Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mért van ennyi idióta kisgyere...

Mért van ennyi idióta kisgyerek? Mért jobb elméleteket gyártani, mint megnevelni a kölyköket?

Figyelt kérdés
Egyre inkább azt tapasztalom, hogy anyuka inkább megmagyarázza, hogy miért nem "neveli", meg hogy nem szabad lekorlátozni a gyereket. "Még nem érti", ez a kedvencem, mikor a barátnőm másfél éves fia az étteremben a széken állva (cipőben persze) épp az összes evőeszközt tömi a szájába. Nem értem a mai anyák nagy részét! Miért természetes, hogy egy idegen kölyök a boltban átmegy a motorral a lábamon, és anya csak vigyorog? És sajnos én ebből látok többet. Miért szabad a mai gyerekeknek mindent? Anyámnak annak idején ilyenekért leégett volna a bőr a képéről! Vajon miért van ennyi gond az iskolában? Mért hiszik azt, hogy az óvónő dolga megnevelni az eltolt csemetéket?
2008. dec. 5. 14:01
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
16%
Remélem nem lesz addig gyereked, amíg lekölyközöd őket ilyen ledegradálóan...
2008. dec. 5. 16:04
 12/19 A kérdező kommentje:
Ha nem lenne megterhelő számodra az olvasás, észrevetted volna, hogy már van! :-) Sőt még jobban el kell keserítselek: imádom őket, csak idegesít, hogy sokat, valszeg pont az olyanoknak, mint Te derogál megnevelni őket!
2008. dec. 5. 16:25
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

a 14.51-es vagyok. szerintem nem értetted pontosan amit akartam mondani. mindenki azt adja át a gyerekének, amit fontosnak tart. egy 6 osztályos ember valószinűleg nem úgy neveli a gyerekét hogy jogi karon végezzen. ha a saját értékrendjébe belefér hogy csúnyán beszél vagy lop, akkor ezt a gyerekének se fogja megtiltani.

abban pedig tévedsz hogy alaptulajdonságai 3 éves korra alakulnak ki. van benne genetika, mindegyik gyerek ugyanolyyan adottsággal születik, és hogy ebből milyen képesség lesz, nagyjából a környezetétől függ. 10 éves koráig (!!!!) a gyerek erkölcsileg heteronóm, vagyis azt tartja jónak, amit otthon lát. persze nem azt mondom, hogy a tehetősebbeknek nem lehetnek ilyen problémái, hiszen ott is gyakran előfordul. én csak azt mondom, hogy a neveletlenségéről nem a gyerek tehet, épp ezért nem is kell bántani őket. épp elég nehéz lesz ilyen családi háttérrel az élete.

2008. dec. 5. 17:32
 14/19 anonim válasza:
100%

Mesélek tovább, az a 9 éves kissrác (egyébként esze van, jó tanuló), akiről írtam, ma megverte az osztálytársait (csakúgy, mert olyan kedve volt), hurkapálcikával hadonászott, ollóval szurkált, szándékosan idegesítette a tanítónőt, a kisebbségi gyerek védte meg a tanítónőt, és ment át a másik terembe segítségért... stb. A tanítónő, aki osztályfőnökük, egyszerűen nem tud hogyan fegyelmezni, a legutóbbi esetnél is, mikor az osztályfőnök nem akarta elvinni kirándulásra, a jog a szülőnek adott igazat és az iskolát meg a tanítót marasztalták el. Pedig mondom, egy ujjal nem ért senki a gyerekhez, és megkapta az esélyt, hogy javítson.

Tudjátok, azokat a marhaokos jogászokat odaültetném a tanítók helyére 1-1 ilyen gyerek körébe, mihez kezdenének, azt nem tudom.

Ez a tanítónő 25 éve van a pályán, 25 év alatt nem készült ki annyira, mint ezalatt a néhány hónap alatt, amióta idén szeptember óta a keze alatt van ez az "anyuci kedvence elkényeztetett közveszélyes gyerek". Most ott tart, hogy ott akarja hagyni a pályát. Kiváló gyerekek kerültek ki tőle, kiváló eredményeket értek el a tanítványai, soha, egy ujjal nem nyúlt egy gyerekhez se, mindig igyekezett pozitívan ösztönözni a gyerekeket, visszajárnak hozzá régi tanítványai. Ezzel az egy gyerekkel se az elsős-másodikos tanítónője, se a mostani (harmadikos) osztályfőnöke nem bír. A másik tanítónő is kifáradt emellett a gyerek mellett.

2008. dec. 5. 17:59
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

Jó kis vitát váltottál ki.-)

De egyetértek veled, én is ezért kérdeztem magamtól sokszor, hogy akarok-e erre a világra szülni?

Öcsémet is féltettem a kamaszodástól, hogy "idomul"-e a "köznöz", de hál isten szépen megtartotta egyéniségét, és marad az , aki valójában ő, nem vált tömeggé.

És anyám is szakmunkás, apám is szakmunkás érdekes, nekem két diplomám van..bár nem mintha ez jelentene bármi is...

Én is szomorúnak vélem, hogy nem nevelik meg sokan a gyereküket, és a suli is már rég más, mint "az én időmben.." mi még kettes sorban csöndben közlekedtünk a buszon, most meg Mátrixot kell játszani, ha gyerekek vannak körülöttünk.

Sajna sokan a rohanó világra fogják, sokan tényleg csak divatból szülnek, vagy mert elvárás..

Szőrnyü.

Csak azt tudom mondani, hogy mi, akik még "gondolkodunk", és szeretnénk hogy gyermekeink is jól éljenek, értékeket kapjanak, tartsunk össze , és tartsunk ki bármilyen is legyen a világ!

2008. dec. 5. 18:07
 16/19 anonim ***** válasza:
92%

Sajnos egyre nagyobb méreteket ölt az általad említett probléma. Itt is volt olyan kérdés, hogy mennyire jó pedagógus az a tanár, aki nem képes fegyelmet tartani, jöttek a "húhátaztán az nagyon rossz tanár" válaszok, mignek kiderült, h angolórán a gyerekek fel-alá masíroznak, és végül a szerencsétlen tanárnő azt iratta velük egész órán, meg házi feladatként is, hogy "nem kiabálok az órán". A kérdésfeltevő anyuka még azt is hozzátette, hogy ő aztán nem engedte a gyereknek, hogy otthon befejezze a 100 büntető mondatát, mert mégis hogy gondolja...És ez a szörnyű, hogy a tanárok, ovónők amit elérnek az órán annak még otthon a szülő alátesz. Semmi tekintélyük nincs, és ez már tényleg a szülők hibája. NEveljük meg a gyereket, de ha rosszul szólok, bejönnek a szülők és megvernek??!!? Ilyen országban élünk.

Én is tanítottam, szerencsére az összes tanítványom szeretett, egyszer szabadult el egy új osztályom, de utána jobban szégyellték magunkat, mint én. De nem ez az általános!

A párom nővéreinek a gyerekei is baromira el vannak kapatva, velem is megpróbálták összeakasztani a bajszukat, de simán lerendezem őket. Nem is próbálkoznak már. De ez vagy benne van az emberben, vagy nem.

JA és van egy vicces sztorim is a végére: (megtörtént eset) Tömött buszon ül fiatal anyuka 4évesforma gyerekkel. Gyerek ütemesen rugdossa a szemben ülő néni térdét. A néni vár, aztán megkéri az anyukát, ugyan szóljon már rá a gyerekre. Anyuka hosszú mesébe kezd, hogy nem korlátozza a gyereket, hagyja h kibontakozzon a személyisége, és hogy nem hisz a tiltás erejében. Erre odalép hozzá egy punk srác, kiveszi a rágót a szájából, belenyomja anyuka hajába, majd azt mondja az elképedt nőnek:"kezit csókolom, engem is így neveltek!"

2008. dec. 5. 21:00
 17/19 anonim válasza:
100%

Az a helyzet, hogy azért nálunk is voltak az osztályban anno "elvetemültek", de ennyire nem, vagy ha mégse bírt valaki magával, ki lehetett rúgni, el lehetett tanácsolni az iskolából. Ma már... általános iskola 4. osztály fél évig nincs buktatás, nincs osztályzat, nem adhat a tanár fekete pontot, mert a gyerek lelkivilágát sérti... Álljon már meg a menet, szóval azért agyonütni se kell a gyereket, de azért ez meg már a ló másik oldala, ami most van. Elvárják a tanártól, hogy neveljen is, tartson rendet, de ha már megpróbál valahogy fegyelmezni, akkor már jön a szülő.

És amit én meséltem a 9 éves gyerkőcről és a "kedves" szülőről, hát az osztályból az 1 kisebbségi kissrác, ha kiküldi a tanító óráról, ő tudja, hogy azért volt, mert rendetlen volt, és nem jön be anyuka-apuka, és ő se egy szent, mert egy csibész, de valahogy mégis tiszteli a tanítót.

Nem tudom, hova halad ez a világ, de meggondolandó, hogy érdemes-e gyereket szülni, én hiába nevelem jól, ha a másik meg elveri... Sokszor arra gondolok, hogy először a szülőket kéne nevelni.

És tényleg nem azok a rosszabbak, akiket otthon bántanak vagy szegénységben élnek, ebben az osztályban van olyan gyerek, akit elvettek a szüleitől és intézetben nevelkedik, és általában egy csendes gyerek, és nem sok probléma van vele. Az a kissrác, akiről írtam, ő szinte mindent megkap, és a hülyeségben is mellé áll a szülő, még véletlenül se mondják azt a gyereknek, hogy "márpedig, ezt megérdemelted, fiam".

2008. dec. 5. 21:53
 18/19 anonim ***** válasza:
100%
Igen, nagyon sok neveletlen gyerek van, éppen annyi mint neveletlen felnőtt. Csak azok tudják a gyereküket "jól" nevelni akiknek maguknak is megfelelő az értékrendje. Nem gondolom hogy a gyereknek előbb azt kell megtanulnia, mit nem szabad, mert az élet egy folyamat, van ami egy felnőttet idegesít,ugyanakkor a gyereknek tapasztalás és hagyni kell. Vannak alapvető értékek - szerintem - amiket kora gyerekkortól érdemes nevelni. Ilyenek az egymás tisztelete, a bizonyos helyzetekben való illem, és viselkedési normák és ezek főként a másokkal való társas érintkezésben fordulnak elő, vagyis mindig éles helyzetekben (lsd könyvesboltban nem motorozunk). Ilyenkor kell a szülőnek ott helyben rendre tanítani, amit lehet hogy sokan nem mernek felvállalni a "mit szólnak mások hogy rászólok a gyerekemre" miatt. Ugyanakkor ha valakinek a szülei nem tanították ezeket a normákat meg, az nem is tudja átadni a gyerekének. A verésnek nem vagyok híve, vannak más eszközök is, pl a légkör "befagyasztása" amit a gyerek érzékel. Láttami ilyen példát, nagyon jól működik már 4 évesnél is!
2008. dec. 5. 21:56
 19/19 anonim ***** válasza:
100%
Igen, nagyon sok neveletlen gyerek van, éppen annyi mint neveletlen felnőtt. Csak azok tudják a gyereküket "jól" nevelni akiknek maguknak is megfelelő az értékrendje. Nem gondolom hogy a gyereknek előbb azt kell megtanulnia, mit nem szabad, mert az élet egy folyamat, van ami egy felnőttet idegesít,ugyanakkor a gyereknek tapasztalás és hagyni kell. Vannak alapvető értékek - szerintem - amiket kora gyerekkortól érdemes nevelni. Ilyenek az egymás tisztelete, a bizonyos helyzetekben való illem, és viselkedési normák és ezek főként a másokkal való társas érintkezésben fordulnak elő, vagyis mindig éles helyzetekben (lsd könyvesboltban nem motorozunk). Ilyenkor kell a szülőnek ott helyben rendre tanítani, amit lehet hogy sokan nem mernek felvállalni a "mit szólnak mások hogy rászólok a gyerekemre" miatt. Ugyanakkor ha valakinek a szülei nem tanították ezeket meg, az nem is tudja átadni a gyerekének. A verésnek nem vagyok híve, vannak más eszközök is, pl a légkör "befagyasztása" amit a gyerek érzékel. Láttami ilyen példát, nagyon jól működik már 4 évesnél is!
2008. dec. 5. 21:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!