Most akkor én értelmeztem félre valamit?
Kérdés:
Lányom 15 hónapos. 4 hónapos kora óta egész testére kiterjedő ekcémája van. Allergia vizsgálat nagyon erős tej és tojás allergiát állapított meg. A mai napig szopik, és teljes tej- tojásdiétán vagyok én is, (a gyermekem még semmilyen formában nem fogyasztott tehéntej és tojás terméket) ennek ellenére nem tünetmentes. Gyakran erősen viszket, kaparózik. Az MMR-oltás válthat-e ki ebben az esetben allergiás reakciót?
Válasz:
A tej- és tojásallergia valóban egyik oka lehet az ekzemának, de lehetnek más okai is. A kezelése meglehetősen nehézkes, a diétán és adott esetben gyógyszeres kezelésen túl igen gondos helyi, bőrgyógyászati ellátás indokolt, és ennek ellenére is elég nehéz tünetmentessé tenni. Vannak spontán javulások és romlások is. Nem utolsó sorban a nyári napfény jó hatású szokott lenni, ilyenkor a folyamat általában javul.
Az MMR oltás leírásában az szerepel - nem pontos az idézet -, hogy az oltás esetleges tojás érzékenyeknél nagy körültekintéssel adható, és az oltó orvos mérlegelje az összes körülményt. Ugyanakkor a gyakorlatban tojás érzékenynek tartott gyermeknél zavartalanul megadott oltásról is tudok, mert az oltóanyag nem tartalmaz tojásfehérjét, tehát az allergia létrejötte kevéssé valószínű.
A döntést nem Önnek kell meghoznia, hanem az oltó orvosnak.
Amennyiben valakiben kétely marad, úgy van a Szent László Kh-ban egy oltási tanácsadó szolgálat, oda lehet fordulni.
Dr. Péter György
2004.03.15
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!