Szerintetek mennyi korkülömbség ideális két testvér között?
Mi szerintem várunk még legalább 2 évet, most 6 hónapos a kisfiunk. Én is szeretném, h arra már minimum szobatiszta legyen, tudjon egyedul enni, apa is el tudjon vele menni bevásárolni, bringázni meg ilyenek.
Én és a bátyám között 4,5 év a korkülönbség. Nagyon jól kijöttünk, amikor kicsik voltunk, mindig ő volt az oltalmazó nagytesó. A férjem és a nővére között 2 év van, ők a mai napig marják egymást.
Szerintem a 2,5-3 év az ideális. Ennek ellenére mi ezt nem tudtuk megvalósítani, nálunk 4-5 év lesz majd a két gyerek között. Azért remélem, hogy ez is jól sül majd el. A korunk mindenesetre megengedi, hogy várunk még, mert nem leszünk 30 évesek sem a második gyerek születésekor, legalábbis a tervek szerint.
És nem kukacoskodásképp, de a korkülönbséget n-nel írják.
Szerintem a jó testvéri kapcsolat alapvetően nem a korkülönbség függvénye. Számít a gyerekek neme, alaptermészete és a szülői nevelés is, és később a szocializáció (melyiket mi érdekli, van-e/lesz-e közös témájuk stb.)
Szerintem egy objektív dolog van: ha 3-4 évnél nagyobb a különbség, akkor kis korban nem lesznek játszótársak (legalábbis a nagyobbnak a kisebb semmiképp).
Aztán ott a kérdés, hogy mennyire tudnak "tervezni" a szülők. Mert hiába képzelik el valahogy, sokszor "becsúszik" a kisebb igen hamar, de olyan is van, hogy nem akar megérkezni, így nagyobb lesz a távolság a vártnál.
Szerintem bármilyen korkülönbségből jöhet ki jó!
És olyan is van, hogy tervezünk valamit, de a körülmények úgy hozzák hogy "módosítani kell a terven". Pl. hirtelen gondozásra szorul egy szülő, és akkor várni érdemes, vagy egy barátnőmnek mondta az orvosa, hogy néhány éven belül műtétre lesz szüksége, így ők "gyorsan" bevállalták a harmadikat, mert nem tudják, hogy műtét után egyáltalán vállalhatnak-e még, vagy mint nálunk, második babám után kiderült, hogy gerincbeteg vagyok (első és második között két év van), és bár szerettük volna a harmadikat is nem túl távol, most mégis 3-4 év szünet lesz legalább, míg stabilizálódik az állapotom.
Összesítve sok körülmény van, ha a szülők örömmel várják és nevelik gyerekeiket, akkor szerintem ez az öröm a testvérekre is "átragad", és könnyebb megoldani a testvérek közötti nehézségeket, amik szerintem bármilyen korkülönbség mellett is elő-előjönnek.
Minden jót!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!