Alma és őszibarack után most milyen gyümölcs következik?
megyet is adhatsz neki meg most itt a szölő idénye, lehet szölőlevet is.
Viszont a banánnal és a déli gyümölcsökkel vigyázz! Nekem azt mondta a védőnő, hogy csak üvegesbe kapjon, mert még éretlenül szedik le őket, és mikor hozzák elzárva mindenféle gázok keletkeznek, amik a babára veszélyesek lehetnek.
Gyümölcslevek, gyümölcspépek
A gyümölcsöknek magas a vitamin- és ásványi anyag-tartalma. Ezen kívül jelentős étvágyjavító hatása van. Ezért adjuk a babának tízóraira és uzsonnára. Fontos, hogy a baba a gyümölcs eredeti ízével ismerkedjen meg, ezért ne keverjünk a gyümölcshöz babapiskótát vagy kekszet. Ha egy gyümölcs levét nem fogadja szívesen, nem kell erőltetni. Megpróbálhatjuk eleinte higítani kevés vízzel, de ezt fokozatosan el kell hagyni.
Hasmenést okozhat: cseresznye, földieper, sárgabarack, szőlő, szilva
Allergiát okozhat: málna
Narancsgerezdet a baba félrenyelheti, ne adjunk neki!
Javasolt gyümölcsök:
alma
banán (B-vitamin tartalom, ha székrekedést okoz, kamilla-teával higítsuk)
őszibarack
meggy (mélyhűtött is jó)
sárgarépa (A-vitamin előanyaga van benne, levét pár csepp citromlével dúsíthatjuk)
citrom (C-vitamin, higítás nélkül sose adjuk)
paradicsom (ásványi anyagok, jó hatású székrekedésre hajlamos csecsemőknek is)
birsalma (csipkebogyóteával turmixoljuk össze, kissé fogja a székletet, ezt lazító főzelékkel ellensúlyozzuk, 9-10 hónapos kortól ajánlott)
mandarin-narancs-grapefruit (vitaminokban gazdagok, bevezetés során forralt vízzel higítsuk, később erre nincs szükség)
kivi (vitaminokban gazdag)
ananász (C-vitamin, magas cukortartalom)
Főzelékek
A főzeléknek szánt alapanyagokat csak mosás után daraboljuk fel, különben kioldódik értékes vitamintartalmuk. A feldarabolt zöldségeket már nem tároljuk, hanem elkészítjük.
A baba ételét nem főzéssel készítjük, hanem párolással, azaz kevés víz hozzáadásával, alacsony hőfokon, saját levükben puhulnak meg az alapanyagok.
Az edényt lefedjük, mert a vitaminok nem csak a hő, hanem a fény és a levegő hatására is bomlanak. A zöldborsó kivételével minden zöldségfélének elég a forrástó számított 5-10 perces párolási idő, a mireliteknek 3-5 perc. Ezután fedő alatt hagyjuk kihűlni, így a zöldség olyan puha lesz, mintha megfőztük volna, de megmarad a tápértéke. Ha a zsírokat, olajokat hevítjük, csökken a zsírsavak biológiai értéke, ezért a végleges mennyiségű olajat csak a párolás végén adjuk az ételhez és épp csak összeforraljuk.
Sót ne használjunk, sőt, ha lehet, ne is édesítsük az ételeket. Savanyításhoz pedig citromlét használjunk ecet helyett, kisgyermekkorban ezt almaecettel válthatjuk fel.
Pépesítéshez nagyon praktikus a botmixer.
4-6 hónapos kor
Sárgarépapüré
Hozzávalók: 1 db közepes nagyságú sárgarépa, 5 evőkanál víz
Hámozás után a répa mindkét végét levágjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk és a vízzel egy kis edényben 5-10 percig pároljuk. Ha szükséges, evőkanalanként pótoljuk a vizet. Fedő alatt hagyjuk kihűlni, hogy teljesen megpuhuljon. Annyi vízzel pépesítjük, hogy mézsűrűségű legyen. Testhőmérsékleten kínáljuk a babának.
Burgonyapüré
Hozzávalók: 2 közepes méretű burgonya, meleg víz a pároláshoz
A burgonya értékes anyagai attól függnek, hogyan tároljuk és hogyan készítjük
el. Ha kicsírázik vagy megfagy, tápanyagtartalma csökken. Ha a héja alatt zöldés színű, ne adjuk a babának. Nagy tápértékű, könnyen emészthető, C- és B1-vitamint tartalmaz. Később a színes főzelékekhez is adjuk, ezzel sűrítünk egészen a csecsemőkor végéig.
A feldarabolt burgonyát annyi vízben pároljuk 15 percig, amennyi éppen ellepi.
A forró gőzben hagyjuk megpuhulni. Áttörjük, majd pár kanál főzővízzel gyors kevergetés mellett visszatesszük pár pillanatra kis lángra.
Sárgarépapüré burgonyával
Hozzávalók: 1 db sárgarépa, 1 db burgonya
A nyersanyagokat úgy aprítjuk fel, hogy a sárgarépa-darabkák kisebbek legyenek, így egyszerre puhulnak meg a párolás során. A főzővízzel pépesítjük.
Almafőzelék burgonyával
Hozzávalók: 1 db közepes nagyságú burgonya, 2 db savanykás alma
A burgonyát megpároljuk a szokásos módon, de nem az almával együtt, mert a burgonya savat tartalmazó étellel együtt párolva nem puhul meg (alma, citrom, paradicsom). Az almát meghámozzuk, kivágjuk a magházat, felszeleteljük, és annyi vízben pároljuk 5 percig, amennyi éppen ellepi. A főzőlében hagyjuk kihűlni. Az almát és a burgonyát az alma főzőlevével pépesítjük megfelelő sűrűségűre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!