Csak szerintem túlzás hogy egy babánál minden elé odateszik hogy a "kis" valamije?
Az még rendben hogy a kis lába/füle/karja, és hasonlóak, mert ugye egy
babának kicsi a lába/füle/karja stb.
De vannak amik már vállalhatatlanok:
Pl az, hogy a kis bőre, de ami nagyon kihúzta a gyufát, az az volt, hogy a kis neve.
Míg nem volt gyerekem, a falra másztam, mikor T/1 személyben beszél anyuka a gyerekéről.
Most meg néha rajtakapom magam ezen, aztán gyorsan korrigálok. 😃
Amig nem volt gyerekem, ezekre en is furan neztem. Aztan lett es csomo minden automatikusan jon…:D
De vannak szavak, amik azert a mai napig idegesitenek, azokat en se hasznalom.
Viszont annyira leszarom, hogy mas igen. A magam dolgaval torodom😄
2-es, most megnyugodtam kicsit, hogy nem csak én vagyok ilyen bolond 😀
Sajnos ezt a "kis"-ezést is tapasztalom magamon, oda kell figyelnem, hogy rendesen beszéljek, pedig sosem voltam ilyen stílusú, az anyaság fura dolgokra képes...
5-ös! Amit te is és a többi anyuka is tapasztal magán az teljesen természetes és amúgy fontos jelenség. Még pedig a dajka nyelv használata.
Ha gondolod figyeld meg magadon vagy más anyukán, hogy mikor a gyereknek mond vagy a gyerekhez beszél, akkor ösztönösen magasabb hangon szól, tagoltabban, lassabban beszél, erősebb gesztikulációval, rövid mondatokban. És a szavakat gyakran ismételve. Pl. Gyere kis babám vegyük fel a kis cipőt a kis lábacskádra.
Ez legtöbbünknél ösztönös és, hasznos, mert segíti a gyerek nyelvi fejlődését.
Kedves kérdező. Felnőtt ember füle hallatára valóban túlzás, mint írtam ez a dajka nyelv használata, ami automatikusan jön mindenkinél aki kisbabát, kisgyereket gondoz, nekünk fel sem tűnik, viszont a kisgyerek számára előnyös.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!