Ezeket mikor tanulják meg a babák?
Arra lennék kíváncsi hogy ezeket a dolgokat, hány hónapos korukban tanulják meg a babák, és tudom, hogy változó is szokott lenni, de amiket felsorolok dolgok, mikor vannak a leghamarabb, vagy legmekszokottabb\ leggyakoribb időben:
-1.mikor tanulnak meg űlni? Csak mert ugye olyan 6 hónapos koruk kornyeken már van az a hozzátáplálás idő vagy mi és akkor már lehet etető székbe ültetni őket, nem? Szval 6 hónaposan már tudnak űlni, vagy elobb?
-2. Pontosan mikor van ez a hozzátáplálás (nem tudom a pontos nevét) mikor elkezdik anyatej mellett hozzá szoktatni a babatáphoz, tudom mindenki máskor csinálja, de ezt akár 5,5 hónaposan is el lehet kezdeni?
-3. Mennyi idő mire rá szokik teljesen a babatápra?
Ennyi kérdésem lenne, ez mindőssze érdekel amúgy kicsit sem vagyok abban a korban hogy gyereket vallalhatnek, csak erdekel:) válaszaitokat elore is koszonom! 🙏🏿
1) 7-8 hó körül ül magától, vagy később. Előbb, 5-6 hónaposan megtámasztva ül. Etetőszékbe onnantól lehet ültetni, hogy magától, stabilan ül, de kaphatók olyanok, amiknek dönthető a háttámlája.
2) tápszereseknek 4, anyatejeseknek 6 hótól ajánlják a hozzátáplálást, de ez is gyerektől függ, van, akinek orvosi indokkal hamarabb kell elkezdeni (plusz most új ajánlás, hogy a glutént 6 hós korig be kell vezetni, így a 100% anyatejes babámat 5 hó körül elkezdtük kóstoltatni)
3) változó, de pár hónap alatt kiválthatók étkezések. Unokaöcsém 19 hós, de még reggel és este 1-1x szopizik evés mellett, többi teljesen kiváltva.
Hozzáteszem: nem "babatápot" kap, normál ételekhez kell szoktatni.
Az átlag 9-10 hónapos kor környékén tanul meg kiülni. De vannak gyerekek, akik már 6 hónaposan ülnek, meg olyanok is, akik 1 éves korban tanulják meg. Jellemzően mászás után (ami jellemzően 8-10 hónapos kor). Addig amíg magától nem tud, ültetni tilos.
A hozzátáplálás ajánlott kezdete 6 hónapos kor körül van. Van egy sor "érettségi kritérium", amit meg kellene várni a kezdéshez, de a többség nem várja meg.
Ilyenek pl: a nyelkiötlő reflex leépülése, azaz hogy ne tolja ki a kanalat. Egy 4 hónapos pl: 99 %-ban kitolja. Ezt szokták nagy okoson úgy megoldani, hogy lenyomják a nyelvét a kanállal és tömik mint a libát.
Az önálló ülés is ideális esetben kritérium lenne, de ezt még kevésbé tartják be. Itt ugyanakkor van egy kiskapu: ha ölben ülve, hátulról a szülő által megtámasztva ül, az már elfogadott és így etethető.
DE a többség vagy etetőszékbe ülteti az ülno nem tudót, vagy pihenőszékben fektetve etet, ami balesetveszélyes.
3, mi a fene az a babatáp?
A hozzátáplálás célja, hogy a felnőtt ételekre álljon át a gyerek.
1 éves korig nem elsődleges cél kiváltani étkezést (persze ha nagyon jó étkű, akkor lehet), csak a kóstoltatás. 8 hónapos kor környékén már a darabosakkal való ismerkedés szerepel a hagyományos hozzátáplálásban is.
Az újabb irányzat, a BLW pedig kezdettől nem trutyizik.
1. Olyan 8.-10. hónaposan tudnak ülni és már előtte is esznek, én az ölembe vettem és úgy etettem meg, az nem igazi ülés.
2. 4-6 hónap között kezdik el a hozzátáplálást
3. A babatáp szó nehezen értelmezhető, kaphat turmixolt ételt, bolti bébiételt, rizspép, gabonapépet, kicsit később pedig szilárdat is (vagy blw, ott nincs püré), változó, hogy mikor áll át teljesen, sok 1 éves már azt eszi, amit a család többi tagja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!