Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Baj, ha van igényem a babától...

Baj, ha van igényem a babától külön töltött időre is?

Figyelt kérdés

5 hetes a lányunk, szeretem, kötődöm hozzá, de nagyon jól esik naponta az az 1-2 óra, amikor nélküle vagyok. Vagyis nem is az, hogy jól esik, de örülök neki... Hogy kicsit a gondolataimmal vagyok, magammal foglalkozom, tudok nyugodtan olvasni például, vagy aludni (hiába jó alvó a babánk, nem vagyok hozzászokva a koránkeléshez, vagy hogy produktív legyek reggel).

Másoknál meg hallom, hogy ők még az egyévest sem hagyták soha másra, nem voltak tőle külön fél órát sem, vagy éppen ovis gyereknél mondják, hogy mióta megszületett, sehol nem voltak kettesben a férjükkel. Ilyenkor elgondolkozom, hogy talán gond van velem, "rosszul vagyok bekötve".

Mert márciusban lesz a férjem kerek születésnapja, szervezek neki meglepetésbulit és anyukámmal már meg van beszélve, hogy ha minden rendben, akkor az esti fürdetés, etetés, altatás után ő maradna itthon a babával, én pedig visszamegyek a szülinapra. Nyilván ez nincs kőbe vésve, ha pont rosszabb időszaka lesz a picinek, vagy beteg lesz, anyás lesz, akkor nem, de ha az alvási rutinja marad ennyire jó, akkor úgy érzem, hogy belefér ez.

Vagy minél idősebb a babánk, annál jobban kialakul a kötődés és később már félteni fogom, ha nem velem, mellettem van? Hogy működik ez?

De pl. féltsem a saját apjától, nagyszüleitől, mikor tudom, hogy ők is rajongásig szeretik már most és mindennél jobban vigyáznak rá, le sem teszik?

2023. febr. 28. 20:32
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
21%

Non stop anyu is lehet kiegyensúlyozott.. :)

Aki imád a gyerekével lenni és ebben teljesedik ki az első években azzal sincs baj.

Én ilyen vagyok. A kihivasoknak is örülök mert megoldandó feladatnak latom amiben fejlődik ő is, én is. 3 éves elmúlt, mostmar csak 2x kel ejjel, soha ataludt éjjelunk nem volt, ennek ellenére mostanában kezdett az apjával fél napra elmenni a mamahoz kettesben, de ezt is csak azért mert egyetemre jarok. Mostmar mondjuk ovis, a delelottjeim szabadok, de hianyzik. Pedig van dolgom, nem szuntem meg no lenni sem, de szeretem ha minimum körülöttem van.

És azért ahogy nő, annál veszélyesebb dokgokat tudnak csinálni, én nem bocsajtottam volna meg magamnak ha valami baj történik amig másnál van. Én tudom hogy 100%osan ismerem és figyelek rá, aki nincs vele egész nap nem biztos.

Pár hetesen meg eszembe se jutott nélküle lenni órákat, hát azért akartam őt, hogy vele legyek. De nincs azzal baj ha neked így a jó, valószínű később is konnyebb lesz másra bízni, oviba beadni mert meg lesz ez szokva. De én pl nem ilyen vagyok, ettől nem lesz senki osanya meg élettelen és a szexualis élete is lehet mindennapos, meg ahogy nagyobb lehet kettesben is menni, de messzire én még most se mennék, ha oviban van akkorse. Barmikor szolhatnak, hogy baj van. Sajnos magamban ilyen aggódós vagyok.

2023. márc. 1. 00:12
 12/26 anonim ***** válasza:
75%
Az elfogadás a lényeg. Te ilyen vagy, oké, az utolsó kommentelő egy másik véglet, az is rendben van. Csak ítélkezni visszataszító.
2023. márc. 1. 00:44
 13/26 anonim ***** válasza:
28%
Azért újszülött mellett fura.
2023. márc. 1. 07:16
 14/26 anonim ***** válasza:
43%

Valamennyire ez gyerekfüggő is. Az én fiamnak 1 éves koráig az alapállapota az ordítva sírás volt. Az, hogy én kikészültem tőle, és mentem volna bárhova pihenni, egy dolog, de senki nem volt, aki vállalta volna így. Pár órára majdnem bárki átvesz egy angyal arcú, mosolygós , kuncogva játszós gyereket, de egy sikítva tombolós, problémás, fejlesztésekre járót nem.

Szerencsére úgy tűnik én keményebb vagyok, mint gondoltam, és sose adtam fel, folyamatosan foglalkoztam a fiammal és rengeteget fejlődött, de érthető okokból a türelmetlen, a gyerek leginkább kussban a sarokban jó ,rokonoknak nem adom oda. 1 órányi szabadságért hónapok munkáját tennék tönkre. Mi az apjával felváltva igyekszünk egymásnak pihenést is biztosítani.

2023. márc. 1. 07:18
 15/26 anonim ***** válasza:
87%
7 hetes a fiam, hazaér az apja és én is odaadom neki legalább 1 órára. Muszáj, mert éjjel nem alszik (annyira) rosszul, nappal viszont konkrétan semmit és szórakoztatni kell igazából egész nap. Mondjuk amikor az apja van vele, én akkor takarítok :))) de legalább le tudom tenni a kezemből egy kicsit. Amúgy másra nem hagynám még. Eddig csak a 6 hetes kontrollra mentem el, akkor is az apjával volt.
2023. márc. 1. 07:57
 16/26 anonim ***** válasza:
48%

Nekem is szükségem van mentálisan arra, hogy egy picit mással foglalkozhassak és szerintem a babának is szüksége van arra, hogy megszokja, anya nincs nonstop ott (persze nem az újszülött korra értem ezt), de ettől még ő mókázhat nagyokat azzal, akivel van.

Már ha a férjem figyel rá itthon, akkor is érzem, hogy megkönnyebbül egy picit a lelkem, oszthatom egy kicsit a figyelmem, nem kell állandóan ugrásra készen figyelnem, mert a férjem megteszi helyettem. 9 hónapos, már nem marad egyhelyben, felfedezi a házat. Csecsemőként iszonyú hasfájós volt, nagyon sokat volt kézben, rengeteget sírtam mellette, akkor meg azért kellett csak annyi, hogy mondjuk elsétáljak a közeli boltba bevásárolni, amikor a férjem hazaért. Nálunk nehezen is alakult ki a kötődés emiatt. Nagyon megreccsentem szülés után, nehezen éltem meg, a kislányom is igazi több emberes baba volt akkor még, így hetekig csak a kötelességtudat hajtott. Simán otthagytam az apjának, vagy anyukámnak egy órát és mégcsak azt sem éreztem, hogy szívesen megyek haza. Ciki vagy sem, én kimondom, hogy így volt sajnos. Sokszor szívesen kiléptem volna az életemből.

Mostmár enyém a nagybevásárlás, így egy héten egyszer 3-4 órára az apjával maradnak kettesben. Nem aggódom érte egyáltalán, tudom hogy a férjem tök jól elvan vele, de mire hazaérek, már rontok be az ajtón és szaladok hozzá annyira hiányzik a végére! :D Szóval olyan örömmel megyek el végre kicsit "kikapcsolni" agyban, mint akit hátsón rúgtak és utána így is jövök haza. Szétcsúszok, amikor látom mennyire örül nekem és legszívesebben már egész este csak ölelgetném és puszilgatnám miután hazaértem. Szóval nekem idővel nehezebb lett az "elengedés".

Most pl. elképzelhetetlennek tartom, hogy ne legyek itt, amikor aludni megy, vagy ne én altassam. Mostmár egyáltalán nem sírós, este sem ordítva altatjuk, így már anyu is biztos elboldogulna vele, de nem tudom. Az nekem olyan meghitt "mi időnk", egyáltalán nem igényem és nem is szeretném estére/éjszakára itt hagyni.

Mellesleg anyukám 200 km-re lakik, ha végre találkozunk, én is szívesen töltök vele időt, nem feltétlenül bébiszitterkedésre használom ki abban a kis időben. Így a férjemmel ténylegesen nem volt kettesben romantikus programunk házon kívül az elmúlt 9 hónapban, de nem baj. A korábban romantikusnak titulált programokba beillesztettük a lányunkat is és jön velünk, nekünk így is tökéletes. :)

2023. márc. 1. 09:32
 17/26 anonim ***** válasza:
31%
Szerintem jól teszed, hogy foglalkozol magaddal, boldog anya = boldog baba. :) Az enyém 4 hetes, terhesen úgy gondoltam, oda se merem adni senkinek, aztán egy hét konstans babázás, nulla alvás, éjjel szinte semmit se aludt, mellé egy durva megfázásom lett 39 fokos lázzal, csaszarmetszes után 4 nappal, hurutos kohogessel. Azóta vágyom arra, hogy legalább napi 1 órám legyen magamra, bár lenne lehetőség rá. A férjem este ér haza, olyankor rohan, hogy vigyázzon rá, szórakoztatja, de a baba nagyon hasfajos lett, sokat sír, nálam előbb megnyugszik, főleg mert cicit akar ilyenkor, ezért még egy zuhanyt se tudok úgy venni, hogy ne halljam, hogy sír. Napközben vagy rajtam alszik el kendőben, vagy séta közben, ha berakom az ágyába, ébren van rögtön, éjjel pedig 2-3 óránként kel, újabban olyan hasfajassal és sírással, hogy a szívem szakad meg. Úgyhogy én még irigykedem is, hogy van 1 vagy 2 órád, és ne foglalkozz másokkal, azt tedd, amit te jónak látsz. Ki tudja, mikor lesz egy olyan növekedési ugrás vagy bármi, ami miatt borulnak a dolgok, és letenni sem tudod. Szerintem szuper, hogyha a nagymamánál is tud aludni, megszokja őt. Gyerekként én is imádtam a mamámnál lenni, a fiamat már most is igyekszem többször vinni anyumhoz, de sajnos messze lakik.
2023. márc. 1. 17:01
 18/26 anonim ***** válasza:
Nincs ezzel semmi baj, sőt, fontos, hogy egy anyuka néha kikapcsoljon egy kicsit. Örülj, hogy van erre lehetőséged. Én az elején 0-24-ben a babámmal voltam, senki sem vállalta át, még a férjem sem. Nagyon sírós baba volt. 1 éves korára fizikailag és mentálisan is teljesen leépültem. Azóta kapok segítséget és ki is használom bűntudat nélkül. A gyereknek sem jó, ha az anyja egy roncs. Szóval szerintem tök jó, hogy te így tudsz hozzáállni és hogy van erre lehetőséged.
2023. márc. 1. 20:58
 19/26 anonim ***** válasza:
29%
Nekem kicsit fura a hozzáállásod. 2 fiam van, a pici most 3 hónapos. Amíg baba, eszembe sem jut ilyesmi. Nem a saját kényelmem miatt vagyok itthon, hanem érte. És nem is azért vállaltuk őket a férjemmel, hogy lepasszoljuk nagyinak. Amíg elmegyek pl. fodrászhoz, addig apával van. Ennyi az énidőm ha így tetszik. De bulikázni nem fogok hogy addig másra hagyjam az icipicim. Főleg, hogy nagy cicis.
2023. márc. 1. 23:06
 20/26 A kérdező kommentje:

Attól, mert az én kényelmemet is szem előtt tartom valamennyire, a babánk nincs elhanyagolva. Ahogy az, hogy megünneplem a férjem 50. születésnapját, és ott leszek mondjuk éjfélig, nem jelenti, hogy “bulikáznék” minden második este…

Lehet, hogy a cukimuki szavak helyett inkább azt kéne gyakorolni, hogy ne legyél ennyire előítéletes rögtön, kedves Utolsó!

A normális válaszokat, üzeneteket köszönöm, kicsit meg is nyugodtam, meg így látom, hogy nem csak én vagyok így, másnak is szüksége van kisebb baba mellett is a kikapcsra néha.

2023. márc. 1. 23:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!