Miért nem alszik újabban az egy éves fiam? Eddig nem volt gond, most meg hisztizik.
Nem történt mostanában valami, ami megzavarta őt? Mondjuk letetted aludni, aztán elmentetek valahová és felébredt, nem talált téged (ez esetben mindegy, hogy olyan személy volt vele, akit amúgy szeret)? Nem ijesztette meg valami, amire felébredt (tévében filmet néztetek, abban volt valami zavaró hang) vagy valami hasonló? Nem normális, hogy így viselkedik, valami bántja, zavarja... Esetleg kevesebb időd volt rá a napokban, nem tudtál vele annyit foglalkozni napközben, így hiányérzete van... Sok minden lehet, de én (ha fizikai okok, pl. valamiféle betegség, fájdalom kizárható) arra gyanakodnék, hogy pszichés probléma van. Érdemes lenne átgondolnod az elmúlt napokat, hátha történt valami, ami számára negatív, vagy félelmetes... Az is elég, ha esetleg a párod és közted van valami feszültség... Ezek persze találgatások, de talán rájössz, hol a hiba. Remélem, megoldódik mihamarabb.
Ha nem találsz olyasmi problémát, mint leírtam, akkor próbálj bevezetni egy esti rituálét, amihez aztán ragaszkodhatsz. Mondjuk fürdés közben játék, elalvás előtt mese, diavetítő, stb., altatódal, kedvenc játék, stb. Ami sokat segít, hogy már egy órával korábban gyújts meg egy mécsest, úgy, hogy a tartóba tegyél vizet és csepegtess bele levendulát. Nagyon hatásos, kellemesen ellazít, nyugtat, az én picurom is alszik tőle, mint a bunda, de nem szabad mindig alkalmazni, mert hozzászokik. ha levendulázunk, még én is úgy alszom, mint akit agyonütöttek. :-)
Esetleg próbálkozhatsz babamasszázzsal is, az is hatásos!
Sok sikert!
Szia! Ismerös a helyzet ... Ez két dologra utalhat. Az elsö, ahogy már elöttem szóló is írta, lehet, hogy sokat alszik. Egy egy éves babának már elég napközben egyszer aludni (egyébként az alvásigény kb. 13 óra körül mozog). A ti helyzetetekben inkább erre tippelek (mivel még éjfélkor is ébren van. Ami ilyenkor segíthet, ne hagyd, ha éjfélig fent van, hogy reggel bepótolja a hiányzó órákat. Lehet kicsit keményen hangzik, de ilyenkor a normális idöben (ahogy ált.-ban szokott) fel kell kelteni. Hidd el, pár nap alatt megtanulja, hogy az este ill. éjszaka alvásra való.
A másik ok (ahogy a mi gyermekorvosunk mondja), a kicsik újra és újra megpróbálják. Nem is lenne ember, ha nem próbálna úgymond "lázadozni" kibúvót keresni.
Nálunk is konkrétan 1 év körül jelentkezett a probléma. Elöször átálltunk napközbeni 2 alvásról 1-re. Így már jobb volt, de a déli alvás sokszor sírásba fulladt. Nem tudtam, mit csináljak, betettem a mi ágyunkba (csak délben), s így már aludt. Hogy a déli alvás visszatérjen a saját ágyába, ezt nálunk a "sors" oldotta meg. Influenzás lettem, s olyannyira, hogy a férjemnek szabit kellett kivennie. S jött a déli alvás. A kisfiam mint mindig tiltakozott a saját ágya ellen, mire az apja azt mondta, sajnálom, de a másikban most a mama alszik, mert beteg. S láss csodát ettöl kezdve délben is a saját ágyában aludt.
Most már 3 éves a kisfiam. Mindig vannak próbálkozások, ha sikerül egy kis keménységgel ellenirányozni, utólag csak mosolygunk rajta. Legutóbb esti alvásnál húzta az idöt ( nem jól van a takarója, ki kell fújni az orrát, te miröl álmodsz, mikor éltek a lovagok és hasonló témák voltak lemezen ). De most már ezen is túl vagyunk.
Légy határozott és következetes, és hamarosan fogod látni az eredményt. Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!