Baj ha egy kétéves nem beszél?
Testvérem ugyanilyen volt.
Meg voltam győződve róla, hogy valami baja van.
Aztán óvodás korában kb 3,5-4 éves kora környékén elkezdett összetett mondatokban beszélni.
Nagyon megdöbbentő volt.
Addig meg csak egy egy egyszerű szóval kommunikált vagy csak hangokat adott ki.
Teljesen normális 😀 felnőtt lett belőle.
Mondták is az óvodában, hogy előfordul, főleg fiúknál, hogy nem erőlködik, mert meg tudja érteni magát.
Fogalmam sincs, hogy tényleg így van e, de vele ez volt a helyzet.
"Ja a szavaknak az elejét is mondja sokszor, az első 2 kezdőbetűt"
Amikor a gyerek szókincsét számolod, akkor MINDENT bele kell szamítani, nem csak a teljes, mások által is ismert szavakat, hanem mindent, amit következetesen használ.
A kétbetűsöket is, hangutánzókat is. Azt is, ha neki a cica pl: szi.
Így számold újra. Ha így se "beszél", az lehet gond.
Lányom 2 évesen 2 (!) szót használt mindent beleszámítva.
Volt gond, fejlesztések tömkelege után is nehézkesen indult be. Ha nem visszük, elképzelni is rossz, mikor érte volna be a többieket. Még 7 évesen is durván beszédhibás.
Csüccs, vau-vau, buu (boci) , apu, ba (banán), si (szia), sssh (csendbe). Ezeket mondja, lehet van amit kihagytam de max 1-2 szót hagytam ki.
Puszit ad, ha kérdezem hogy szomjas e keresi a cumisüvegét és iszik, ha elkezdek számolni hogy 1,2,3 akkor a kezén elkezdi az ujjait emelgetni mintha számolna
A fiam 2 és fél éves,nem beszél.Néha ki lehet belőle csikarni egy nemet,vagy ilyen kisebb szavakat,azok sem mindig tiszták.(baba,apa,mama,kell)
Valami csak fél szó nálunk is (cica - ci vagy cic,telefon - te)
Valami pedig értelmetlen szó,csak tudjuk mit jelent és próbáljuk javítani. Inni - nini,enni - nyamnyam,kutyus - 'kutsz'
Érteni ért mindent,még sokszor olyat is amin meglepődök mert előtte sosem mondtam neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!