A youtube-on látható videókon az újraélesztett babáknak nem sérül az agyuk a rázástól?
Szüléskor a nem lélegző babákat hátdörzsöléssel és fejjel lefelé tartva rázással élesztenek újra. Sok ilyen videó van.
Ilyenkor nem lép fel a megrázott baba szindróma?
Vagy ilyenkor már az sem számít,csak sírjon fel?
Lehet egészséges egy ilyen baba vajon?
Az egyik babát 20 (!) percig élesztették,mire felsírt...Össze-vissza rázták. Ne mondja már senki,hogy az nem árt az agyának..Most az oxigénhiányt figyelembe se veszem.
Itt meg olyan kérdések vannak néha,hogy ráz a járda,lesz baja a babának?
Ezekben a videókban meg a lelküket is kirázzák. Komolyan.
Itt az a tét, hogy meghal-e, vagy életben marad. Vállalják a kockázatot, hogy esetleg marad valami agyi károsodás miatta.
Amikor a fuldoklón gégemetszést végeznek egy épp elérhetô kisbicskával, akkor se azon agyalnak, hogy elfertôzôdik-e a seb, mert nem steril a kés. Vagy szívmasszázs közben se érdekel senkit, hány bordája törik el.
Csecsemősként válaszolok: nem, ilyenkor nem lesz "shaking-baby" szindróma, ahoz nagy erővel kell rázni, hogy oda vissza csapódjon feje (a "rázkódik a járdán, jajj mi lesz" az csak az anyukák féleme, de ott sem lesz semmi). A linkelt videón semmi olyan nincsen. Igaz, mozog a feje közben, de az semmi. Ez egy egyszerű élesztés, amit határozott mozdulatokkal kell végrehajtani, ami laikusoknak durvának tűnhet, de ha finoman csinálná semmi sem történne. Itt minden másodperc számít, minél tovább nem jut oxigénhez, annál nagyobb az oxigénhiány és a maradandó károsodás esélye. Teljesen más ezt "civilként" látni, elhiszem, hogy durvának tűnik, de semmi baja nem lesz tőle a babának.
A 20perces újraélesztés: az már alapból egy nagyon durva dolog, ha valakit (pláne újszülöttet) ennyi ideig kell élesztgeti, ott a cél kb az, hogy mindenáron visszahozzák, de az agya nem attól a rázástól fog károsodni, hanem az oxigénhiánytól, ami ennyi idő után már elég valószínű. Magamat tudom ismételni: ahoz nagy erővel (dühből) kell oda vissza rázni, hogy károsodjon az agya. De ezeket tanítják, hogyan kell végrehajtani, nem csak oda vissza rázzák, forgatják, hátha történik valami.
Élesztés közben előfordulhatnak amúgy is sérülések, ahogy azt a 7-es válaszoló is írta. Ha nagyon durván szeretnék fogalmazni: mi legyen? Halott vagy törjön borda ami összeforr? (Piciknél ritka amúgy, hogy törik. Inkább felnőtteknél fordul elő, mert erővel kell a szívmasszázst csinálni, hogy a szivet érje a nyomás). A babáknál ez ritka, a rázás sem akkora erejű, hogy bajt okozzon, de ha mégis véletlenül ez történik azonnali ellátást kap, ami csökkenti a maradandó károkat. (De eddig sose láttam ilyet, hogy "shaking-baby" lett a vége, pedig nem egy élesztést láttam, csináltam)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!