Különleges vezetéknév, egyszerűbb keresztnév és fordítva? Egyszerű vezetéknév, különleges keresztnév?
Hosszabb vezetéknévhez rövidebb keresztnevet adnék ill. fordítva.
Lehetőleg alliteráljon.
Ilyen snassz vezetéknévhez, mint pl. Kis, Nagy, valami különlegesebb keresztnevet adnék.
Nem akarnám, hogy úgy hívják a gyereket, mint 200.000 másikat. Az én nevemből is csak 2-3 van az országban, de már ez is zavaró.
Nekünk könnyű a helyzetünk, mert a vezetéknév közepesen gyakori, a keresztnév pedig mostanában nem gyakori, már sok-sok éve megvolt a férjem fejében és nekem sem volt ellenvetésem. Ha ez nem így lett volna, akkor gyakori vezetéknév mellé valószínűleg vagy egy ritkább, de nem extrán különleges vagy két keresztnevet adtam volna.
A testvéremék a ritka, szláv eredetű vezetéknév mellé egyszerűbb hangzású, közepesen gyakori keresztneveket választottak. Az egyértelműség miatt fontos szempont volt, hogy lehetőleg ne legyen rajta kívül olyan nevű ember az országban (tudtommal csak a sógorom családja viseli idehaza azt a vezetéknevet).
A férjemnek 3 szótagú ritka vezetékneve van, nem is egyszerű leírni, szóban sose értik elsőre. Mi mindenképp olyan keresztnevet szerettünk volna, ami könnyen érthető, nem extrém ritka, rövidebb és picit lágyít a hangzásán. Nekem még az is szempont volt hogy a top5 leggyakoribb ne legyen, és a közeli rokoni, ismerősi körben ne viselje senki. Végül nem sok olyat találtunk, ami mindkettőnknek tetszik és megfelel a fenti kritériumainknak, így hamar meglett A név. Nem annyira gyakori manapság, de régebbi hagyományos név, így mindenki le tudja írni, meg tudja érteni.
Ha nagyon gyakori vezetéknévhez kellett volna választanom akkor nem csak a top5öt zártam volna ki hanem a 100as lista végéről kezdtem volna nézelődni és ha semmi nem tetszett volna, akkor lehet hogy adtam volna 2 keresztnevet is, bár normál esetben nem vagyok a híve ennek.
Persze mindenki úgy csinálja ahogy akarja, azzal sincs gond ha valaki a 120. Nagy Katalin vagy akármi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!