Szabad mozgás babáknál jó ötlet szerintetek (hasaltatás pró es kontra)?
Nem igazán hasaltattam. Játszőszőnyege volt, nem akartam a hideg padlóra tenni. Meg amíg csak feküdt a hátán addig tetszettek neki a lógó bizbaszok. Mikor már kezdett volna fordulni akkor a tetejét levettem, így nem akadályozta.
Szépen csinál mindent, most egy éves, épp az önálló állást-járást próbálgatja.
Ha a hátára rakod akkor meg a hátára "kényszeríted" ameddig nem tud forogni.
A fejlődéshez ingerek kellenek, ha egy gyereket leteszünk egy üres szoba közepére hogy nézze a fehér plafont nem fog fejlődni. (Ez volt Maria Montessori munkásságának egyik legfontosabb felfedezése. Nézd meg Maria Montessori - Egy élet a gyermekekért című filmet.)
Én hasaltattam a lányaimat. De ők ezt élvezték. A nagyobb mondjuk annyira nem, őt viszonylag hamar fel kellett vennem az elején, de 3-4 hetesen már egész jól elnézelődött a hasán, addigra már kikönyökölt, tök magasra felemelte már a kis fejét/törzsét. A kicsi is hamar fejlődött, és esetében még örültem is neki extrán, hogy egyébként jól elvan a földön, akár hason, akár háton, mert ugye addig tudtam a nagyobbal tovább foglalkozni :D Amúgy mindketten viszonylag gyors mozgásfejlődésűek, 10 illetve 11 hónaposan kezdtek el önállóan járni, előtte megvolt minden fejlődési mérföldkő (kúszás, mászás, felülés, mindent csináltak pár napig/hétig, mielőtt jött a következő szakasz), de kétlem, hogy bármi köze lenne amúgy ennek ahhoz, hogy hasaltattam őket, simán csak mondom, hogy azért hátráltatni tuti nem hátráltatta őket.
Egyébként én azt olvastam, hogy ha egy baba nem szeret hasalni, akkor nem is szabad erőltetni, a hátizmai kézben tartva, a te hasadra/mellkasodra fektetve is ugyanúgy erősödnek, akkor is érik ingerek, és ha neki speciel inkább erre a fajta testközelségre van igénye, akkor jobbat teszel neki, ha ezt szolgálod ki, és nem teszed le magad mellé erőnek erejével, csak mert hasaltatni "kell". Nem kell, csináljátok úgy, ahogy nektek jó, a baba még tudja, hogy neki melyik megközelítés a kedvezőbb :D Minden gyerek más, na.
Nekem is mar azt mondta a vedono, hogy nem muszaj direkt hasra tenni a foldre, de en amugy ugy voltam nyugodt, hogy azert letettem. Persze csak amig nem sirt, gyulolni gyulolte, mint szinte minden baba.
Nekunk van adamo hintank meg volt baby gym is lelogo “biszbaszokkal”, kisfiam szerette. Nem ezen mult a fejlodese szerintem, karosnak nem karos, nem ugy, mint mondjuk a kenguru. Szuloi dontes, ha te szeretnel neki valamilyen jatek hidat, hat legyen.
Az adamo hinta meg konkretan csak az eletemet mentette meg,mert abban hajlando volt valamennyit aludni nappal ujszulottkent es vegre volt egy kis szabadidom, mert egyebkent meg szoptattam szinte egesz nap.
Ja igen, nekunk habtapink van meg a mai napig, ez ilyen koztes megoldas, nem olyan kemeny, mint a fold, de nem is olyan puha, mint egy anyag jatszoszonyeg, igy allitolag a mozgasfejlodest nem hatraltatja. De valami muszaj volt, mert a padlo nagyon hideg. Nyilvan amiota forog, mar lemaszik rola, de ha eppen egy helyben jatszik, akkor a mai napig a habtapin uldogel. Viszont egy pici babat, aki meg erzekenyebb, nem mozog ugy, a csupasz foldre nem szivesen raktam volna le.
Alapvetően én sem "hasaltattam", de néha letettem őt hason mit szól hozzá és mivel tetszett neki, hogy küzdhet-simán 1 hónaposan 10 percet is elvolt így a kontrasztos könyvecskét nèzve így nálunk megmaradt ez a gyakorlat. Inkább hordoztam, szerintem az erősítette őt igazán, főleg mikor hátra került már.
Játékidőben mindig polifómra tettem le, minimális jatékkal, hogy legyen kedve megmozdulni értük. Jó erős baba lett belőle, szerencsére hibátlan volt a mozgásfejlődése. Most 1.5 évesen tényleg nagyon izmos lett azt látom.
Néztem én is a profiszülőket, hasznos szerintem. De szerintem le kell rakni a babát néha, mert a tér húzza a mozgásfejlődést, ahogy az egyik csajszi a videóban el is mondja, ahol kúszni tanítanak egy babát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!