Baj ha a 27 hónapos fiam nem mindent ért meg?
Rengeteg szót mond már, elég sok mindent meg is ért de pár utasítást nem. Ez nagy gond?
Nem mindegyik tárgynak tudja a nevét, legalábbis ha például mondom hogy ott van a földön a hajgumi és hogy adja oda nekem nem érti
Ha a konyhából kérem hogy hozza be a kis műanyag székét azt megérti
Az egy dolog utolsó, én csak arra akartam kilyukadni, hogy a "mindent megért" kifejezés félrevezető, és pánikot kelt. Nagyon vegyesen fejlődnek a gyerekek, és van akinek még nem tart ott 2 évesen, ahol a másik gyerek, erre pedig még rápakol egy lapáttal az, ha ilyen félrevezető kifejezést használnak. "Sok mindent megért". Olyan nehéz lenne hozzá tenni, hogy sok? Közelebb állna az igazsághoz az fix.
Pláne az ilyen bűntudatkeltő hozzászólások miatt mint az 5-ös.
Valahogy csak úgy csavarja hogy a beszédfejlődés azért késik (a beszédfejlődés része a megértés), mert mi, a szülei rosszul csináljuk és nem beszélünk eleget.
A beszédfejlődés, a beszédértés egy folyamat. Ha valaki azt mondja a gyereke mindent megért, számomra és szerintem sokak számára ez azt jelenti hogy ez a folyamat befejeződött. Egyszerűen félrevezető, pánikot kelt, és csak azokban kelt jó érzést, akinél nincs semmiféle csúszás a beszédfejlődésben.
Egyetértek a 7-essel. Sok ismerősömtől hallom, hogy az ő másféléves (!!!) gyereke mindent megért, én meg csak állok ott és azon gondolkodom, hogy én mégis mit csinálok rosszul? Nagyon sokat beszélek hozzá, énekelek, tanítgatom, persze nem erőltetek semmit, és ennek ellenére mégsem ért meg mindent, mert nyilván nem mutogatok neki egyesével végig minden tárgyat ami a házban van és nevezem meg, így honnan kéne tudni például, hogy mi az a körömreszelő ha előtte még sosem mutattam neki?
Mindenesetre úgy gondolom, hogy én tényleg mindent megteszek, hogy fejlődjön a szókincse és hogy megértse mindent, de ez egy nagyon hosszú folyamat, attól mert sok szót mond/ismer nem ért meg egy olyan mondatot amiben olyan szó van amit még nem mondtam neki.
8-as, én is így mondom, hogy mindent megért, mert így is van! Nyilván korához képest - de olyasmit nem is mondok neki, ami ne lenne a korának megfelelő, nem vele beszélem meg a politikai dolgokat, inflációt, stb. Amiket direkt neki mondok, azokat mind megérti, és ez igen, annak az eredménye, hogy sokat beszéltünk hozzá a kezdetektől. És ha hiszed/hiszitek, ha nem, az a szülő érdeme és feladata, hogy a gyerek beszédét ilyen módon fejlessze, jó (ellen)példa erre a (hanyag) családban, pl. nevelőszülőknél nevelkedett gyerekek, akik sokszor NAGYON el vannak maradva beszédben a kortársaiktól, lehet erről bőven olvasni az örökbe.hu oldalon. (Tévedés ne essék, nem állítom, hogy minden nevelőszülő hanyag, sem pedig, hogy vérszerinti szülőkkel ez ne fordulna elő. Csak illusztrálni akartam.)
6-os voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!