Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért csinálnak a szülők...

Miért csinálnak a szülők olyat a gyerekkel, amiről tudják, hogy rossz/ártalmas neki?

Figyelt kérdés

Mondok 1-2 példát, hogy értsétek, mire gondolok.

A csapból is az folyik, hogy a kisbabákat nem szabad tévèztetni, rengeteg kutatás igazolta, hogy a képernyő felépítése, villódzása károsítja az idegrendszerüket, akadályozza az idegpályák kiépülését, elősegíti a késöbbi pszichés problémákat és viselkedési zavarokat, az epilepsziát. De közben azt látom, hogy tök sok ismerősöm rakja fel Facebookra, hogy a 2-3 hónapos baba egy méterről bámulja a TV-t, és amúgy sokan tényleg tévèztetik a gyereket napi szinten akár fél éves kors előtt is. De miért?

Másik példa, mindenki tudja, hogy a cukros löttyök ès kaják károsak, nyilvàn nem akkor, ha valaki heti 1-2 alkalommal eszi, de napi szinten, pláne reggel, igen. Na, a kisbabás ismerősöknél szintén folyton azt látom, hogy a 8-10 hónapos babákat cukros üdítővel itatják, Kinder tejszelettel meg Túró Rudival etetik minden nap. Cukros kakaó reggelire, péksüti tízóraira, csoki uzsira. De miért?

Emellett nyilván kérdezhetném, miért mossák vegyszerrel a gyerek ruháit, miért adják oda neki a tabletet...

Tudom, hogy nincsenek tökéletes szülők, de szerintem ezek olyan dolgok, amiket különösebb erőfeszítés nélkül is ki lehet kerülni, például egyszerűen nem adnak nasit a kicsi gyereknek és kész, ha nem tudja, mi az,nem is fog hiányozni neki.

De mi az oka annak, hogy bár s szülők tudják, hogy ezek a dolgok károsak, mégis a gyerekeik életének részévè teszik már a kezdetektől? Legalábbis, azt ne mondja nekem senki, hogy nem tudják, milyen káros mondjuk tévèztetni a kisbabákat, mert nem hiszem el.

Ez szimpla érdektelenség? Vagy lustaság? Kell a gyerek, hogy lehessen mutogatni, de a testi-lelki egészsége azért nem olyan fontos?

2020. júl. 8. 21:30
1 2 3 4
 1/34 anonim ***** válasza:
72%
Pl mert nem tudják. Nem hiszik el. Nem érdekli őket. Stb.
2020. júl. 8. 21:38
 2/34 anonim ***** válasza:
59%
Az én babámat pl egyáltalán nem érdekli a tévé, csak a hangja, így ha éppen eszek, és az megy, akkor alá ültetem háttal neki, így tanul egy kis angolt/koreait :D. Néha rá is néz a tévére ha éppen megy (valamelyikünk eszik és a másik játszik vele), de nem érdekli szerencsére. Direkt nem szoktuk nézetni vele, de azért pár pillantás szerintem nem a világ vége...
2020. júl. 8. 21:44
 3/34 A kérdező kommentje:

Kedves kettes, ha elolvastad a kérdést, láthattad, hogy nem arról írtam, hogy az káros, ha rápillant a gyerek egyszer-kétszer.

Hanem dokan szabályosan téveztetik a kéthónapos babát is.

2020. júl. 8. 21:46
 4/34 anonim ***** válasza:
92%

Hányat is neveltél fel?

Nekem is olyan fsza elveim voltak, amíg nem volt gyerekem, te! Ne tudd meg!

2020. júl. 8. 21:46
 5/34 A kérdező kommentje:

Oké, 4-es, akkor miért nem azt írod le, te miért csináltál olyat, amiről tudtad, hogy káros a gyerekednek?

Hisz ez volt a kérdés, nem az, hogy én hányat neveltem fel :)

2020. júl. 8. 21:48
 6/34 anonim ***** válasza:
91%
Honnan szedted, hogy ezeket minden szülő tudja?
2020. júl. 8. 21:50
 7/34 anonim ***** válasza:
93%
2-es vagyok. A másik téma pedig... igen, nekem is azok az elveim, hogy semmi cukrot nem fogok neki adni stb... azonban mostanában sokat gondolkodom azon, hogy mennyire álszent és köcsög is leszek, mivel én napi szinten zabálom a csokit meg a fagyit meg heti szinten a csipszet... nekem is le kéne állnom ezekkel ha nem akarom hogy kinézze a kezemből. Most négy hónapos de már kinézi a fagyit...
2020. júl. 8. 21:51
 8/34 anonim ***** válasza:
89%
:D Csak azt mondom, hogy az élet nem olyan, mint azt elképzeled. Főleg nem 1-2-3 gyerekkel. Ítélkezni könnyű, meg szaranyának kikiáltani valakit, aki be meri kapcsolni a tv-t. A valóság meg az, hogy a születése utáni 6 hónapra nem emlékszem, mert beborultam. Ezt nem lehet megtervezni. Örültem, hogy élünk. Én is tele voltam elvekkel (még cumi se volt a házban), aztán 3 hónap alváshiány után amikor sírva álltam a folyosón és nem tudtam, hova tettem a lakáskulcsomat (kiderült, hogy a fagyasztóba), akkor rájöttem, hogy vagy engedek az elveimből, vagy lehet, hogy meghalunk mind (volt olyan éjszakai szoptatásom, amiből kiesett 1 órányi kép és nem tudtam, hova tettem a gyereket, mázlimra az ágyába, agyhalottan is működtem). Amire ki akarok lyukadni az az, hogy amíg nem éltél át valamit saját hússal, bőrrel, testtel, addig baromi könnyű megmondani, hogy hogyan kellene csinálni. Csak épp a valóság az más. De rohadtul más.
2020. júl. 8. 21:51
 9/34 anonim ***** válasza:
85%

Honnan tudod, mit csinálnak mások minden nap??? Velük élsz?

JA, ne, csak hát túlzás nélkül nem lenne érdekes a kérdésed?

2020. júl. 8. 21:54
 10/34 A kérdező kommentje:

"Honnan szedted, hogy ezeket minden szülő tudja?"

Nem is tudom...szerintem ezek annyira alap dolgok, hogy még az is tudja, akinek nincs gyereke. Hiszen sokszor téma, akár rádióban, akár újságban, akár tévèben, szembejön a neten.

Én nem tudom elhinni, hogy valaki nem hallott még róla, hogy káros a pici babáknak a TV, vagy hogy a reggelire adott cukros dolgok, pl. kakaó, felnyomják a vércukrát és ez cukorbetegséghez vezet.

Hiszen a csapból is ez folyik.

2020. júl. 8. 22:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!