Most akkor melyik a jobb, ha minél előbb, vagy később kap glutént először a baba?
7 hós a Kisfiam, és a mi orvosunk tanácsára várjunk 8 hónapos koráig a glutén bevezetésével, 10 hónapos korig a tejalapú dolgokkal. Mindezt az én ekcémámra alapozva, de egyéb allergia nincs a családban.
Viszont mostanában nagyon sok helyen olvastam, hogy pont akkor van nagyobb esélye az allergia kialakulásának, ha később találkozik vele a szervezete. Most akkor hogy is van ez? Nem az lenne a logikus, hogy jobb azért várni vele, mert akkor már érettebb a szervezete? És mi a helyzet a nem HA-s dolgokkal?
Nem akarok tanácsot adni. De pl. Németországban és Ausztriában már 4 hónapos kortól szükségersnek látják a glutén bevezetését.
Ami pedig az immunrendszert illeti. akkor tud jobban védekezni valami ellen,minél hamarabb kerül vele kapcsolatba. Ekkor még érzékenyebb az immunrendszer,mint amikor idősebb. Javaslom,hogy a neten olvass több információt,több orvos véleményét. Az jobb tanács lesz,mint amit itt a laikusok adnak. Mindenki csak hallotta,olvasta,hogy mi jó és mi nem.
Én úgy gondolom, és a védőnőm is azt mondta, hogyha idősebb, akkor már erősebb a szervezete. Az én babám sajna elég érzékeny, úgyhogy 8 hónapos kornál előbb semmiképp nem adok neki glutént.
Szerintem határozottan hülyeség, hogyha előbb találkozik vele, hamarabb megszokja. Hiszen akkor még nincsenek kialakulva a megfelelő emésztőenzimek a szervezetében.
Köszi Csajok! Akkor azt hiszem ma kipróbáljuk, végülis már elmúlt 7 hónapos is.
Csak akkor tényleg nem értem, ha a glutént jobb mielőbb bevezetni, a tejtermékekkel miért nem ugyanez a helyzet?
Na, pont most kaptam egy e-mailt a babanet-ről, ami ezzel foglalkozik:
Azt írja, ha később vezeted be, és érzékeny rá, az enyhébb tünetek miatt nehezebb felismerni.:( Izgulhatok rajta hetekig, hogy bírja-e vagy sem??
Ez nem népbetegség, hála Istennek, és jóval ritkább, mint pl. a tejérzékenység. Egyébként öcsémnek 2,5 éves korában derült ki, hogy lisztérzékeny, mégpedig hólyagos, vakarással terjedő kiütésekkel. Sem hasmenés, sem bágyadtság, sem fogyás, sem hányás nem jelezte, csak a bőrkiütések voltak. Először félre is kezelték, Tbányán azt mondták a bőrgyógyászok, hogy rühes kutyától vagy macskától.
Egyébként ha lisztérzékenység jelentkezik, az általában másfél-két éves kor körül szokott, előbb nem. Ja, és addig ne adjunk semmilyen glutént tartalmazó élelmiszert? Áhh, ugyan már! Még valami: ha lisztérzékenységre hajlamosító géneket örökölt, akkor így is, úgy is lisztérzékeny lesz, ha bevezeted neki most, ha nem. Sajna ez ilyen betegség (nálunk senki soha a felmenőknél nem volt lisztérzékeny a családban, csak a tesóm lett az, azt mondták, pusztán genetika a dolog).
Én vagyok a lisztérzékeny kisfiú anyukája. Ez valóban nem népbetegség, ahogy előttem is írták, bár tény, hogy egyre több gyerkőcnél (és felnőttnél) derül ki. De jobb, ha minél előbb kiderül!!! A kisfiamnál 21 hóott, naposan derült ki, a tünetek a következők voltak: nagyon lefogyott, a hasa viszont felpuffadt (mint egy afrikai éhező, sajnos úgy nézett ki), folyamatos hasmenése volt, sárgás színű, nagytömegű, nagyon gyenge, levert, kedvetlen lett, és a növekedése is lelassult. Emellett vashiányos is lett. Amikor végül kiderült, hogy mi a baj, robbanásszerűen javulni kezdett, a kedve 1 hét alatt (nem túlzás) a levertből szuper lett, és 2.5 hónap alatt közel 2 kg-t hízott, 4 cm-t nőtt (ez 2 évesnél nagyon szép), a széklete 1-2 hét alatt rendeződött, a hasa kb. 1 hónap alatt lement. Itt tartunk most, a fiam már újra teljesen olyan, mint a kortársai. Szóval ha ne adja ég kijönne nálatok ez a betegség, hidd el, az a legjobb, ha mielőbb kiderül, hogy rátérhessetek a helyes diétára.
De addig ne izgulj ezen, nem érdemes, hidd el!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!