Akinek a babája elhúzódó sárgasággal küzdött, volt késés a mozgásfejlődésben?
Figyelt kérdés
Csak kíváncsi vagyok másnál jelentkezett-e késés a mozgásfejlődésben. Kisfiam 10 hetes koráig volt sárga. Emiatt aluszékony és bágyadt volt, valamint majdnem 2 hetet kórházban is voltunk. Nagyon nehéz volt kezdetben a hasaltatás és sokáig 1-2 percet sem bírt és nem igen emelte a fejét 3 hónapos koráig. Szakemberhez vittem, tornáztattuk, gyakoroltunk. Most 5 hónapos és ott tartunk, hogy hason kb 10 percet elvan, ezalatt alkaron támaszkodik, nyúl a játékokért. Hátról hasra elfordul, de egyelőre csak az egyik irányba. Hasról hátra 1-2 alkalommal fordult, de lehet csak véletlenül. Oldalára mindkét irányba fordul. Hason nem igazán játszik el 30 percet, ahogy elvileg már lassan “kellene” és még nem támaszkodik nagyon a tenyerén, bár egy-egy pillanatra igen. Jelen állás szerint nem utal semmi neurológiai gondra. Rendszeresen látja szakember. Nem akarom sürgetni és erőltetni sem. Én arra gondolok, hogy az elhúzódó sárgaság miatt van. Anyatejet kapott és elvileg az okozhatta, hogy lassabban múlt el. De ennek ellenére sem javasolták a tápszerre váltást. Másnak mi a tapasztalata?2023. márc. 13. 19:56
11/16 A kérdező kommentje:
#10 igen, én is hallottam ilyesmit. Szerencsére az ő értéke végig a kritikus szint alatt maradt. Annyi volt, hogy nagyon aluszékony volt és emiatt nehéz volt a szoptatás és a hason töltött idő sem volt sok. Emiatt gondoltam, hogy lesz egy kis késés mindennel. De úgy néz ki szépen hozza be.
2023. márc. 13. 21:30
12/16 anonim válasza:
A mi fiunk 7-8 hetes koráig volt sárga, de szerencsére nem volt különösebb gondja (evett, nem volt aluszékony). Nekünk is azt mondták, hogy előfordulhat, hogy az anyatej miatt húzódik el a dolog, de ne aggódjak miatta. Azért a biztonság kedvéért alaposan kivizsgálták kórházban is. Mozgásfejlődésben volt, amit előbb csinált (forgás), volt, amit később (járás), de minden a normális határon belül volt. A beszédfejlődése volt egyedül fura, 9 hónapos koráig még csak nem is gőgicsélt vagy bármi, azóta viszont be nem áll a szája.
13/16 anonim válasza:
Orvos is mondhat fa....ágot.
Az anyatej és főleg az igény szerintin felüli (!) szoptatás a legjobb az ürüléshez. Azért felüli, mert besárgult gyerek sokszor nem jelzi megfelelően az igényét. A tápszer abban segíthet, hogy kevesen adják igény szerint, hanem inkább időre fix adaggal.
Amúgy igény szerint tápszerrel etetett gyerekem 8 hetesen is sárga volt.
14/16 anonim válasza:
3 éves koráig volt májbeteg a lányom. Ő konkrétan beteg volt,nem csak annyi volt a baj,hogy sárga volt.
A mozgása teljesen rendben volt.
15/16 anonim válasza:
#13: Akkor itt sok orvos mond rosszat és te jót? Jó dolog az anyatej, de nem hátrány, ha tud arról az újdonsült anya, amit itt, az oldal alján és még sok más helyen írnak: [link] Akkor kevésbé idegeskedik miatta. Nekünk már a gyermekorvos is mondta, hogy valószínűleg nincs gáz, anyatejeseknél gyakoribb az ilyen, de elküldött a Tűzoltó utcába kivizsgálásra. Amúgy egy rossz szavam nem lehet rájuk, állati segítőkészek és profik voltak, labor, UH, amit akarsz, kizárták a komolyabb okokat és le is írták, hogy "Laborvizsgálatok során szérum indirekt bilirubin szintje emelkedett volt, melynek hátterében az anyatejben lévő enzim inhibitort feltételezzük.". Cserébe találtak más rendellenességet, amivel nem paráztattak, de jó volt tudni, mire figyeljünk.
16/16 A kérdező kommentje:
Én anno ebből tájékozódtam, mert kutatásokra hivatkozik. Hátha valakinek jól jön a jövőben, bár ne legyen rá szükség 🙂.
2023. márc. 15. 13:09
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!