A védőnő készít fel vagy magadtól kell rá jönnöd?
A baba fejlődése érdekében, hogy miket kell vele csinálni, gyakorolni hogy a mozgásfejlődését segítsük saját magamnak kell utána járni vagy a védőnőnek kellene havonta felkésziteni?
Most 2,5 hónapos a pici a havi státuszon kikérdez, hogy mit tud és közli hogy ezt meg ezt már tudnia kéne... De eddig semmit nem mondott, hogy mire kell odafigyelni...
Már bejelentkeztem dévényre... De most van egy nagy könyv, amit minden első gyermekes anyának meg kellene vennie, hogy tudja mit kell csinálni csak én nem tudok róla?
Dévényre minek? Előbb tudni kellene mi a baj, aztán választani terápiát.
Nem kell csinálni vele semmi extrát, legyen sokat hason ébren (az alvás nem számít). Mert onnan indul a mozgásfejlődés.
Ez védőnőfüggő. Sajnos vannak olyanok, akik nem nagyon adnak tanácsot, harapófogóval kell kihúzni belőlük, hogyan segítsd a babádat. Van aki csak a tamtamot veri, hogy már tudnia kéne, de neked kell utánanézni. Ilyenkor vagy kétségbeesetten viszed dévényeshez (lsd. most ez van), vagy internetről, babaklubokból kukázod össze az infót.
A mi védőnőnknek sokat panaszkodtam, hogy félek, hogy le van maradva a babám, de mindig azt mondta: minden baba egyénileg fejlődik, és ha valamit nem tud, nem kell rögtön dévényeshez rohanni, egy-két hónap türelmi idő mindig van, és nagyon nagyon ritka, ha egy baba nem hozza fel magát előbb utóbb a várt szintre ezalatt. Az én babám is egy-két dologban lustább volt, de egy hónap múlva már tudta ugyanazt, amit kellett volna minden dévényes nélkül. A titka az volt, hogy kiraktam magamat a babás csoportokból, ahol az anyukák versengtek és villogtak a baba tudásaival, elkeserítve engem, aki hajtotta a babáját, hogy utolérje a többit. NEM. Ezt elengedtem. Minden nap gyakorlunk a kislányommal, naponta rakom hasra, mindig több időre és gyönyörűen behozta magát. Tornáztatom, masszírozom, nem kellett dévényes, csak türelem, és azt, hogy megértsem, nem minden a nagykönyv szerint kell hogy történjen!
Lehet összevissza fogalmaztam, de nekem ez a titkom: törődni vele, folyamatosan fejleszteni.
Off és ez csak az én véleményem: Ez a dévény dolog szerintem nagyon nagy százalékban arra megy ki, hogy kihúzza az anyukák zsebéből a pénzt, és sokkal kevesebb gyerek szorul dévényesre, mint ahányan járatják.
Szóval nyugi, egy 2.5 hónaposnak nem kell zseninek lennie még, amire szüksége van az az anyukája közelsége, a játék, az összebújás, és a rengeteg közös időtöltés.
A védőnőm annyit segített, hogy a soron következő státuszvizsgálat kérdőívét odaadta korábban. Nem gyakoroltattam a babámmal ezeket a feladatokat, de jó volt néha rápillantani, hogy jó irányt követ(ünk)-e.
Ha pedig könyv érdekel, akkor szívből ajánlom Deákné B. Katalin: Anya, taníts engem! könyvet.
Viszont nagyon ügyes vagy, hogy ilyen korán szakemberhez fordultál. Jó kezekben van a babád nálad :)
Bőven elég ha elkéred a következő státusz listáját elkéred.
Most beírtam keresőbe, ez volt az első, de itt le tudod tölteni mindegyiket. (Nem tudom mennyire naprakész):
Én azt hiszem, értem, mire gondolsz, de lehet, hogy tévedek, és csak "kivetítem" a kérdésedre a saját egykori helyzetemet.
A védőnőtől ilyesmit ne nagyon várj. "Magadtól" kellene tudnod, illetve ugye erre (is) lenne jó a nagy család, kiterjedt rokonság, ami a legtöbbünknek már nem adott. Nincs meg az a természetes közeg, ahol megfigyelheti és eltanulhatja az ember, hogyan foglalkozzon egy picivel. Emiatt úgy leszünk anyák, hogy az alapvető dolgokon felül (etetés, fürdetés stb.) nem nagyon tudjuk, mit kezdjünk velük. A saját kárunkon, illetve az első gyerekünkön tanuljuk meg. 🙁
Biztos vagyok benne, hogy az én gyerekem és a vele itthon töltött időszak is nagyon más lett volna, ha már tudok ezt-azt. Finom, apró kis dolgokat, amik átszövik a mindennapokat, és számítanak...
A te gyermeked, nem a védőnőé. Nekem a miénk csak baromságokat mond, már oda se figyelek (pl ne engedjem a gyerek fogait kibújni olyan korán 🤣). Neked kell, hogy fontos legyen a saját babád, senki másnak. Sem a védőnő, sem a gyerekorvos, sem a pedagógusok nem csak érte vannak, te viszont igen.
Egyébként nem kell semmit csinálni velük, maguktól fejlődnek. Tedd sokat hasra, legyen tiszta a pelus, szoptasd igény szerint, 6 hónapos kortól kóstolgasson. Ennyi. 😊
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!