Baba összeszoktatása macskával hogy zajlott nálatok?
Én nem nyomkodtam a macska orra alá a gyereket. Teljesen felesleges, ők nem kutyák.
Nekünk egy antiszoc pszichopata benti macskánk van, a gyereket mégsem bántja. Mondjuk élesen meghúztuk a határokat. A macska nem mehetett a gyerek cuccaira, a gyerek pedig mászós/totyogós korában nem piszkálhatta a macskát. Amíg kicsi volt, csak a mi felügyeletünkkel simogathatta. Amikor már megértette, hogy hol szabad simogatni, meddig, mikor, hogy nem szabad sikítozni a macskára, stb, onnantól már engedtük, hogy egyedül is odamenjen hozzá.
A macskák arrébb sétálnak, ha valami nem tetszik nekik, nem kell rájuk erőltetni a simit és nem lesz belőle karmolás.
Első gyerek: a macska két hónapig szó szerint a gyerek felé se szagolt. 2 hónapos volt a gyerek, amikor a macska lefeküdt a játszószőnyeg mellé (nem rá), és figyelte a babát. A gyereknek viszont remek motiváció volt a folyton elszaladó cica. Elég hamar megtanult közlekedni, mert el akarta kapni a cicát.
Második gyerek: a macska meglátta, hogy hazahoztunk még egy hangos csomagot, és 1 hétre elment itthonról. 1 hét után nagy duzzogva hazajött.
A cica nem bántja a gyerekeket, inkább menekül előlük. Akkor van baj, ha kint hideg van, bent meg hangzavar. Olyankor szegény cica járkál ki-be.
Ha elcsendesednek a gyerekek, akkor viszont nagyon jó haverok, együtt alszanak, "mosdatja" a gyerekeket a cicus. Néha kaját is hoz nekik. Tudod, szegény gyerekek semmi rendeset nem kapnak enni. Se egy egér, se egy vakond... ezeket szállítja a cica.
Az antiszoc macskánk a gyerek két hetes korában befeküdt mellé a kiságyba. Kivettem, erre felébredt a gyerek. Kivettem a gyereket is, megnyugtattam, visszatettem, elaludt. 10 perc múlva ránéztem, a macska megint vele volt. Kivettem a macskát, felébredt a gyerek, ordított, megnyugtattam a gyereket, visszatettem, elaludt, pár perc múlva ránéztem, a macska megint nála volt. Úgy döntöttem, nem szopatom magunkat, a macska maradt. Ez négy éve volt, azóta elválaszthatatlanok.
A macska egyébként senkinek nem engedi a simogatást, de amit a gyerektől eltűr, az hihetetlen.
Amikor hazahotztuk a gyereket, és először felsírt, a macska szemrehányón nézett ránk, hogy "ezt most komolyan gondoljátok????" aztán pár hét után hozta neki a játékait, hogy dobja el... Majd megint szemrehányó nézés, hogy "ez semmire se jó, még játszani se tud". Aztán volt egy időszak, mikor féltékeny volt, ha a férjem fogta a babát, vagy játszott vele, ő is odafúrta magát, volt, hogy ráült a gyerek hátára, mikor hasalt (nyilván figyeltünk, sosincs a közelében felügyelet nélkül)
Aztán a gyerek megtanult forogni, a macska meg rájött, hogy így el tudja kapni, és kerülte. Ha épp nem sikerült, akkor kedvesen tűrte, hogy a gyerek gyurmázza (figyelünk, hogy ne bántsa). Most kúszik-mászik, fogócskáznak a lakásban.
Burkoltan ugyan, de az antiszocc cicánk nagyon szereti a kislányomat. 1 éves, mászik, feláll. Igazából szerintem a babát kell megtanítani arra, hogy hogyan kell bánni vele és akkor minden félelem csak túlgondolás marad. :)
Ha látom, hogy a kislányom a macska felé halad és ő nem fut el, akkor odamegyek leülök melléjük és együtt simogatjuk, szeretgetjük óvatosan, ahogy tudom, hogy szereti és nem fog odakapni. Ha megunja feláll és elmegy, én pedig elmagyarázom a kislányomnak, hogy megunta, elmegy pihenni, nem megyünk utána. Így megy ez azóta, hogy képes a kislányom helyetváltoztatni. Szerintem az a fontos, hogy megmaradjon a cica privát szférája. Ne ordítson a gyerek az arcába, ne rángassa, ne tépje, ne húzza, ne kergesse és akkor biztosan nem lesz gond. :)
Ha alszik, akkor pl. a cicánk nyit és heveredik le mellé, dorombol neki, vagy szopizásnál odabújik ő is mellém, ha játszik, ő is pofozgatja valamelyik babajátékot, szóval nyitnak egymás felé, elvan a picivel, csak teret kell neki hagyni, de ezt egy normál macska gazdinak, aki ismeri a cicáját, nem kell magyarázni gondolom. :) Te sem mész utána és zaklatod, hogy agyon karmoljon mérgében, ezt kell átadni a gyereknek is.
Megjegyzem minden más gyereket utált a macskánk mindig is. Inkább alvást színlelt és elbújt, elő sem jött addig, amíg vendég gyerek volt nálunk. A saját más. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!