Miért engedik forgalmazni a babára káros eszközöket?
Pl. a bébikomp, rugós hinta vagy a kenguru?
A bébikompot pár ország már betiltotta, mégis a környezetemben 3 anyuka is megvette a gyereknek, és fogalmuk sincs a rossz hatásairól. Múltkor én is majdnem vettem egy kengurut, ha nem nézek utána én hülye meg is veszem.
Miért nem tájékoztatja a védőnő/gyerekorvos az anyukákat, vagy tiltják be mindenhol ezeket?
Miért engedik forgalmazni a cigarettákat? Vagy a cukros üdítőket. Hiszen köztudott, hogy az egyik rákkeltő anyagokat tartalmaz, a másik pedig elhízást okoz és ezzel egy csomó krónikus betegség alakul ki tőle.
Mert nincsenek konkrét bizonyítékok, minden tanulmány csak feltételezés. Feltételezésekre meg nem lehet egy adott dolgot betiltani.
Illetve ugye mint az előbb említett cigi, cukornál, ott is fontos a mértékletesség. Egy egészséges, időre született újszülöttnek nyílván semmi baja nem lesz, ha hetente 1-2 órát tölt az említett eszközökben, míg ha egy amúgyis gerinc problémákkal született, vagy csípőficamos, koraszülött babát ültetnek bele napi több órára, nyílván igen, gond lesz belőle.
De ezt már az anya kompetenciája eldönteni. Az autókat se tiltatjuk be, mert néhányan hülyék, és nem képesek betartani a kresszt.
Előző vagyok, megtalàltam, borzalom! (Csak elsőre nem értettem, mert az adamo is um rugós, legalábbis van rugója).
Az se segít, hogy a babàk mozgásában is teljesen tájékozatlanok vagyunk így társadalmilag. Ha nem olvas utána az ember, és nincs szerencséje azzal, hogy jó forrást talál, akkor a közbeszédben terjedő dolgok teljesen hibásak.
Pl minket a szomszéd néni osztott, hogy járókába kéne tegyem a gyereket, mert az arra van, hogy meg tanuljon járni (és ne maradjon le, mint az enyém, aki amúgy nincs lemaradva, csak a szomszéd kislán hamarabb járt...)
Sokan megvesznek mindent, hiszen egyre jobban súlykolva van, hogy mindent meg kell adni a gyereknek, illetve minél hamarabb tudjon mindent (állni, járni stb)
Az a baj, hogy igazoltan nincsen tanulmány, arról, hogy nagymértékben káros. Illetve el tudom képzelni, hogy van javaslat a bebikompban töltott időre, pl napi 1 óra, de sokan nem tartják be, így nem lehet ez alapján hosszútávú következményeket erre fogni
Attól még, hogy tud ülni, nem egészséges indokolatlanul, mesterségesen félálló helyzetbe tenni, ahol szabad mozgása sincs.
Pont a spontán mozgásfejlődés biztosítja, hogy mindig annyit legyen félig álló helyzetben es annyit rugózzon, amihez a gerinc és az izmai elég fejlettek már.
Pontosabban: ezek mindegyike káros, az adott fejlődési szakaszban túlzottan terheli az ízületeket, olyan testtartást erőltet, ami nem az egészséges mozgáshoz szükséges izomfeszülésnek felel meg, az idegrendszeri fejlődést befolyásolja, félreviszi, és addig sem a szabad mozgásidejét tölti a gyerek - csak valamelyik gyerek erre érzékenyebb, valamelyik nem, és valamelyiknél az életbe nem fogja senki visszavezetni mondjuk a 40 éves kori gerincsérvet vagy épp csak a rossz mozgáskoordinációt arra, hogy helytelen eszközöket használtak nàla baba korában.
Egyébként pont ez az elterjedt tévedés, hogy nekünk kell a babákat megtanítani mozogni, nekünk kell az izmaikat erősíteni, stimulálni az idegrendszerüket. Kb ebből ered minden baj.
Meg persze a marketingjük nagyon jó az ilyen cuccoknak meg a "gyerekiparnak".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!