Mozgásfejlődési hiányosságok külföldön?! Mit tesztek?
Külföldön élő és kis gyereket nevelő szülőktől kérdezem: abban az országban ahol éltek mekkora hangsúlyt fektetnek a kisgyermekkori mozgásfejlődésre.
Nem rég egy beszélgetés alkalmával szembesültem vele, hogy Svájcban nincs konduktor, "nem foglalkoznak" a gyerek mozgásfejlődésével. Ez így nem igaz persze, de nincs az a roppant szoros - tán túlzó- nyomon követés mint nálunk. itthon még az egészséges babákat is viszik dévényeshez, konduktorhoz, gyógytornászhoz, nem csak a koraszülötteket vagy akik tényleg le vannak maradva. A svájci babákat egyáltalán nem, még akkor sem ha teszem azt kimarad a kúszás vagy egyéb.
Kicsit mesélnétek nekem, hogy a további országokban mi a protokoll, hogyan kezelik. csak nálunk ennyire elterjedt, hogy ennyire nagyon korán és általánosan tornáztatják a pici babákat vagy ez máshol is így megy (Svájcon kívül)?
És milyen jó,hogy fleulbiraltam,különben soha nem derült volna ki a lányom baja. Az egy doglo hogy valaki valamit tanult, a szakértelem sajnos megint más. Rengeteg példát tudnék mondani,sajnos saját betegség okan is,hogy egymásnak ellentmondó véleményeket és tanácsokat adnak orvosok is.
Jó dolog a bizalom,de sajnos a saját karomon tanultam meg,hogy senkinek nem jár alapból,hanem ki kell érdemelni.
Nem elek kulfoldon, de nalunk is pont szartak bele a gyerekem fejlodesebe, orvos, vedono meg legyintett is, hogy nem kell semmit csinalnom vele. Ha en nem megyek utana, ki tudja mikor derul ki, hogy sulyosan hipoton, igy is 5 honapnyi kb a lemaradasa mozgasgejlodesben.
Amugy meg egeszseges fejlodesu babakat minek visz barki is tornazni? Nem kell nyilvan :D
Németországban élünk.
Itt a “státuszok” a gyerekorvosnál vannak.
u2 - 3-10 napos kor között
u3 - 1 hónaposan
u4 - 3-4 hónap között
u5 - 6-7 hó között
u6 - 10-12 hó között
Majd ezek után évente.
Ezen a vizsgálaton ugyanúgy mérnek súlyt, hosszt, megkérdezik, hogy mennyit eszik, jól eszik-e, átnézik, megmozgatják egy kicsit, aztán szevasz.
Itt a kanyaró elleni oltás ami kötelező, a többit a szülők döntik el, hogy kérik-e vagy sem..
De külön konduktor, dévényes meg egyebek nem nagyon vannak..
Ez erdekes h pont Svajcban nincs semmi,mikor ott nem arrol hiresek h butak az emberek... Amugy most lehet nekem estek,de nekem ez a tsmt es tsai kicsit olyan humbukk. Aki bent ul a panelban annak lehet hasznos lehet,nah de videken. Mikor kint nyargal mezitlab a gyerek 7tol 20ig. Azt minek tornaztatni. Vagy aki orokmozgo?
Tusilabda,szenzoros szonyeg<->mezitlab van kint egesz nyaron mindenen is.
Forgofotel<->kint porog a hintan
Pokrocba tekeres<->gurul az arokban
Egyensulyozo deszka<->Maszik a fara, raklapokon ugral,szalma bála tetejen is láttam
Joga labdan hasal<->ponin hasal
Kis traktort apaval vezet.
4 eves. Az ovoda 2,5 evesen beutalt a ped.szakszolgalathoz, h csak 180 szava van,amit mondatban hasznalt. 3 eves teszt alapjan ok eldontottek,h kesoi beszedfejl. Hat nem mentunk vissza. Kitalaltak h majd napkozben,munkaidoben d.e. a varosbol ugraljak a videki oviba, falurol hordjam be a varosba,majd vissza ,mert utazo gyogyped.nincs,logopedia 5 ev alatt szinten tornabol all. Fel kellett volna mondanom,egy egeszseges gyerek miatt. Mar 4 eves, van hangzohiba de tokeletesen ragoz,jovo jelent mult ido,felteles,birtokos, minden megy,csak kicsit posze.
En nem hinnem,hogy az "okosito"tornatol lesz kulonben szofogadobb, mert a magatartasa azert lehetnr jobb,de hat fiu, en az oviban nem lattam, h a tobbi nagyon jo gyerek lenne ilyen idosen. A lanyok szofogadobbak azert joval.
13-as pont az a kérdés hogy mi számit egészségesnek és mi nem?
Itthon ha egy baba hipotón vagy feszes, féloldalas mozgású, stb. akkor egyből rávágják hogy korrigálni kell. Kint külföldön magát a kérdést sem értik.
Franciaországban élek.
A babám pl 2 hósan nem emelte a fejét könyökölve,egy tiktok videó alatt egy anyuka aztmondta hogy sürgősen vigyem dévényeshez mert baja van.
Elmentem a gyerekorvosunkhoz, aki azt mondta hogy nincs lemaradva 4 hósan kell könyökölve fejet mellkast emelnie hosszabb időre. 6 hósan kell forognia max. Itt csak akkor küldenek szakemberhez a gyerekorvosok ha valóban megkésett a mozgásfejlődés.Dévényes nincs. Tornász van babáknak. 2x vittem mert hasfájós volt segitett neki a torna. De mozgásfejlödés miatt nem fordultam semmilyen szakemberhez, itt. Akkor fordulok ha a gyerekorvos azt mondja hogy baj van és tanácsolja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!