Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Igaz, ha a kistesó megszületik...

Igaz, ha a kistesó megszületik a "nagy" 2 éves kora előtt, akkor ugyanannyi GYED-et kapok, mint az első babával?

Figyelt kérdés
2010. okt. 28. 14:18
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

A hír igaz, régebben még elég volt, ha három éves kor előtt született a kisebb, most nem tudom, hogy van.

Aki tudott, viszont inkább visszament dolgozni egy fél évre, mert akkor az új, remélhetően magasabb fizetése után számolták az új gyedet, így meg a második gyerek kétéves korára a 4-5 évvel ezelőtti fizud x%-át kapod.

2010. okt. 28. 14:21
 2/14 anonim ***** válasza:
51%

Akkor biztosan. De születhet később is a tesó, csak nem mindegy, mikor:)

Ilyenkor az igénylés előtti évet nézik. Ha ebben az évben hat hónapot meghaladóan gyeden voltál, akkor igen, ugyanannyi lesz a gyed.

Ha gyesen voltál 6 hónapot meghaladóan, akkor meg a minimálbér.

Vagyis ha a gyed végéig megszületik, akkor tuti ugyanannyi.

Ha meg később születik, akkor két lehetőség van:

Példa:

2011. májusban lesz a nagy két éves, 2012. februárban születik. A vizsgált időszak 2010, ekkor 8 hónapot (május-december) gyesen voltál, így a minimálbér lesz az alap.

vagy:

2011. szeptemberben lesz a nagy két éves, és a tesó 2012 májusában születik. A vizsgált időszak 2011, ekkor 8 hónapot (január-szeptember) gyeden voltál, így ugyanannyi lesz a gyed, mint az első babával.

Tehát jöhet a tesó két éven túl is, csak nem mindegy, hogy az év melyik részében:)

2010. okt. 28. 14:25
 3/14 anonim ***** válasza:
51%
Kedves első, tévedsz, mert ha nem mégy vissza dolgozni, akkor nem a 4-5 évvel ezelőtti fizetésből számolnak, hanem a szerződéses bérből, ha az magasabb. A szerződéses bér meg akkor is emelkedik az általános béremeléseknél, ha nem dolgozol.
2010. okt. 28. 14:26
 4/14 anonim ***** válasza:
51%
Én csak a saját tapasztalatomat tudom megírni: 14 hónap a különbség a gyerekek között, tehát még gyeden voltam az elsővel, mikor a második megszületett. Így forintra ugyan annyit kapok a másodikkal is.
2010. okt. 28. 14:55
 5/14 anonim ***** válasza:

14:25-től kérdezem,hogy jól tudom-e?

Ha nem volt kellően magas a bérem,és ha nem jön össze a baba gyed alatt,akkor a kivett szabadságok után járó pénz és a betegszabi már csökkenti a gyedet.Tehát nem biztos hogy marad ez az összeg.

2010. okt. 28. 15:07
 6/14 anonim ***** válasza:

Bocsi az off-ért:)

Kedves második:)

Ha nekem 2011 májusában jár le a gyed, és 2011-ben születik meg a tesó, akkor mit fogok kapni? Már ebben az évben kell hogy terhes legyek a második babával?

Bocsi kedves kérdező, hogy nem a kérdésedre válaszoltam.

2010. okt. 28. 15:07
 7/14 anonim ***** válasza:
51%

Igen, jól tudod. Ha nem volt kellően magas a bérem,és ha nem jön össze a baba gyed alatt,akkor a kivett szabadságok után járó pénz és a betegszabi már valóban csökkenti a gyedet. Ez pár ezer forintot jelenthet havonta. Ha 147 ezernél több volt a fizetésed, akkor max gyed jár. Ha betegszabi+szabi az össz jövedelem a második előtt akkor kb. 175 ezer bruttó havi fizetés kell a max gyedhez, ha meg csak betegszabi az össz jövedelem, táppénz nem, akkor meg 210 ezer bruttó kell havonta.

OFF:

Ha neked 2011 májusában jár le a gyed, és 2011-ben születik meg a tesó, akkor két lehetőség van. Egyik, hogy megszületik július 17 előtt, akkor mind a tgyás, mind a gyed alapja a 2010-es év lesz. Ha ennél később születik, akkor a tgyás alapja az előző ellátások alapjával megegyező lesz, de a gyed alapja sajnos csak a minimálbér:(

ÍGy ha a második lehetőség áll fent, akkor érdemes számolgatni, hogy a szabi+táppénzzel nem járnál-e jobban.

2010. okt. 28. 15:40
 8/14 anonim ***** válasza:
51%

Elnézést, találtam egy elírást:

"ha meg csak betegszabi az össz jövedelem, táppénz nem, akkor meg 210 ezer bruttó kell havonta. "

helyesen:

ha meg csak betegszabi az össz jövedelem, SZABADSÁG nem, akkor meg 210 ezer bruttó kell havonta.

Bocsánat!

2010. okt. 28. 15:41
 9/14 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, sokat segítettetek!
2010. okt. 28. 18:40
 10/14 anonim ***** válasza:

Kedves 88%-os válaszadó segítenél

Ha nekem 180 ezer bruttóm volt, és elmegyek szabadságra,majd betegszabira, akkor már nem jár max gyed?2011 júliusban lesz 2 éves a fiam.

Még egy kérdés, ha 2év -et és 3 hónapot dolgoztam a baba előtt, a másodikra jár még a két év gyed?

2010. okt. 28. 20:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!