Autista gyereketeknel mikor jelentek meg es mik voltak az első jelek ?
Miért van itt mindenki ennyire rápörögve az autizmusra? Mintha minden gyerek beteg lenne. Vagy ha valami fura van a gyerekkel, akkor tuti csak autista lehet. Van egy csomó más rendellenesség is.
Hogy a kérdésre is válaszoljak, barátnőm kisfiát 3 évesen kezdték el vizsgálgatni, mert nem beszélt. Eleinte fülészet, mert azt hitték süket, aztán pszichiátria. 1 évbe telt a diagnózis, pedig ő elég súlyos. Aki csak enyhe, nekik van, hogy csak iskolás korban derül ki.
Egyébként szerintem babának nem látszott rajta. Persze nyugtalanul aludt, meg mindent később csinált, mint kellett volna, de kisbabának ezek még alapvetően nem feltétlenül jelentenek bajt.
Az én fiam adhd-s, bár leírták, hogy vannak pervazív zavarra utaló tünetei is. Én már nem is tudom mit gondoljak róla. Ő 1. naptól kezdve nagyon nehéz kisbaba volt. Nem tudott enni, nem tudott aludni. Kisgyerekként mindenért nagyon hisztizett, nehezen kezelhető volt. Én is 3 évesen kezdtem el kivizsgálásokra hordani, de mindenki csak azt mondta velem van a baj. Ő 5 évesen kapott adhd-diagnózist a Vadaskerttől, majd a Bizottságban lévő szaki azt mondta mégis autista. Akkor ezt nem engedtem leírni. Egy év múlva azt mondta mégsem autista. Ennek ellenére mindig gondolkodom rajta, hogy most akkor az vagy sem. Sok sztorit olvastam a neten, és azt írták más szülők is, hogy az ilyen átmeneti helyzetben lévő gyerekeket nem is igazán tudják diagnosztizálni. Tény, hogy a fiam sok bónáját kinőtte már. De jönnek újabbak.
Én bennem merült fel a gyanú hanem mamákban.
Kisfiam 1 eves néha repked a kezével , rázza a fejet, ki-be nyitja-csukja a tenyerét. Páran mondtak, hogy ez bajra utalhat. Én nem gondolnám de első gyerek és megijedtem. Egyebként szociális , szeribtem jól fejlődő gyerek. Nincs baja a szemkontaktussal, szeret gyerekkel “jatszani “ már amennyire tud 🙂
4. ezeket az én 1 éves lányom is csinálja. eszembe sem jutott ilyesmi. sem senkinek a környezetemben. 🤷♀️
mamikáknak mondd meg hogy ne riogassanak feleslegesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!