Tényleg aggódni kell, ha 8 hónaposan nem húzza fel magát állásba a baba?
Szerintem egy kicsit túlzás...nah jó,nem kicsit.
A lányom elmúlt fél éves és még nem kúszik,hanem forogva közlekedik,de ismerek olyan babát is,aki már 5 hónaposan mászott,most 7 és már lépeget a bútorok mellett.De van olyan babismerős is,aki fél évesen nem tud a hasáról a hátára fordulni.3 baba,3 teljesen különböző mozgásfejlődés.
Néha olyan elrugaszkodottnak érzem ezt az egész mozgásfjlődéses dolgot,mintha nyomorult gyereknek a relativitás elméletet is tudnia kellene már a születése pillanatában néhány anyuka szerint.
Szia! Én írtam a fejlődésneurológiát.
Nem azt írtam, hogy komolyan baj, hanem azt, hogy inkább egy hozzáértő orvos mondja ki azt, hogy baj-e. Leírom a mi esetünket:
A 7 hónapos bébim kúszik, mászik, forog, feláll, állva menne, DE ici-picit keresztezi az egyik lábát a másikon. Amikor mondta a doki, hogy menjünk fejlődésneurológiára először megijedtünk, majd tök hülyének néztük a dokit. Végül elmentünk, mondtuk is a doktornéninek, hogy nem igazán értjük, hogy miért kellett jönnünk. Ő megvizsgálta a bébit, majd közölte, hogy nincs baj, viszonylag sok bébinél van ez a helyzet. De ha ezt nem "kezeljük", akkor később, amikor már magától akar járni, nehézségei lesznek, mert nem fog tudni a pici keresztezéstől megfelelően járni, ergo korrigálja majd ahogyan tudja és nem biztos, hogy jól fogja korrigálni. A "kezelés" meg nem más, mint két tornagyakorlat, amit betanít a dokinéni.
Amit meg nagyon sokan nem tudnak az, hogy a bébi 1 éves koráig rengeteg minden korrigálható.
Én is azt olvastam, hogy minél tovább mászik annál jobb, mert jobban kialakul a jobb és bal agyfélteke közötti kommunikáció. De pl. ezt sem sokan tudják, hogy ha a gyerek kihagyja a mászási fázist vagy hamar átugrik rajta, akkor később komoly problémái lesznek: erre vezetik vissza a diszlexia, a diszgráfia, a diszkalkula kialakulását. Viszont megfelelő tornáztatással meg lehet tanítani a gyereknek a mászást.
Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!