Van valami teszt 18 hónapos kortól tölthető ki; az jelző értékű lehet.Nyilván van az a szintű autizmus, ami már 2 évesen is sejthető, de az már súlyos és akkor nem itt kérdeznéd a tüneteit.
De amúgy minden 2 éves gyereknek vannak autista tünetei, az a különbség az egészséges és a beteg gyerek között, hogy az egészséges elnövi ezeket a tüneteket.
Meg lehet állapítani már 2 évesen is.
Jellemzően 3 részt vizsgálunk. Szociális készségek, Kommunikáció és Fantázia. Jó, van még a motorikus készségek, de az igazából nem annyira számít.
Szociális készségeknél a következőt kell figyelni egy 2 évesnél: mennyire barátkozós, hogyan viselkedik más gyerekekkel, felnőttekkel (megoszt játékokat, érdeklődik e a környezete iránt). Kommunikáció: mutogat-e, beszél-e, hallgat a nevére, végre hajt utasításokat, érti e mit mondanak neki, van e szemkontaktus. A Fantázia része pedig, hogy hogyan játszik. Rendeltetésszerűen használja a játékait, szerepjátékozik, érdeklik e a mesék, mondókák, utánoz e bármit.
Van még a testi tünetek, pl lábujjhegyezés, kéz repkedes, körbe körbe forog, tehát valamilyen stimming mozdulat.
Illetve van egy szülői kérdőív egyéb szokásokról.
Ezekből ha kB 3-3 megvan akkor biztos az autizmus.
Már rég elmúlt az a korszak, hogy nem lehet 3 év alatt diagnosztizálni.
4 es a szocializacio nehez kerdes a covid miatt. Az en fiam covid baba, 2 honapos volt, mikor bejott Magyarorszagra a virus,addig azert nem jott senki, mert nem engedtem,nem voltak meg a kotelezo vedooltasai, utana meg a virus miatt, amig el nem keszult az oltoanyag es a csalad be nem oltakozott. Lehet tulzasba estunk,de hozzank senki nem jott fel 1,5 evig (ferjem lanyom kronikus beteg). A gyerek csak minket latott maszk nelkul. Aztan masfel ev utan jott anyukam fel es a gyerek sokkot kapott, remegett es mutogatott kiabalt napokig anyukamra(ott aludt) azota se birja az idegeneket. Gyerekeket nagyon szereti. Ez alapjan nem tudom, hogy lehet ertekelni a szocializacio reszet. Most ovis mar par hete, egesz jol beilleszkedett.
2 evesen nem kell sem beszelni sem szerepjatekozni ugy tudom. Az enyemek legalabbis pelenkasan cumibvl visitozva motoroztak,rohangaltak, rugdostak a kockat 🙈
A szociális részét "covid babánál" is lehet értelmezni. Normál gyerek vagy odamegy más gyerekhez, vagy messziről figyeli, esetleg megijed, sír.
Az enyémet pl berakod egy szobába pár másik gyerekkel és a sarokba guggolva rubikozik. Na. Erre gondoltam.
És szerepjátékozni bizony szoktak a 2 évesek és kell is nekik. Autót gurít a földön? Szerepjáték. Játék babát ringat, labdát dob, építő kockát épít, stb. Ennek egy része szerep játék, fantázia, képzelet kell hozzá. Ennek hiánya probléma. Pl az enyém az autót fejjel lefelé fordítja és a kerekeit gurigatja. Labdát nem dob, babát észre se veszi stbstb. Nem csak orvososdi a szerepjátek, hanem ha pl macit etet vagy plüss kutyát simogat.
Nekem auti a 2 évesem.
20 hósan kapta a diagnózist.
Tünetek:
- nem hallgat a nevére
- kevés a szemkontaktus
- nem érti, amit mondok
- megkésett beszédfejlődés
- mutogatás hiánya
- nem tapsol
- nem integet
- nem ad puszit
- nem ölel meg
- autók kerekét pörgeti, de tologatja is
- kezével repked
- fejét rázza
- sokszor forog körbe-körbe
- néha lábujjhegyen jár
- nem vesz tudomást más gyerekekről
- a nagy tömeget nem szereti
- bevásárlóközpontban fél a fényektől/hangoktól/ tömegtől
- rossz alvó
- nagyon rossz evő, alig eszik/iszik pár fajtát
Ha kérdésed van, szívesen segítek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!