Túl pici a babám súlya 4 hónaposan? Keveset hízott?
Napra pontosan 4 hónaposan a babám 5150 gramm. Két hete voltunk dokinál és kiderült, hogy másfél hónap alatt 600grammot hízott, és a doki azt mondta, hogy szopi után 60 ml tápszert adjak neki. Így is tettem, de gyakran csak 40-50 ml-t ivott meg, nem kért többet. Két hét múlva (tegnap) újra vittem mérni és megint keveset, 150 grammot hízott. A doki azt mondta, hogy emeljem a tápszer adagot, adjak neki 100 ml-t. Nem nagyon érdekelte, hogy a 60 ml-t se eszi meg gyakran, csak azt mondogatta, hogy neki pedig többett kell enni mert nem hízott eleget.
Most akkor mit tegyek? Nem bírom eröltetni, hogy egyen amikor csak “játszik” a cumisüveggel, nem eszik miután megitta azt a 40-50 ml-t. Tényleg nagy a baj?
2840 grammal született
4 honaposan ez a súly vastagan a 3 % percentilis alatt van.
Tegnap meg irt egy anyuka, akinek a gyereke nem egész 6 honaposan 6600, folyamatosan 7 % percentilis, neki meg megmondták itt a szakértő nők, hogy kóros…
De egyébként a kérdezőnek is azt kellene szem előtt tartani, hogy fél éves korára kell, hogy megduplázza a súlyát. Szerintem ez az ő esetében is meglesz.
Köszönöm a válaszokat. Kicsit megnyugtattatok. Lenne még egy kérdésem. Ha elalszik szopi közbe (pl 15 percet szopizott és elaludt) keltsem fel, hogy egyen még vagy hagyjam aludni? És ha hagyom aludni, amikor felkel adjak neki rögtön enni?
#3 ezt a percentilis dolgot nem értem. Mit jelentelek ezek a százalékok?
Léteznek ilyen táblázatok, amit Magyarországon használnak, azt tudomásom szerint egy kicsit eltér ettől. Itt meg lehet látni, hogy adott életkorban az átlagos gyerek milyen súlyú. Ez az 50 %-os vonal.
Ez azt jelenti hogy a gyerekek fele kisebb, fele pedig nagyobb mint ő. A gond akkor van, ha valaki 97 % fölé megy, azaz nehezebb mint a gyerekek 97 % az ő korában, vagy éppen 3 % alá, azaz soványabb mint a gyerekek három százaléka az ő korában.
A lányokra is egy nagyon picit más számok vonatkoznak, de azt is könnyen meglehet találni a neten.
Ha van egy adott görbéje a gyereknek, és ő végig azt követi születése óta, akkor semmi probléma nincs a fejlődésével. Akkor sem ha az 3 percentil alatt van. Akkor van baj, ha a görbe összevissza ugrál. Én így tudom.
Nekem 3-15 között mozog a babám születése óta, teljesen rendben van ez így. Én rosszabbul fejlődtem ennyi idősen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!