Kislányom értelmi fejlődése 3 hónappal le van maradva. Más is járt így? Mik a tapasztalatok?
Kedves utolsó!
Köszönöm, erre már én is gondoltam. Elviszem.
Utolsó vagyok.
Most látom, hogy pszichopedagógusnál voltatok, nem pszichológusnál. Nem tudom mi az a pszichpedagógus.
De még annyit, hogy jogod van kikérni az általa csinált teszteket, nyersanyagot. Kérd ki, biztos nem fog neki örülni, nem baj és vidd el máshoz is a gyermekedet.
Nem a kompetenciáját akarom kétségbe vonni és hangsúlyozom nem tudom mi "baja" van a babádnak, de kérem hogy lehet ilyet mondani, hogy 3 hónappal le van maradva a gyereked?! És ő ezt honnan tudja?! Milyen tesztből szűrte le? Ugyan már (én is gyerekeket vizsgálok).
Mondok egy példát:
Az én gyerekem 1 éves, ha kisvonatot húz valaki előtte nem biztos, hogy épp akkor érdekelni fogja.A zenélő telefont 2 kézzel ütötte a gyereked : és akkor mi van ha két kézzel ütötte?! a vödörbe se be se ki nem akart pakolni: az én gyerekem se mindig azt akarja, amit én szeretnék.
Nem tud tapsolni: az én gyerekem most tanult meg tapsolni, 1 éves múlt. Pápá-t akkor int ha kedve van (pápá-t nem int még a gyerekem), de nem igazán érti, hogy mire való: miért is kellene még értenie?!. Nem veszi fel az étel a tányérról és nem teszi a szájába.És?! Van ennek a pszichopedagógusnak gyereke???
Amiket leírtál, szerintem egyik sem kóros!!! (Klinikai pszichológus vagyok és gyerekeket is vizsgálok.)
De mondom nem ismerem a történetet, csak arra tudok reagálni, amit leírtál.
Kérlek, vidd el máshoz is, hogy nézze meg a babádat.
Üdv.
csatlakozom az előzőhöz! az enyémet 11 hósan nem érdekelte semmi ilyesmi. most 19 hónapos, és semmi baja az értelmének, sőt nagyon is okos.
de javaslom, hogy menjetek el a területi korai fejlesztőbe. ott tudnak vele foglalkozni, és ha valóban le van maradva, akkor a korai fejlesztés szerepe nagyon nagy! kérdezd meg a védőnőt, hogy hova kell mennetek, neki tudnia kell.
De jó, hogy írtak szakmabeliek is.
A papíron a következők állnak:
Prekognitív és figyelmi készség vizsgálata, Exploratív játék, Brunet-Lezine-féle pszichomotoros teszt, Pszichológiai heteroanamnézis
Az eredmények a következők lettek:
Nagymozgás: 10 hó
Finommozgás: 8 hó
Beszédfejlődés: 9 hó
Szocializáció: 8 hó
Gondolkodás: 8 hó
Kérlek véleményezzétek, hogy a vizsgálat vajon elég szakszerű volt-e.
Köszönöm.
Szia!
Megpróbálok gyors lenni és érthető, mert időközben a kisfiam beteg lett, nincs sok időm.
Ez egy gyógypedagógiai teszt, amit felvettek a babáddal. Szakmailag nem lenne korrekt, ha most látatlanban el kezdenék okoskodni a számok alapján. Egy teszt önmagában semmit nem mond, ahhoz tudni kell a baba egész eddigi életéről mindent: pl. koraszülött volt-e? miért került sor most a vizsgálatra? milyen a mozgásfejlődése? milyen volt a terhesség? van-e a családban valami betegség? stbstbstb.
Önmagában a számok ahogy írtam nem jelentenek semmit, anamnézis nélkül. Mert például, ha az én kisfiammal vették volna fel ezt a tesztet és épp nincs kedve a kockát be- és kirakni, akkor máris a finommotorikus mozgásból levontak volna pontot, pedig semmi baja nincs.
Biztos volt oka, hogy erre a vizsgálatra sor került nálatok. És ami nagyon fontos, ha vizsgáló által az jött ki, hogy a babád "le van maradva", akkor tuti, hogy kellett javasolni valami fejlesztést. Ezzel mi van? Ha pedig fejlesztést javasolt, akkor már is látni fogja a babádat még egy szakmailag remélhetőleg hozzáértő személy.
Az én anyai és szakmai szívemet nem győzte meg ez a vizsgálat, de hangsúlyozom, nem ismerem a baba anamnézisét. Ezért látatlanban azt javaslom, hogy nézze meg a babádat még egy gyógypedagógus+egy gyermek klinikai szakpszichológus, mind a kettő nagyon fontos+vidd el a korábban készült tesztet. Minden gyerek vizsgálatot ez a két ember végez és együtt hozzák meg a javaslatot. A nevelési tanácsadóra visszatérve, ahogy korábban írtam ott nem vizsgálnak ilyen pici babákat, de ha jelentkezel a lakhelyedhez közeli nevtanba és elmondod a problémád mindenképp megfelelő helyre fognak küldni. Veszíteni valód nincs és több szem többet lát!
Ha bármiben segíthetek még nyugodtan írj!
Remélem, nem zavartalak össze és legalább egy picit tudtam segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!