz, Lonka és Lia :-D És ha már 16 éve szeretik, és sosem bántották őket, szerintem ezután már nem fogják egy paraszt véleménye miatt megutálni.

Paraszt meg te vagy, akárhogy is hívnak.

De biztosan, pl Podmaniczky Rozália is paraszt volt. Bár nem nézem ki belőled hogy tudnád ki is az. Aki egy névről ítéli meg az embert az suttyó proli.

szept. 12. 15:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!