Minimalista/zero waste kismamák, anyukák! Hol/honnan szereztétek be a babaholmikat?
Én a ruhákkal és a játékokkal is úgy vagyok, hogy ha már nem kellenek akkor eladom vagy eladományozom őket. A legkissebb méretek pl mentek a kórháznak. Így ezekből nem lesz szemét. Pelenkát moshatót használunk. Ezeket én AliExpress-en keresztül rendelem.
Amúgy mindent lehet használtan kapni.
Én is Angliában élek, de szerintem Magyarországon is lehet venni használt dolgokat Vaterán, Jófogáson meg ilyeneken. Vagy esetleg adok-veszek csoport Facebookon a lakóhelyed szerint, ilyen helyeken gyakran szoktak babaruhát és babakocsit meg egyebeket hirdetni.
Pelenkát és popsitörlőt magadnak is tudsz otthon varrni, de ha nincs varrógép, akkor eBayről lehet venni, vagy zero waste webshopokból, elvileg vannak magyar gyártók, akik helyben készítik az áruikat. Igaz, ezek drágábbak, de helyi kisvállalkozásokat támogatsz vele, ha itt vásárolsz, és a szállítással se szennyezed annyira a környezetet, mintha Kínából jönne, amit rendelsz.
Játékokkal úgy vagyok, hogy inkább kevesebb, de jó minőségű és ami a legfontosabb, multifunkcionális játék legyen, mert ezzel a fantázia is sokkal jobban fejlődik. IKEA fajátékokat én is tudom ajánlani, meg a gyerekbútoraikat is. Illetve nagyon jó az is, ha otthon saját kezűleg készítetek játékokat akár együtt a gyerekkel, nagyon sok tutorial videó van Youtube-on. A közös alkotás fejleszti a kreativitást és a kézügyességet, és még a szülő-gyerek kapcsolatot is erősíti, ráadásul így újra lehet hasznosítani olyan dolgokat, amiket egyébként kidobnátok.
Cumi és cumisüveg tényleg felesleges, nekem se volt gyerekkoromban egyik se, az én gyerekemnek sincs. Pohárból is ugyanúgy tud inni a baba, ha ezt szokja meg, és higiénikusabb is, az üveget nehezebb tisztán tartani.
Bútorok közül se kell mindent megvenni, amit mások is megvesznek. Valaki pár évente lecseréli az ágyat azzal az indokkal, hogy kinőtte a gyerek, pedig lehet kapni vagy készíteni állítható méretű ágyat, ami babakortól kezdve akár tizenéves korig is használható. Nálunk pelenkázó sincs, hanem egy fiókos szekrényt használunk erre a célra (nyilván rá van téve egy terítő), amiben tárolni is lehet a pelenkázáshoz szükséges dolgokat, és később is maradhat majd a gyerekszobában, nem válik feleslegessé, ha szobatiszta lesz a gyerek.
Babakocsink egyébként kb. fél évvel a gyerek születése utánig nem is volt, addig hordozóban vittük magunkkal mindenhová, amivel sokkal kényelmesebb közlekedni, lehet vele lépcsőzni, könnyű felszállni a buszra, és nem kell azon parázni, hogy hol fogsz átférni és hol nem. Csak aztán ahogy nőtt a gyerek és nehezebb lett, muszáj volt mégis venni, de továbbra se szeretem, pedig elvileg kedvelt márka. Szerencsére már nem sokáig fog kelleni, mert már szépen sétál a gyerek, és a jövőben egyébként is inkább biciklivel szeretnénk őt szállítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!